Obama’ya duyulan güven günden güne eriyor

Obama’ya duyulan güven günden güne eriyor

2008 yılında yapılan başkanlık seçimleri öncesi ‘Değişim’ ve ‘Umut’ gibi iddialı vaatlerle halktan büyük destek alan ABD Başkanı Barack Obama, aradan geçen altı yılın sonunda bu desteği büyük oranda kaybetti. CNN/ORC tarafından yapılan anketin sonuçlarına göre Amerikan halkının ancak yüzde 42’si Başkan Obama’nın politikalarına destek veriyor. Buna göre Obama’ya duyulan güven, Katrina kasırgasının sonrası dönemin başkanı George W. Bush seviyesine indi.

anObama’ya duyulan güvende geçtiğimiz yıl başlayan düşüş devam ediyor. Mart-Haziran ayları arasında başkan Obama’ya icraatlarından dolayı destek verenlerin oranı yüzde 43’tü. Bu oran bu ay bir puan daha gerileyerek yüzde 42’ye indi. Obama, en ciddi güven kaybını Edward Snowden’ın Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) telekulak skandalını ortaya çıkarmasıyla yaşamıştı.

Demokrat Parti’ye gösterdiği sert muhalefetle dikkat çeken Çay Partisi temsilcilerinin vergi dairesi (IRS) tarafından özel izlemeye alınması ve AP haber ajansı telefonlarının dinlenmesi ABD başkanına duyulan güvende sert düşüşlerin yaşanmasına neden oldu. Obama’ya sıkıntı yaşatan bir başka olay da Sağlık Reformu’nun yürürlüğe girdiği gün internet sitesinde haftalarca sürecek bir aksaklığın ortaya çıkmasıydı. 2013 yılı böylece Obama’nın başkanlığı döneminde en sıkıntılı sene oldu.

2014 yılında ise gazilerin sağlık skandalı ve kaçak göçmen çocuk sorunu Obama’yı vurdu. ABD Başkanı’nın yurt dışında başını ağrıtan konular ise Suriye, Irak, Filistin meseleleri ve Ukrayna’da devam eden kriz.

Bugüne kadar en düşük halkın desteğini alan başkan George W. Bush olmuştu. 2006 yılında Bush’a destek oranı yüzde 36’ya kadar inmişti. ABD başkanları içinde en yüksek güven oyunu 1986 yılında yüzde 63’la Ronald Reagan almış, Reagan’ın ardından ikinci en fazla güveni alansa 1998 senesinde Bill Clinton yüzde 61 ile elde etmişti.

an1

Kasım ayındaki ara seçimler öncesi Başkan Obama’ya güvenin taban yapması Demokrat Parti’yi de ciddi şekilde endişelendiriyor. Özellikle Senato’da seçime gidecek 36 koltuktan bazı kritik eyaletleri tekrar kazanamama durumunda olan Demokratlar buradaki üstünlüklerini Cumhuriyetçilere kaptırabilir. Bush’un 2006 yılında yaşadığı güven kaybı neticesinde Demokratlar Kongre’de hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü ele geçirmişti.

Demokratların şu an Senato’da Cumhuriyetçilere karşı 55’e 45 üstünlüğü söz konusu. Aslında Senato’da Demokrat senatör sayısı 53 ancak iki bağımsız senatör Başkan Obama’nın partisiyle ortak hareket ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.