Meta, Rusya ile bağlantılı birçok medya kanalını yasakladı

Meta, Rusya ile bağlantılı birçok medya kanalını yasakladı

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta şirketi “dış müdahale faaliyetleri” nedeniyle birçok Rus devlet yayın organını  yasakladı.

Meta, yasaklanan medya ağlarının online gizli etki operasyonları yürütmek için aldatıcı taktikler kullandığını iddia etti. Yasaklanan kanallar arasında RT ve Rossiya Segodnya da yer aldı.

Şirketten yapılan açıklamada “Dikkatli bir değerlendirmenin ardından, Rus devlet medya kuruluşlarına karşı devam eden yaptırımlarımızı genişlettik. Rossiya Segodnya, RT ve diğer ilgili kuruluşlar artık dış müdahale faaliyetleri nedeniyle uygulamalarımızdan küresel olarak yasaklanmıştır” denildi.

Şirket daha önce de Rusya İnternet Araştırma Ajansı’nın dış müdahale faaliyetlerini engellemek için Rusya’daki Federal Haber Ajansı’nı yasaklamıştı.

RT, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından uygulamaya konulan yaptırımlar nedeniyle İngiltere, Kanada ve Avrupa Birliği’ndeki resmi faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rusya’nın RT’yi gizli faaliyetler yürütmek için kullandığı konusunda hükümetleri bilgilendirmek için çalıştığını belirtmişti.

Uygulamanın önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi ve yasaklanan medya kanallarının Instagram, WhatsApp ve Facebook’da küresel olarak yasaklanması bekleniyor.