Osmanlıca için Türkiye’ye gidiyorlar
İndiana Üniversitesi’nin Osmanlı ve Modern Türkiye Araştırmaları bölümü öğrencileri, Osmanlıca öğrenmek için Türkiye’ye gidiyor.
Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesindeki Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Başkanı Doç. Dr. M. Ertan Gökmen, yaptığı açıklamada, Osmanlıca kurslarına ilginin her geçen gün arttığını belirterek, bununla ilgili özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Uzakdoğu ülkelerinden talep aldıklarını söyledi.
Özellikle Amerika’da Osmanlıca bilenlerin yaptığı çalışmalarının dikkatle izlendiğini ifade eden Gökmen, “Bu kapsamda, Dünya’nın sayılı üniversiteleri arasında yer alan İndiana Üniversitesi’nin Osmanlı ve Modern Türkiye Araştırmaları Kürsüsü ile ortaklaşa Osmanlıca yaz kampı düzenleyeceğiz. Kursa öncelikli olarak Prof. Dr. Kemal Silay’ın başkanlığını yaptığı bu önemli kürsünün öğrencileri katılacak” dedi.
Kampın Ankara Üniversitesi’nin Antalya’daki Eğitim Merkezi olan Çolaklı ÖRSEM’de yapmayı planladıklarını ifade eden Gökmen, gerekli hazırlıkları tamamladıklarını ve başvuruları almaya başladıkların kaydetti.
Haziran ayından itibaren kursu açacaklarını belirten Gökmen, kursun eylül sonuna kadar süreceğini belirterek “İlk etapta, sadece İndiana Üniversitesi’nden 15 öğrenci bekliyoruz ama diğer ülkelerden katılımla bu sayının artacağını tahmin ediyorum. Kurslar 15’er günlük devreler halinde olacak ve kültür programları ile çevre gezileri de düzenlenecek. Bu programı Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün desteği ile açacağız. Ders verecek hocaların tamamı bu bölümün öğretim üyeleri” diye konuştu.
BAKANLIK PERSONELİNE OSMANLICA EĞİTİMİ
Gökmen, Türkçe ve Türkoloji çalışmaları bakımından hem yurt içinde hem de yurt dışında Osmanlıca bilgisinin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Türk tarihi, dili ve kültürü çalışmaları yapan akademisyenler ve Osmanlı belgelerini temel alarak araştırma yapacak kişiler açısından Osmanlıca okuyabilmek ve belgeleri deşifre edebilmek tarihimizin, dilimizin araştırılması açısından büyük önem taşıyor. Osmanlıca bilgisiyle arşiv çalışmaları yapmak ve bunun sonucunda mevcut bazı sözde iddiaların da doğrusunu öğrenmek ülkemiz adına büyük fayda sağlayacağı açık” diye konuştu.
Özellikle Osmanlı arşivlerinin deşifre edilmesi ve Latin alfabesine çevrilmesi çalışmaları nedeniyle bazı kamu kurum ve kuruluşlarının da başvuruları olduğuna işaret eden Gökmen, Dışişleri Bakanlığı personeline hem Osmanlı hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki Osmanlıca belgelerin arşivlenmesi için Osmanlıca eğitim verdiklerini dile getirdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment