“Biz bilgi birikiminin, teknoloji birikiminin ülkeye gelmesini ve kalıcı olmasını istiyoruz”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, büyük bir ABD şirketinin Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldığını belirterek, “Biz bilgi birikiminin, teknoloji birikiminin ülkeye gelmesini ve kalıcı olmasını istiyoruz” dedi.
Chicago’da düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongre ve Fuarı’nda önemli ilaç firmaları ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Müezzinoğlu, firma temsilcilerine Türkiye’ye yatırım yapmanın avantajlarını anlattığını söyledi.
Firma temsilcilerinin kendilerinden “iletişim ve şeffaflık” istediğini, bürokratik sorunların aşılması için destek istediklerini kaydeden Müezzinoğlu, izin ve ruhsatlandırma sürelerinin hızlandırılmasının talep edildiğini dile getirdi.
Büyük bir ABD şirketinin bu yıl içinde Türkiye’ye yeni yatırım yapma kararı aldığı müjdesini veren Müezzinoğlu, görüşecekleri diğer firmalardan da yatırım kararları beklediklerini dile getirdi.
İlaçtaki cari açığa ilişkin de açıklamalar yapan Müezzinoğlu, şu anda en azından mevcudu korumayı hedeflediklerini belirterek, “Sağlık turizmini güçlü hale getirebilirsek ilaçtaki cari açığı oradan kapatabiliriz. Cari açığın kapatılabileceği en stratejik alan sağlık turizmi” dedi.
Avrupa’da 100 bin avroya mal olan bir tedavi Türkiye’de 50 bin avroya yapılınca önemli bir gelir elde edildiğini dile getiren Müezzinoğlu, Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı.
Türkiye’de yatırım yapan ilaç şirketlerine verilecek desteklerden de söz eden Müezzinoğlu, seçilen kalemlere ve stratejik önemine göre teşvik uygulandığını ifade ederek, “Biz bilgi birikiminin, teknoloji birikiminin ülkeye gelmesini ve kalıcı olmasını istiyoruz. 7 yıla kadar bu firmalara alım garantisi verme hakkımız var. O alım garantisi ile onlar için de üretimin ve kalıcılığın cazip olmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
İLAÇ ÜRETİMİNDE AR-GE’NİN ÖNEMİ
Müezzinoğlu, yerli üreticilerin yaşadığı sorunlara da değinerek, yerli üreticilerin bir çoğunun Ar-Ge’ye ve markasını büyütmeye gerekli önemi vermediğini bu nedenle sorunlar yaşandığını söyledi.
Görüştüğü bazı yabancı şirketlerin Ar-Ge’ye yüzde 30 pay ayırdığını vurgulayan Müezzinoğlu, “Bir firmamızın Ar-Ge’ye ayırdığı pay yüzde 0,5 ise neticede Ar-Ge’si yüzde 15 olanla yarışması ve Türkiye’nin de onu hep omuzlarında taşıması mümkün mü?” diye konuştu.
Mevcudu iyi yönetmenin gelecek için yeterli olmayacağına işaret eden Müezzinoğlu, geleceği planlamak için vizyon gerektiğini ifade etti.
Gazetecilerin e-reçete uygulamasına ilişkin sorularını da yanıtlayan Müezzinoğlu, sistemin israfı ve sahte ilaç girişlerini önlediğini belirtti.
Müezzinoğlu, sistemin kontrol ve takip imkanı sunduğunu, elektronik ortamdaki verilerin yeni karar alımlarını kolaylaştırdığını anlattı.
BİR MİLYAR KİŞİYE ULAŞMA İMKANI
Fuar kapsamında düzenlenen resepsiyonda da konuşma yapan Müezzinoğlu, Sağlık Strateji Belgesi’nde biyoteknolojinin stratejik bir yatırım alanı olarak belirlendiğini söyledi.
Resepsiyona katılan sektör temsilcilerine hitaben Türkiye ve bölgenin potansiyelini anlatan Müezzinoğlu, “Türkiye’yi yakın coğrafyasında bir milyara yaklaşan bir popülasyona hitap edebilen güçlü, bölgesel, istikrarlı bir aktör olarak değerlendirmeleri, yatırımları için stratejik bir nokta olacaktır. Türkiye üç saatlik mesafede yaklaşık 500 milyonluk bir kitleye, yaklaşık beş saatlik mesafede de 1 milyar insana hitap edebiliyor. Bunu değerlendirin” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment