ABD mahkemesi Türk hakime emanet
ABD’nin ilk ve tek Türk asıllı hakimi Jay Karahan, ülkede hukuk okuyan Türk-Amerikan öğrencilere ellerinden geldiğince çalışıp, ABD Anayasası ve prosedürler hakkında bilgi edinmelerini tavsiye ediyor.
TÜRKLERİN GÖREVE GELMESİ ZAMAN ALACAK
1983’ten beri Texas ve federal mahkemelerinde çalışabilir lisansına sahip olan Karahan, 11 yıldır ise Harris Bölgesi 8.Ceza Hukuk Daire Başkanlığı görevini yürütüyor. Her yıl 6 bin davanın açıldığı ve günlük 100’den fazla duruşmanın görüldüğü Harris Bölge Mahkemesi’nde uzun yıllardır görev yapan Hakim Karahan, adliyelerde Afrika, Hispanik ve Asya kökenli çalışanların olduğunu, Türklerin göreve gelmesinin ise zamanla olabilecek bir durum olduğunu söyledi.
Türk asıllı hakim, hukuk okuma kararını Florida Üniversitesi Müzik bölümünde okuduğu yıllarda, sevdiği iki arkadaşının hunharca öldürülmesinden sonra alır. Bu trajik olay Karahan için bir dönüm noktası olur ve benzer suçların faillerini yargılamak için avukat olmaya karar verir. 1979’da Houston’daki Güney Texas Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başlayan Karahan, 1983’te bölümünü başarı ile bitirir. Karahan kısa süre sonra, öğrencilik yıllarında stajyerlik yaptığı Harris Bölge Mahkemesi’nde savcı yardımcısı olarak görev yapmaya başlar.
HER İKİ ULUSUN GURURUNU YAŞIYORUM
1988’den beri ceza hukuku uzmanı olarak görev yapan Karahan, “Her gün makamıma oturduğumda, her iki ulusun gururunu taşıyorum. Bu da bana işimi en iyi şekilde yapma gayreti veriyor.” dedi. Uzun yıllar Güney Texas Üniversitesi Hukuk Fakülte’sinde öğretim görevlisi olan Karahan, başarısını ise çok çalışmaya ve profesyonel tercihlerine bağlıyor. Karahan’ın kariyerindeki en ilginç olay ise, Texas’ın güney bölgesinde avukat yardımcılığı yaptığı sırada, Federal Araştırma Bürosu (FBI) tarafından en tehlikeli zanlılar listesinde aranan iki kişinin tutuklanması olmuş. Türk hakim, davanın sonuçlanmasından sonra Adalet Bakanlığı tarafından “Özel Başarı” ödülüne layık görülmüş. Karahan’ın ilk avukatlık deneyimi ise, sarhoş bir şahsın araç kullanırken gözaltına alınma davası olmuş.
TÜRK-ABD HUKUKU ARASINDA BENZERLİK VE FARKLILIKLAR VAR
Türkiye ile ABD hukuku arasında birçok farklılık ve benzerliğin olduğuna dikkat çeken Hakim Jay Karahan, “ABD’de mahkemelerde jüri heyeti bulunuyor. Ama Türkiye’de yargıç merkezli bir yargılama var. Her iki metodun artı ve eksileri tartışılabilir. Teknoloji ve eğitim ise her iki ülkede insanlara anayasal mahkemeye başvurma ve mücadele imkânı veriyor.” diye konuştu. İki ülke hukuk sisteminde prosedür açısından bazı farklılıkların olduğunu kaydeden Türk asıllı hakim, kamu güvenliği, aile-ahlak bütünlüğü konularında ise benzerliklerin olduğunu söyledi.
İDAM, ÖMÜR BOYU HAPİS CEZALARINA DÖNÜŞÜYOR
ABD’deki birçok eyalette idamın yasal olduğu bilgisini veren Jay Karahan, son zamanlarda ölüm cezalarının, şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına dönüştürülmeye başlandığını kaydetti. Karahan, Texas’ta cinayet davalarının ömür boyu hapis cezası şeklinde verilmesinden dolayı, son dönemde idam cezalarının azaldığını belirtti.
ABD’DE ANAYASA 27 DEFA DEĞİŞTİRİLDİ
Jay Karahan, 1787 yılında yürürlüğe giren ABD Anayasası’nın bugüne kadar 27 defa değiştirdiğini hatırlattı. Karahan, ABD ve Texas yasalarının halkın temsilcilerinden oluşan bir yasama organı tarafından yapıldığına dikkat çekti. Bu değişikliklerin ülkenin kamu politikaları ve insanların eğitim ve entelektüel düzeylerine bağlı olarak hayata geçtiğini kaydetti. Karahan, söz konusu değişiklik sürecinde teknolojinin ise çok önemli bir rol oynadığına değindi. Toplumda teknoloji kullanımının artmasıyla durumun daha da karmaşık hale geldiğini kaydeden Karahan, “Biz şu anda en yüksek mahkemelerde bu durumu tartışıyoruz.” şeklinde konuştu.
KIDEMLİ HAKİM OLARAK GÖREVİNİ SÜRDÜRECEK
Kasım ayında yapılacak seçimlere hazırlanan tecrübeli hakim Jay Karahan, 4. kez seçilmek üzere çalışmalar yaptığını söyledi. Karahan, emekli olduktan sonra, Texas eyaletinde ihtiyaç duyulan mahkemeleri ziyaret ederek kıdemli hakim olarak görev yapmaya devam edecek. Karahan daha sonra hukuk ve kanun koruyuculuğu alanlarında okuyan öğrencilere, anayasanın mahkemelerde nasıl uygulandığı konusunda eğitim vermek istediğini belirtti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment