Washington Türk Büyükelçiliği önünde 1915 protestosu
Amerika’da yaşayan Ermeniler, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da 1915 Olayları’nın yıl dönümü kabul edilen 24 Nisan’da Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi. 1915 Olayları’nın ‘soykırım’ olarak tanınmasını talep eden Ermeniler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın taziye açıklamasını ise olumlu bir ilk adım olarak değerlendirdi.
Büyükelçilik önündeki kaldırımı Amerikalı Ermenilere kaptırmak istemeyen Türkler ise geçmiş yıllarda olduğu gibi yine gece yarısından itibaren Büyükelçilik önünde ‘kaldırım nöbeti’ tuttu. Büyükelçilik önündeki Türklerin sayısı sabah saatlerinden itibaren arttı. Öğleden sonra Amerikalı Ermenilerin de karşı kaldırıma gelmesi ile bir süre karşılıklı eylem yaşandı.
Bir grup motosikletlinin Büyükelçilik önünde bir kaç kez geçmesi ve ardından da Türklerin bulunduğu kaldırıma durmak istemeleri üzerine, kısa süreli sözlü sataşma yaşandı. Bölgede bulunan polis ekipleri, duruma müdahale ederek diğer grubu Türklerin bulunduğu kaldırımdan uzaklaştırdı.
Yaşananları Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) değerlendiren Türk- Amerikan Derneği Başkanı Gizem Şalcıgil White, 2009’dan bu yana karşı gösterilere katıldığını dile getirdi. Her sene 23 Nisan gecesinden itibaren kaldırım nöbeti tuttuklarını belirten White, elçiliğin önündeki kaldırımda gösteri yapılmasını engellemek adına sabaha kadar soğuğa aldırmadan nöbet tuttuklarını ifade etti.
ERMENİ DİASPORASI TÜRKİYE’Yİ YANLIŞ TANITIYOR
Ermeni Diasporası’nın Türkiye’yi yanlış tanıttığına ve sözde soykırımı Amerikan toplumuna yanlış aktardığına dikkat çeken White, “Şu anda ABD’de bir çok eyalatte ne yazık ki Türkiye karşıtı girişimler var. Yasa tasarıları var. Özellikle Amerikan Temsilciler Meclisi’nde.” şeklinde konuştu.
Türk -Amerikan Dernekleri Asamblesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve eski Başkanı Günay Evinç ise her sene Ermeni Daşnak grubunun Türkiye’ye karşı gösteri yaptığını ve sözde soykırımın tanınmasını istediğini belirtti. 2005 yılından itibaren karşı gösteri yaptıklarını ve Türklerin sayısının Ermenileri geçtiğini ifade eden Evinç, zaman içinde iki taraflı yumuşama gözlendiğine de dikkat çekti. Evinç, elçilik önünde Türkçe ve Ermenice versiyonu olan ‘Sarı Gelin’ türküsünün çalınmasını ve pankartlardaki üslubun yumuşamasını buna örnek gösterdi.
Başbakan’ın açıklamasını da değerlendiren Evinç, taziye mesajının özellikle Washington’daki Türkiyeli Ermeniler tarafından takdir ile karşılandığını dile getirdi.
“ÇOK FAZLA KAN BAĞIMIZ VAR”
Önceki yıllarda Türk medyasına konuşmaktan kaçınan Ermeni protestocular Başbakan Erdoğan’ın taziye mesajını olumlu bir ilk adım olarak değerlendirdi. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Nerses Armani, Başbakan’ın açıklamasının alışkın olunanın dışında bir değişimi gösterdiğini ifade etti. Bunun sadece bir ilk adım olduğunu dile getiren Armani, “Eğer Türkiye özür dilerse ‘çok fazla kan bağımız var’ diyen ilk kişi ben olurum.” şeklinde konuştu. Armani, “Türkiye ve Başbakan’ın yapması gereken sadece taziyelerini göndermek değil, benim dedelerime ve onların ailelerine yanlış şeylerin yapıldığını kabul etmesidir.” dedi.
Başbakanın taziyesini olumlu bulan Vahe isimli Ermeni protestocu açıklamaların yeterli olmadığını ifade etti. Vahe, “En azından daha anlamlı birşeyler söylemek adına kendisini teşvik ediyorum. Bu yaşananları ‘soykırım’ olarak ifade etmenin çok gerisinde ve bunu kendisi de biliyor. Bunun daha gerisindeki bir ifade kabul edilemez.” dedi.
Bir diğer protestocu Armineh Abrahamian ise büyük babasının İstanbul’da asker olduğunu ve 1915 olayları sonrası kaçıp İran’a yerleştiğini dile getirdi. Başbakan’ın taziye mesajını da değerlendiren Abrahamian, “Evet 1915’te herkes acı çekti ama biz kiliselerimizi ve yaşadığımız yerleri terk etmek istemiyorduk. Niye bunu yaptık? Niye Türkiye’yi terk ettiler? 800 yıldan bu yana orada yaşıyorlardı. Bana bunun cevabını verin. Niye topraklarını terk ettiler? Açlıktan ölmek zorunda olan çocuklarını kurtarmak için mi? Hayır. Zorla çıkarıldılar.” dedi.
BÜYÜKELÇİLİKTE TEŞEKKÜR KONUŞMASI
Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç gösterinin ardından Türk vatandaşları Büyükelçilikte ağırladı. Washingtonlu Türklere gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkür eden Kılıç, “2015’e giden süreçte bu dayanışmanın, desteğin tüm vatandaşlarımız arasında daha da güçlenerek gitmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda biz sizlere elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz, ama esas olan sizler arasındaki dayanışmanın bir şekilde ve daha da güçlenerek sergilenmeye devam etmesidir.” dedi.
ABD’deki Türk vatandaşlarının bu yöndeki girişimlerinin öneminden bahseden Kılıç, “Biz tabi ki Amerikan makamları nezdinde haklı davamızı anlatmaya devam edeceğiz. Fakat bundaki esas güç tabiatıyla sizlerin burada bize sağlayacağınız destektir. Siz de Kongre’deki Amerikan temsilcilerine bu konuda görüşleri, bizlerin atalarının bu tür bir insanlık suçu işlemesinin mümkün olmadığını ısrarla anlatmaya devam etmeniz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Kılıç konuşmasının ardından Washingtonlu Türkler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment