Brooklyn Bölge Başsavcısı’ndan önemli açıklama
ABD’nin Los Angeles ve Chicago’dan sonra en fazla savcıyı bünyesinde bulunduran Brooklyn’in Bölge Başsavcısı Ken Thompson, suçsuz yere hapis yatan mahkumların ölmeden önce cezaevinden çıkmaları için çalışacağını söyledi.
New York’taki Cuny Journalism School’da gazetecilerin sorunlarını cevaplayan Thompson, hukuk sisteminde bazı aksaklıkların olduğuna dikkat çekti.
1 ocak 2014’te göreve gelen siyahi Başsavcı, suçsuz yere hapis yatan mahkumlarla ilgili yeni düzenlemelere gidebileceğini söyledi. Son olarak işlemediği bir cinayet nedeniyle 25 yıl hapis yatan Jonathan Fleming’in salı verildiğini hatırlatan Thompson, “maalesef yaşanan bu hatalar nedeni ile ilgili söyleyebilecek cevaplarının olmadığını” söyledi.
Başsavcı, Fleming’in suçlandığı cinayetin işlendiği zaman Florida’da olduğunu ama bununla ilgili faturaların jüri tarafından fark edilmediğini söyledi. Başsavcının göreve gelmesinden sonra 13 suçsuz mahkumun beraat ettiği belirtildi.
“Neden suçsuz insanlar hapis yatıyor?” sorusunu cevaplayan Thompson, yaşanan olaylarda sistematik hataların olduğunu savundu.
Adalet sisteminin çok bozulduğunu belirten Thompson, “Sadece bir yerde sorun yok. Hakim, savcı ve savunma avukatları konusunda da hatalar var. Bu hataların neden kaynakladığını söyleyebileceğimiz bir cevap yok. Birçok sebep var ve bunların hiçbirisi iyi değil. Bu konuda geçmişi suçlamak istemiyorum. İleriye bakmak istiyorum. Suçsuz yere hüküm giyen mahkumların, cezaevinde ölmeden çıkmalarını sağlamak istiyorum” şeklinde konuştu.
500’den fazla savcıyı bünyesinde bulunduran ofisin başsavcılığını yapan Thompson göreve geldiğinden beri, cinsel istismar başta olmak üzere, kadına şiddet ve adli birimler kurduğunu anlattı. Sokakta işlenen cinayet, şiddet suçları, uyuşturucu gibi sorunlara öncelik verdiğini aktaran Başsavcı, ev sahiplerinin kiracılara haksızlık yapmaları ve işverenlerin çalışanların hakkını vermeme gibi bütün konularla yakından ilgilendiklerini kaydetti.
Kamuya hizmet vermeyi amaçladıkları bunun için savcıların çok dikkatli çalıştıklarını belirten Thompson, “Bazı ev sahiplerinin, kiracılara çok zorluk çıkardığını, bazı kiracıların tuvalet gibi zaruri ihtiyaçlarını McDonald’s gibi yerlerde karşılamak zorunda kalıyor. Bu tarz şikayetler aldığımız zaman gereğini yapıyoruz. Daha yaşabilir bir Brooklyn yapmak istiyoruz. Şikayeti olan herkesin bizimle irtibata geçmesini istiyoruz” dedi.
GÖÇMENLER KANDIRILIYOR
Brooklyn’de göçmen nüfusunun fazla olduğunu hatırlatan siyahi başsavcı, ülkede illegal olarak yaşan vatandaşların hakkını aramaktan korktuğuna dikkat çekti.
Green card (yeşil kart) başta olmak üzere, dil kursları ücretlerinin ödenmesi konularına kadar göçmen ailelerin kandırıldığı bilgisini veren Thompson, “ Bazı vatandaşlar green card vaadiyle dolandırılıyor. Geçenlerde Çinli bir grup, çocuklarına İngilizce dersi verecek bir okulla anlaşmışlar. Okul yöneticileri parayı aldıktan sonra ortadan kaybolmuşlar. Biz bunu duyunca hemen harekete geçtik ve mağdur Çinlilerin sorunlarını çözdük” şeklinde anlattı.
Son zamanlarda ofisinde çalışan kadın savcıların işine son verildiği eleştirilerin hatırlatılması üzerine Thompson, “Kadınlara karşı yapılan cinsel tacizlerle ilgili bir birim kurduk. Cinsel saldırılara karşı çok hassas çalışıyoruz. 162 savcı göreve aldım, bunların 88’i kadın. Böyle bir durumda kadınlara karşı nasıl bir olumsuz tutumum olabilir” şeklinde kendini savundu.
TRAFİK CEZALARI İÇİN DÜZENLEME GETİRİLMESİ LAZIM
Brooklyn Bölge Başsavcısı Ken Thompson, trafik cezaları için mahkemeye gitme tarihi ile ilgili bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Bilet cezaları için mahkemeye gelmek zorunda kalan vatandaşın hemen hemen bir gününü burada geçirdiğini hatırlatan Thompson, bu konuda kolaylık sağlanmasının önemini anlattı.
“Tabi ki mahkemenin istediği tarihte orada olmak lazım” diyen Thompson, “Ama bazen insanların mazeretleri olabiliyor. Sırf mahkemeye gidemediği için tutuklama kararı çıkartılması gerekmez. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerekir” şeklinde konuştu.
Thompson, Brooklyn bölgesinin suçlara göre renklere ayrıldığını ve savcıların ona göre çalıştığını anlattı.
Yeni yürürlüğe giren ve New York Eyalet Başsavcısı Eric Schneiderman’a polis tarafından öldürülen şahısların davalarına müdahil olma yetkisi veren kanun düzenlemesinin hatırlatılması üzerine Thompson, “Anlıyorum, millet sadece şehirde (NYC) değil, ülke genelinde ceza adalet sistemine olan güveni kaybediyor” şeklinde cevapladı.
New York Valisi Andrew Cuomo’un kararname çıkarma yetkisini kullanarak imzaladığı yeni düzenlemeye göre, New York Eyalet Başsavcısı Eric Schneiderman, polis tarafından öldürülen şahısların davalarına müdahil olabilecek. Bu düzenleme bir açıdan Brooklyn Bölge Başsavcısı Thompson’un yetkilerini kısıtlamak anlamına geldiği yorumlarına neden oldu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment