Washington eyaleti yerlileri geleneksel oyunları için biraraya geldi
Washington eyatletinin farklı şehirlerinden yerli aileler davulları ve şarkıları ile kızılderili kültürünün önemli bir öğesi olan geleneksel Slahal oyunu için toplandılar. Slahal kemik değneklerle oynanan, tarihi çok eskilere dayanan bir tür oyun. Yerliler bu oyunun çok eski zamanlarda, oyulmuş mammut kemikleriyle oynandığına inanıyor.
1987’de Wenatchee’deki sit alanında (Richey-Roberts Clovis Cache) bulunan volkanik küllerin 13,800 yıl öncesine ait olduğu saptandı. Bu sit alanında kemik mızraklar ve Kuzey Amerika’nın en eski halkı olduğuna düşünülen Clovis yerlileri tarafından yapılmış mızrak uçları da bulundu. Mızrak uçları muhtemelen bizon ve diğer hayvanları avlamak için kullanılıyordu.
Washington’da yaşayan kabileler için bu mızraklar çok önem taşıyor çünkü yerliler bu kemiklerin Washington eyaletindeki varlıklarının daha önce inanılandan 800-1000 yıl daha öncesine uzandığını gösteriyor.
Ancak bilimadamları kabile üyeleriyle tam olarak aynı kanaatte değiller. Kabileler bulunan kemik değneklerin 13000 yıldır Washington’da yaşadıklarını gösterdiğine inanıyorlar ama bilimadamları böyle bir sonuca varmanın şimdilik mümkün olmadığını savunuyor.
Slahal her ne kadar bir oyun olsa da eğlenmenin ötesinde, günümüzdeki yerlilerin ataları tarafından anlaşmazlıkları kansız bir beceri yarışı şeklinde çözmek için oynanıyordu. Rakipler ellerinde tahta ya da kemik değneklerle şarkılar eşliğinde birbirleriyle yarışarak maharetlerini gösteriyorlardı. Halen törensel bir şekilde oynanmakta olan bu oyuna binlerce yerli katılmaktadır.
Cumartesi günkü toplantının bir nedeni de Richey-Roberts Clovis Cache’de bulunan mammut kemiklerinin bulunmasını kutlamaktı.
Toplantıda konuşan Washington State Üniversitesi’nden emekli profesör Carl Gustafson, bilimadamlarının bu kemiklerin ne amaçla yapıldığını henüz bulamadıklarını belirtti. Ancak kendisinin yerlilerin tahminlerinin doğru olabileceğine inandığını, bu kemiklerin gerçekten Slahal oyunu için kullanılmış olabileceğini söyledi.
Bilimadamlarının yerlilerle konuşup bilgi alış verişi yapmadığını, yerlilerin yüzyıllardır süregelen hikayelerini şarkılarını dinlemediklerini, bunun da bir eksiklik olduğunu dile getirdi.
Yerliler de artık dünyanın kabilelerin kendi tarihleri hakkında bildiklerini dinleme zamanın geldiğini düşünüyor.Yerli bir yaşlı, ‘İnsanlar eğer bir yerlerde yazılı değilse bizim dediklerimize inanmiyorlar. Ancak biz öğretilerimizi dilden dile aktarıyoruz’ dedi. Ayrıca, bu kemiklerin buralara yerleşen ilk yerlilerden kalma olduklarına inandıklarını, kendi tarihlerini bilimadamlarından daha iyi bildiklerini savundu.
Bulunan bizon kemikleri Washington Eyaleti Tarih Müzesi’nde sergileniyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment