[FOTO GALERİ] Anadolu Festivali için geri sayım başladı

[FOTO GALERİ] Anadolu Festivali için geri sayım başladı

Bu yıl 4.sü düzenlenecek olan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali için geri sayım başladı. 16-19 Mayıs tarihleri arasında Los Angeles’ta gerçekleştirilecek olan festival pek çok Anadolu şehrini Amerika’ya taşıyacak.

Festivalde Anadolu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra Türk damak tadı tüm dünyaya tanıtılıyor. 50 binden fazla ziyaretçinin şenliğe katılması beklenirken Amerikan basınındaki haberlerle yüzbinlerce kişi festivalden haberdar olacak. Topkapı Sarayı, Mevlana Müzesi, Aspendos Antik Tiyatrosu, Mardin Taş Evi, Akdamar Kilisesi, Zeugma Antik Kenti, Erzurum Çifte Minare, İzmir Efes ve Meryem Ana’ya kadar birçok tarihi yapı 3 boyutlu dev maketleri ile canlanacak. Festivalde Türk mutfağı da tanıtılacak. 4 gün boyunca Amerikalılar kebaptan, zeytinyağlı dolmaya, mantıdan, sarmaya kadar 100 çeşidi aşkın Türk yemeğini tadacak. Festivale katılanlar, Boğaz manzarasına karşı Türk kahvesi yudumlayıp, sokak simitçisinden taze İstanbul simidi satın alacak.

  

OBAMA’YA DAVETİYE

 

Festivale bu sene ilginin çok daha fazla olması beklenirken, tertip komitesinde farklı bir heyecan yaşanıyor. ABD’den ve dünyadan birçok önemli konuğu ve siyasetçiyi ağırlayan festivale bu yıl Başkan Barack Obama da davetli. Organizasyonu düzenleyen Pasifik Enstitüsü’nün Başkanı İbrahim Barlas, Başkan Obama’ya festivalin davetiyesini elden sunduklarını ve katılımını beklediklerini bildirdi. Festival boyunca gözler Obama’da olacak.

  

FESTİVAL ARTIK MARKA OLDU

 

Barlas, bu yıl festivale 60 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini belirterek, ‘Discovering Türkiye’ (Türkiye’yi Keşfedelim) sloganlı festivale ilişkin şu bilgileri verdi: “Festivalimizi düzenlemeye 2009 yılında başladık ve ilk başladığımızda ‘Çılgın Proje’ gibi bir işin içine girdik. Takım ruhu ile Türkiye’nin zenginliklerini bugüne kadar hiç yapılmamış bir etkinlikle ortaya çıkardığımız projemiz kar topu gibi büyüdü ve bugün ciddi bir marka haline geldi. Türkiye’den başta Başbakanlık Tanıtım Ajansı olmak üzere birçok firmadan, valilik ve belediyeden destek aldık. Bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik başta olmak üzere devlet üst düzeyinden katılım bekliyoruz. Festivalde yaklaşık 400 kişi gönüllü olarak çalışıyor. Los Angeles’ta yaşayan Anadolu kökenli geniş bir kitle var. Ermeni’si, Süryani’si, Arap’ı, Kürt’ü her milletten insanı bir arada yaşıyor. Biz de Anadolu kökenlerini bir araya getiren bir festival yapıyoruz. Akdamar Kilisesi, Mardin Süryani İlahi Korosu, İstanbul Yahudi Müzesi gibi etkinlikler düzenliyoruz.”

  

14 ANADOLU UYGARLIĞININ KAPISI


55 dönümlük arazi üzerine adeta yeniden inşa edilen Türkiye’nin şehirlerini görmek isteyen ziyaretçiler, Selçuklu, Roma, Bizans, Hitit, Lidya gibi Anadolu’nun medeniyetlerini simgeleyen maket kapılardan geçerek festival alanına giriyor. Her kapının girişinde de bulunduğu kapının dönemine ait kıyafetleri giyinmiş Hollywood aktör ve aktrisleri misafirleri karşılıyor. Dolmabahçe Kapısı ile konuklarını karşılayan İstanbul standında üç boyutlu Kız Kulesi ve arkasındaki İstanbul Boğazı ile Sultanahmet Camiisi’nin silüeti, boğazda gezintiye çıkılmış izlenimi oluşturuyor. Topkapı Sarayı maketinin yer aldığı standın olduğu alanda sokakta gezen padişah, şehzade ve yeniçeriler yer alıyor. Topkapı Sarayı’nın canlandırıldığı alanda gün boyu Kuran-ı Kerim okunuyor. Camiiden ezan okunuyor. Truva Atı’nın birebir kopyası da sergileniyor. Bütün yörelere ait halk dansları gösterileri de sergileniyor. Sirtaki ekibi de geliyor.

  

MEHTER TAKIMI VE SEMAZEN

Ziyaretçiler festival alanını gezerken sokaklarda Mehter Takımı ile karşılaşılabilecekler. Konya’nın canlandırıldığı alanda semazenler izlenebilecek. Her ilin kendine ait kültürel zenginlikleri tanıtılacağı için çini, ebru, hat, telkari gibi konulardaki bazı el sanatları ustaları da hünerlerini sergileyecek. Kahvehanede oturulup hem o kültür tanınacak hem de Türk Kahvesi içilebilecek.

  

ERMENİ USTADAN İSTANBUL SİMİDİ

Festival alanında gezerken sokak simitçilerine de rastlamak mümkün. Osmanlı dönemi kostümü içerisinde sokaklarda bağırarak simit satan simitçiler de oldukça ilgi çekiyor. Hatta simitleri de Los Angeles’ta lokantası olan Agop Jack Kilisliyan isimli bir Ermeni yapıyor. Agop İstanbul’a gelip simit yapımını öğrenmiş. Çok güzel Türkçe konuşuyor. Festivalin simitleri Agop’tan.

  

ABD’Lİ ÖĞRENCİLER TÜRKİYE’Yİ TANIYOR

Sabah 10’dan akşam 10’a kadar ziyaretçilere açık olan festival alanımızı, perşembe ve cuma günlerinde öğrenciler ücretsiz olarak gezebilecek. Hatta Los Angeles’da tarih derslerinde öğrenciler, tarihi bilgileri yerinde öğrensinler görerek, yaşayarak öğrensinler diye okul gezileri düzenleniyor ve çok sayıda öğrenci Türkiye’yi, tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde öğrenme fırsatı buluyor.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/z8TwsvbzAIk” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.