Ebola nedir? Nasıl bulaşır? İşte hastalık hakkında bilinmesi gerekenler
Binlerce insanların ölümüne sebep olan Ebola virüsü nedir, nasıl bulaşır, aşısı ya da tedavisi var mıdır, nasıl önlem alınır? Ebola hakkında daha fazla bilginiz olursa hayatınız kurtulabilir.
Ebola, virüsün sebep olduğu ölümcül bir hastalıktır. 5 türü bulunan hastalıktan 4’ü insanları hasta yapıyor. Vücuda girdikten sonra, hücreleri parçalıyor ve bazılarını patlatıyor. Bağışıklık sistemini harap ediyor, vücutta ağır kanamaya yol açıyor ve neredeyse her organda hasara neden oluyor. Virüs korkutucu ve nadir görülüyor.
Nasıl bulaşır?
Ebola bulaşmış bir hastadan herkes virüs kapabilir. Hastalık insandan insana vücut sıvılarıyla bulaşıyor. Kan, dışkı ve kusma en çok bulaşıcı sıvılardır. Ayrıca idrar, ter, gözyaşı ve anne sütü de hastalığı taşıyabiliyor.
Ebolaya yakalanmak için bu sıvıların ağzınıza, burnunuza, gözünüze, genital bölgenize ya da vücudunuzdaki bir kesiğe değmesi yeter. Ayrıca hasta kişinin vücut sıvılarını bulaştırdığı eşyalar aracılığıyla da hastalık kaparsınız.
Ebola nerelerde yaygındır?
1976 yılından bu yana 33 Ebola salgını meydana geldi. Fakat Batı Afrika’daki 2014 salgını en büyük olanıdır. Virüs binlerce insanı hasta etti ve bunların yarısından fazlasının ölümüne neden oldu. Gine’de başladı ve Liberya, Nijerya ile Sierra Leone’ye yayıldı.
Ebolanın aşısı var mı?
Ebolayı önleyen ya da tedavi eden uygun görülmüş aşı ya da ilaç yoktur. Bilim adamları işe yaramış görünen bazı ilaçları hayvanlar üzerinde test etti. Fakat bu ilaçların insanlar üzerindeki etkileri denenmedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment