Related Articles
Doğru beslenmek için her yörenin mutfağından beslenin
Sağlıklı beslenmeden bahsedilirken, spor yapan bir kişinin resmi ve geri planda salata ve meyve görülür. Aslında sadece salata ve meyve, vücudun ihtiyacının çok az bir kısmını karşılar. Özellikle salataya zeytinyağı koyulmadıysa karşıladığı kısım çok daha azdır.
Meydan Gazetesi‘nde yer alan Dr. Fevzi Özgönül’ün yazısına göre; vücudumuzun bir temel ihtiyaçları, bir de günlük ihtiyaçları vardır. Vücudumuzun temel ihtiyaçları; kendi bütünlüğünü koruyabilmesi için gerekli olan ihtiyaçlarıdır. Bunlar; proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve bir kısım metallerdir. Bu ihtiyaçlarını vücudumuz Ege mutfağından da Akdeniz mutfağından da Doğu Anadolu mutfağından da veya bir başka ülkenin mutfağından da beslenerek karşılayabilir.
Fakat tüm bu ihtiyacı karşılarken, yediğimiz gıdaların da sindirilerek vücuda yararlı hale gelmesi gerektiğini unutmamalıyız. Sindirim yoksa biz istediğimiz kadar sağlıklı besinleri yiyelim, sağlıklı beslenmiş olmayız. Vücudumuzun günlük ihtiyaçları ise karbonhidratlar, lifler, kalsiyum ve omega 3 yağlarıdır. Lifler: Sebzelerde, meyvelerde, buğdayda mevcuttur, ayrıca yulaf ezmesi ve mercimekte de bulunur. Kalsiyum: Süt ve Süt ürünlerinden, yeşil yapraklı sebzelerden, brokoli, ıspanak, roka, badem, fasulye ve kuru kayısı dan da alabiliriz.
Sağlıklı olsa da sindiremediğiniz her gıda kilo yapar
Sağlıksız gıdalara gelince ilk akla gelenler GDO’lu yani genetiği oynanmış gıdalar, üretim esnasında hormon veya çok kimyasal madde kullanılmış gıdalardır. Sağlıklı gıdalar dediğimizde de sindirim sistemimizin sindirerek vücudun ihtiyacı olan maddeleri elde edebileceği gıdalar olarak nitelendiririz. Gıda ne kadar sağlıklı üretilmiş ve içerisinde vücudun ihtiyaçlarını barındırırsa barındırsın, eğer bedenimiz o gıdayı sindirebilecek enzimleri üretemiyorsa, o zaman o gıdayı kullanamaz. Bu nedenle gıda seçiminde genel beslenme alışkanlığımıza göre gıdayı seçmemiz de önemlidir.
Genelde çok sağlıklı beslendiğimizi zannettiğimiz halde, vücut bütünlüğünü koruyamayıp kilo almaya başlamamızın en önemli nedeni, yediğimiz gıdaları sindiremediğimiz içindir. Yediklerimiz sağlıklı da olsa bedenimiz kullanamaz. Her besinin kendine özel ideal bir pişirme yöntemi vardır. Aynı zamanda pişirme süreleri de farklıdır. Bunu en iyi yıllarca gözlemleme ve deneme yolu ile oluşmuş yöresel yemeklerin tariflerinde bulabilirsiniz. Lüzumundan fazla ısıl işleme tabii tutulmadığı ve besin değeri fazla etkilenmediği sürece her türlü pişirme tekniği uygulanabilir.
İdeal saatleri kaçırmayın
İnsan vücudu gündüz yaşamaya uygun olduğu için, kendi bedenini tamir ve tedavi etmek için gece saat 23.00-02.00 saatlerini kullanır. Bu nedenle vücudun bu tamir işlemini yapması için gerekli olan besinlerin bu saatlerde yenmiş, sindirilmiş, karaciğerde sentezlenmiş ve kullanıma uygun hale gelmiş olması gerekir.
Vücudun kendisini yenileyebilmesi için gerekli olan protein ve yağların tüm bu süreci yaklaşık 10 saatte kat ettiğini düşünürsek, bu gıdaları içeren yiyecekleri de en geç saat 14.00’e kadar yemiş olmamız gerekiyor.
Bu hesaba göre sabah güzel bir kahvaltıyı 07.00-09.00 saatleri arasında, öğle yemeğini de en geç saat 14.00’e kadar yapmamız gerekir. Zaten tüm dünyada bu saatler çoktan kabul edilmiştir.
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
* Vücudumuzdaki tüm damarları uç uca eklediğimizde 19 bin 200 kilometre ettiğini,
* Bir insanın günde 28-33 bin litre hava, 500-700 litre oksijen, 2 kilogram yiyecek tükettiğini…
NE ZAMAN ZAYIFLARIZ?
* Sağlıklı beslenebilmek için sindirimin de çok önemli olduğunu anladığımızda,
* Lüzumsuz su içmenin, su içme isteğimizi azalttığını anladığımızda…
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment