Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi Sedat Önal oldu

Türkiye’nin yeni Washington Büyükelçisi Sedat Önal oldu

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın 14 Ocak itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından boş kalan büyükelçilik görevine, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sedat Önal getirildi.

Nev York’ta bulunan BM Daimi Temsilciliği görevi de Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’a tebliğ edildi.

4 OCAK’TAN BERİ BOŞTU

Büyükelçi Murat Mercan 4 Ocak’ta emekli olacağını ve 12 Ocak’ta ABD’den ayrılacağını açıklamıştı. O tarihten bu yana Washington Büyükelçiliği için bir atama yapılmadı, ABD-Türkiye ilişkileri büyükelçisiz yürütüldü.

16 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı büyükelçi atama kararları Resmi Gazete’de yayımlanmış, atamalar arasında Washington’un bulunmaması dikkat çekmişti.

Sedat Önal, daha önce Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini de yürütmüştü.

SEDTA ÖNAL KİMDİR?

Sedat Önal 11 Ağustos 1963’te Kayseri’de doğdu. Ankara Fevzi Çakmak Lisesi’ni bitirmiş ve 1985 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu.

Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlenen Önal, 2007-2009 yıllarında Viyana Başkonsolosu, 2009 yılında Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Genel Müdür Yardımcısı, 2012-2016 yıllarında Ürdün Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2016 yılında Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu ve Afrika İşleri Müsteşar Yardımcısı olarak atanan Önal, Astana’da yapılan Suriye görüşmelerinde Türk Heyeti’ne de başkanlık etti.

6 Ağustos 2018 tarihinden bu yana Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Önal, 4 Şubat 2023 tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği Özel Temsilcisi olarak atandı.

Önal bugün alınan kararla Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği görevine atandı.