Ebola nedir? Nasıl korunulur?
Batı Afrika’da ortaya çıkan ve şu ana kadar 4 binden fazla insanın ölümüne neden olan Ebola hastalığı dünyanın gündemine oturmuş durumda. İlk olarak yarasadan bir çocuğa ondan da annesine geçtiği tahmin edilen virüs hızla yayılıyor. Ancak hastalığa karşı bir aşı henüz geliştirilebilmiş değil.
Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm dünya ülkeleri hastalığa karşı alarma geçmiş durumda. ABD ve Kanada bir takım aşı çalışmaları yapsa da üretilen ilaçların tedavide ne kadar etkili olduğu henüz bilinmemekte. Son olarak ABD’de üretilen ZMAPP isimli ilaç Liberya’da hastalığa yakalanan ve tedavi edilmek üzere Atlanta’ya getirilen ABD’li bir doktor ve asistanı üzerinde denenmiş ve tedavi olumlu neticelenmişti. Ancak az sayıda üretilen ilaç tükenmiş ve daha sonra ABD’de Ebola teşhisi konulan ilk hasta olan Thomas Eric Duncan kısa sürede yaşamını yitirmişti.
VİRÜSE KARŞI NASIL KORUNABİLİRİM?
Hastalıkları Önleme ve Mücadele Merkezi (CDC), Ebola virüsüne karşı alınacak kişisel tedbirleri internet sitesinde yayınladı. Hastalığa yakalanan kişide ilk belirtilerin genelde yüksek ateş, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, kusma, ishal ve karın ağrısı şeklinde görüldüğüne dikkat çekiliyor. CDC, bu hastalık belirtileri normal bir gripte bile görülebileceğinden paniğe kapılmadan bir doktora başvurulmasını ve insanlarla temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor.
CDC’ye göre Ebola ile mücadelede bireysel olarak alınabilecek tedbirler şöyle:
* Salgının görüldüğü ülkelere ve de bölgelere seyahat etmeyin.
* Kişisel hijyeninize dikkat edin. Ellerinizi sıklıkla sabunla yıkayın veya kolayalı, anti-bakteriyal mendil ile temizleyin.
* Başkalarına ve kendinize ait kan ve vücut sıvılarına temas etmekten kaçının.
* Hasta kişilerle temas kurmayın ve kişisel eşyalarından uzak durun. Aynı ortamda kesinlikle bulunmayın.
* Yarasa ve maymunlardan uzak durun. Kanlarından veya etlerinden yapılmış herhangi bir ürün kullanmayın.
* Ebola hastalarının tedavi edildiği hastanelerde başka hastalıklar için bile tedavi olmaktan kaçının.
* Seyahat dönüşünde 21 gün boyunca günde iki kere ateşinizi ölçün ve bu süre zarfında herhangi bir hastalık belirtisi görürseniz mutlaka doktorunuza başvurun. Doktorunuzu ziyaret etmeden telefonla durumdan haberdar edin ve gerekli tedbirleri almaları için uyarın.
* Seyahat dönüşünde hastalıktan etkilenmediğinizden emin olana kadar insanlarla temasınızı kısıtlayın ve de kalabalık yerlerden uzak durun.
Ayrıntılı bilgi almak isteyenler http://www.cdc.gov/ adresinden daha fazla bilgiye ulaşabilir.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment