Dolandırıcıların Amerikalılara maliyeti 9 milyar dolar

Dolandırıcıların Amerikalılara maliyeti 9 milyar dolar

ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) dolandırıcılıkla mücadele için yeni bir stratejisi var. Bu sonbahardan itibaren, Dil Erişim Girişimi, dolandırıcılık raporlarını alabilecek ve sadece İngilizce ve İspanyolca’dan çok daha fazla dilde tavsiye verebilecek tercümanlar sağlıyor.

Federal kurumun Etnik Medya Hizmetleri (EMS) ile 21 Kasım’da düzenlediği basın brifinginde – eş zamanlı olarak İspanyolca, Korece ve Mandarin dillerine tercüme edildi – iki FTC yetkilisi ve bir avukat/gazeteci yeni çok dilli hizmetlerin nasıl çalıştığını ve tüketicilerin korunmasına yardımcı olması beklenen bazı yolları anlattı.

FTC’nin Tüketiciyi Koruma Bürosu Müdür Yardımcısı Monica Vaca, “Uzun zamandır insanlardan İngilizce ve İspanyolca olarak haber alabiliyorduk,” dedi. “Diğer dillerdeki insanlardan rapor almak bizim için bir sınırlamaydı.”

Vaca, insanların bu bildirimleri sadece kendi iyilikleri için değil, aynı zamanda daha fazla insan dolandırılmadan önce FTC’nin haberi yaymasına yardımcı olmak için yapmalarının önemini vurguladı. “Sadece bildiğimiz dolandırıcılıklar hakkında dava açabilir ve eğitim verebiliriz” dedi.

Dolandırıcılık bilançosu 9 milyar dolara yaklaştı

FTC’nin Tüketici ve İş Eğitimi Bölümü’nden kıdemli avukat Larissa Bungo, sadece insanların İngilizce veya İspanyolca olarak yaptıkları bildirimlerin sayısına dayanarak, dolandırıcılık ve aldatıcı veya haksız ticari uygulamaların ABD’li tüketicilere geçen yıl 9 milyar dolara mal olduğunu belirtti.

Mağdur edildiklerinden endişe eden kişiler telefonla ya da internet üzerinden FTC’den yardım isteyebilirler.

Bu şekilde FTC’nin federal, eyalet ve yerel düzeylerde 3.000 kolluk kuvvetinden oluşan Tüketici Nöbetçi Ağı da tetikte olacaktır.

FTC suçluları yeterince hızlı yakalayabilirse, paranızı geri alma olasılığı vardır – aldatıldığınızı düşünüyorsanız tereddüt etmemeniz için bir başka neden.

Örneğin FTC, genç oyuncuları kandırarak istemeden alışveriş yaptırdığını iddia ettiği popüler oyun Fortnite’ın yaratıcısı Epic Games’in müşterilerine iade ettiği 245 milyon doları geri almayı başardı.

Tazminat talebinde bulunmak için son tarih 17 Ocak 2024.

Dolandırıcılığı bildirmekten çekinmeyin

Elbette, FTC yardımı ile paranızı geri almak için, bir bildirimde bulunurken kendinizi tanıtmanız gerekir, ancak her durumda, göçmenlik durumunuz asla sorulmayacaktır.

Bazen paranın geri alınmasındaki başarı, mağdurun nasıl dolandırıldığına bağlıdır. Örneğin, ödemeler kredi kartı kullanılarak yapılmışsa, kart şirketine itiraz etmek mümkün olabilir.

Bu yüzden dikkatli olun. Bungo, “Yalnızca dolandırıcılar hediye kartı, kripto para birimi veya banka havalesi ile ödeme yapmanız konusunda ısrar eder,” diyor.

Şüphelerinizi bildirmeyi geciktirmemeniz için bir başka neden de dolandırıcıların genellikle denizaşırı ülkelerden çalışıyor olmaları ve elde ettikleri paraya kolluk kuvvetlerinin ulaşmasının daha zor olmasıdır.

Bungo, bir dolandırıcılığı başarıyla atlatsanız bile, girişimi bildirmenin bilgilendirmeye yardımcı olduğunu ve böylece şüphelenmeyen potansiyel kurbanları koruduğunu söyledi.

Çok dilli çağrı merkezi personeli ve ajansın web sitesinde bulunan bilgiler, insanların göz önünde bulundurmaları için bir dizi “sonraki adım” da sağlayabilir.

Telefonla, (877) 382-4357 numaralı telefonu arayın, ardından 3’e basın. Farklı dillerde art arda gelen mesajlar, dilinizi bilen bir tercümana ulaşmak için hangi numaraya basmanız gerektiğini söyleyecektir.

Hatlar EST’de sabah 9’dan akşam 5’e kadar, Batı Yakası’nda ise sabah 6’dan akşam 2’ye kadar açıktır.

Geçen ay itibariyle mevcut olan yeni dil seçenekleri arasında Portekizce, Fransızca, Tagalogca, Somalice, Vietnamca, Arapça, Rusça, Lehçe, Korece, Ukraynaca, Hmong ve Mandarin bulunmaktadır.

FTC, ihtiyaç duyulduğunda yaklaşık 200 dilde tercüman bulma yeteneğine sahiptir.

Bu çok dilli raporlama sistemi kimlik hırsızlığı durumlarını bildirmek için de kullanılabilir. Bunlar için (877) 438-4338 numaralı telefonu arayın, ardından mevcut çeşitli dillere erişmek için aynı 3 tuşlama işlemini izleyin.

ReportFraud.ftc.gov veya IdentityTheft.gov adreslerinden ya da İspanyolca olarak ReporteFraude.ftc.gov ve RobodeIdentidad.gov adreslerinden çevrimiçi olarak dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığı bildirimlerinde bulunabilirsiniz.

Bu dört web sayfasının hepsinde “languages” veya “idiomas” etiketli bir kutuda kullanıcıların düzinelerce başka dilde rapor doldurmasına olanak tanıyan açılır listeler bulunmaktadır.

Bungo ayrıca, FTC’nin insanların kendi toplulukları içinde dağıtmaları için çevrimiçi veya basılı olarak ücretsiz olarak sağladığı çok sayıda kaynağı da anlattı.

Örneğin, yeni göçmenler ve mülteciler için bir dolandırıcılık el kitabı ve küçük işletme sahipleri için rehber var. “Bir dolandırıcılığın dört uyarı işareti” hakkında bilgiler, sahte faturalar, iş taklidi, kötü iş uygulamaları, sahte iş fırsatları, sahte çevrimiçi perakendeciler ve teslimat yapmaya çalışan şirketlerden geliyormuş gibi gizlenmiş “oltalama” bağlantıları gibi yaygın hilelerin açıklamaları var.

Bungo, talep edilmesi halinde ajansın bu rehberleri basacağını ve toplum kuruluşlarına ücretsiz olarak göndereceğini söyledi.

Dolandırıcılara karşı ‘en güçlü silah’: Bilgi

Avukat ve gazeteci Jongwon Lee, Atlanta’nın Kore toplumunda tanık olduğu ve haberleştirdiği bir senaryoyu anlattı; bir emekli, kısmen Korece bilmesi sayesinde güvenini kazanan bir yatırım dolandırıcısına on binlerce dolar kaptırmıştı.

Club Mega Planet olarak bilinen bir piramit şeması olan bu vakayla ilgili tanıtım, savcıların çeşitli eyaletlerdeki diğer mağdurları ortaya çıkarmasına yardımcı oldu. Kolluk kuvvetlerinin başka vakalardan haberdar edilmesi, suçluların tutuklanma olasılığını artırır ve hızlı raporlama, çalınan paranın geri alınmadan önce harcanmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Lee, “FTC’nin Dil Erişimi Girişimi tarihi bir önem taşıyor,” dedi. “Devlet kurumlarının bizim gibi göçmenler için adalet aradıklarını gösteriyor. Dil erişimi korku ve utancı ortadan kaldırır ve size yalnız olmadığınıza ve birilerinin sizi dinlediğine dair güven ve cesaret verir.”

“Bilgi, dolandırıcılara karşı en güçlü silahtır. Eğitimli ve bilgili olun.”