OPEC’ten Rusya’ya kötü haber, petrol 70-80 doları geçmeyecek

OPEC’ten Rusya’ya kötü haber, petrol 70-80 doları geçmeyecek

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Arap ülkeler küresel ekonominin toparlanmasıyla birlikte canlanan talebe paralel olarak petrol fiyatlarının gelecek yıl sonunda varil başına 70 ile 80 dolar aralığına yükseleceğini öngörüyor.

Delegeler petrol fiyatlarının kısa süre içinde 100 doları tekrar görmeyeceğini, hatta bazıları bu düzeye yükselmesinin arzu edilir olmadığını belirttiler. Daha önceleri büyük üreticiler tarafından “adil” fiyat olarak telaffuz edilen 100 dolar seviyesi, bazı kaynakların verdiği bilgiye göre OPEC dışındaki yüksek maliyetli üreticilerin aşırı üretime geçmesini teşvik ediyor. OPEC delegeleri ABD’li kaya petrolü üreticileri gibi yüksek maliyetli kaynakların üretiminde aşırı hızlı büyümenin sona ermesi ve düşen fiyatların tüketimi teşvik etmesiyle birlikte 2015 sonunda petrol fiyatlarının yeni bir dengeye oturacağını düşünüyorlar.
Körfez Arap ülkelerinden bir OPEC temsilcisi Reuters’a “Fiyatların çakılmayacağı şeklinde genel bir düşünce var. Fiyatlar 60 dolara veya birkaç ay boyunca biraz daha düşük seviyelere inebilir, ancak sekiz ayla bir yıl arasında bir süre sonra kabul edilebilir bir düzey olan varil başına 80 dolar seviyesine gelecektir.” dedi.

Körfez Arap ülkelerinden bir başka delege ise, “Bekleyip göreceğiz. Arzda ani bir kesinti olmadığı sürece gelecek yıl 100 dolar olacağını düşünmüyoruz. Ama gelecek yıl ortalama 70-80 dolara fiyata evet (derim).” dedi.

OPEC temsilcilerinin açıklamaları, haziran ayından bu yana neredeyse yarı yarıya gerileyen petrol fiyatlarının gelecek yıl nasıl bir seyir izleyeceğine yönelik büyük üreticilerin görüşleri hakkında ilk ipuçlarını oluşturuyor. Petrol fiyatlarına gösterge teşkil eden Brent petrolünün varil fiyatı dün 60 dolar civarında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.