23 milyondan fazla Amerikalı, pandemi sonrası sigortasını kaybetti

23 milyondan fazla Amerikalı, pandemi sonrası sigortasını kaybetti

Medicaid’e kayıtlı 83 milyon Amerikalıdan, neredeyse yarısı çocuk, yaklaşık 23 milyonu pandemiden bu yana kapsamını kaybetti veya kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Federal COVID-19 acil durumu, yeniden belirleme olarak bilinen yıllık Medicaid uygunluk kontrollerinin sürecini dondurdu. Olağanüstü (Acil) durum Mayıs 2023’te kaldırıldığından beri, Medicaid’de olan dört Amerikalıdan neredeyse biri ve ülkedeki tüm çocukların neredeyse yarısı için yeniden belirleme yeniden başladı – birçok eyaletteki tarihi kapsam boşluklarını daha da kötüleştirdi.

Yeniden belirleme ve kapsam boşlukları nelerdir?
“İnsanların atlatması gereken bürokratik engeller nedeniyle, geçen yıl, hala uygun olan birçok kişi için bile steroidlerle desteklenmiş bir kayıt silme dalgası gibiydi,” dedi Robert Wood Johnson Vakfı’nda kıdemli politika danışmanı olan Katherine Hampstead, 9 Ağustos Cuma günü Ethnic Media Services’ın Medicaid kapsam boşlukları hakkında yaptığı brifingde.

Bu kayıttan düşmelerin %69’u uygunsuzluktan ziyade evrak işlerinden kaynaklanıyor ve yeniden belirlemenin başlamasından bu yana Medicaid’den çıkarılan 20 milyon kişinin neredeyse dörtte biri Nisan 2024 itibarıyla hala sigortasız.

“Medicaid ülkedeki en büyük sağlık sigortası kaynağı ancak hem federal hem de eyalet parası var… yani eyaletten eyalete 50 farklı program var,” diye açıkladı Hampstead ve yeniden belirlemenin özellikle Medicaid’in başlangıçta tasarlandığı düşük gelirli gruplar, yaşlılar, engelliler, çocuklar ve hamile kadınlar gibi nüfuslar için kapsam boşluklarını daha da kötüleştirdiğini ekledi.

Kapsam boşlukları ayrıca orantısız bir şekilde renkli toplulukları da etkiliyor — özellikle çoğunluğu Güney’de olan ve Medicaid gelir sınırlarını 19 ila 64 yaş arası yetişkinler için Federal Yoksulluk Seviyesi’nin (FPL) %100’ünden %138’ine genişletmeyen 10 eyalette.

Bu FPL genişlemesi Uygun Fiyatlı Bakım Yasası tarafından izin veriliyor ve Yüksek Mahkeme tarafından 2012’de her eyalet için isteğe bağlı olarak hükmedildi.

2024 itibarıyla FPL bir birey için 14.580 dolardır, bunun %138’i 20.783 dolardır; veya üç kişilik bir aile için 24.860 dolardır, bunun %138’i 35.632 dolardır.

FPL sınırlarını genişletmeyen eyaletlerde (Florida, Teksas, Georgia, Alabama ve Mississippi gibi) “çoğunlukla renkli nüfustan oluşan iki ila üç milyon insanın, pazar destekli kapsama sahip olmak için ‘çok fakir’ oldukları çok talihsiz bir durumda olduğu, ancak eyaletlerinin uygunluk sınırı çok düşük olduğu için Medicaid’e hak kazanamadıkları bir kapsam boşluğu var” dedi Hampstead.

18-34 yaş arasındaki Amerikalıların yüzde 30’u sigortasız

Gençlik savunuculuğu kar amacı gütmeyen Young Invincibles’ın sağlık politikası ve savunuculuk direktörü olan Martha Sanchez “Adımıza rağmen gençler yenilmez değil” dedi. Sanchez “Biz ABD iş gücümüzün ve ekonomimizin geleceğiyiz ve sağlığımızda gerilemeye devam etmeyi göze alamayız.”

18 ila 34 yaş arasındaki ABD’li genç yetişkinlerin yaklaşık %30’u sigortasız, bu diğer tüm yaş gruplarından daha yüksek ve sigortasız tüm Amerikalıların beşte birinden fazlasını oluşturuyor.

Bu arada, 2019 CDC araştırması, genç yetişkinlerin en az yarısının diyabet, kanser veya ruh sağlığı sorunları gibi en az bir kronik rahatsızlığa sahip olduğunu gösteriyor.

Pandemiden bu yana bu rahatsızlıklar yalnızca artış gösteriyor ve tüm genç yetişkinlerin üçte biri – ve 18 ila 24 yaş arasındakilerin yarısı – ruhsal hastalık belirtileri bildiriyor.

Amerikan Kanser Derneği ayrıca genç yetişkinler arasında artan kanser oranları bildiriyor; özellikle kolon kanseri gibi yaşlı yetişkinlerle ilişkili türler.

“Sağlık bakım sistemlerimizin, genellikle Medicaid’den çıkış aşamasında olan gençlerimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı bir krizdeyiz… çünkü genişleme yok, onlara öğrenci sağlık planları satılıyor veya diğer planlara nasıl kaydolacaklarını bilmiyorlar,” dedi Sanchez.

“Medicaid ile büyüdüm ve üniversite öğrencisi olarak geçiş yapana kadar sahip olduğum tüm avantajları hiç anlamadım,” diye açıkladı. “Yıllık kontrollerim, aşılarım ve diş bakımım vardı, ancak ruhsal sağlık avantajları hakkında hiçbir fikrim yoktu. Ve bunu, akıl sağlığı kaynaklarından faydalanacaklarını ancak bunun kapsam dahilinde olduğunu bilmediklerini paylaşan diğer genç yetişkinlerden duyduk… Sadece Medicaid genişlemesine değil, sağlık okuryazarlığına da ihtiyacımız var, böylece insanlar kapsamlarını gerçekten kullanabilirler.”

Yeniden belirlemeden bu yana, Temmuz 2024 itibarıyla 18 yaş altı 5,5 daha az çocuk Medicaid’e kayıtlı.

“Bu çocukların çoğu uygun durumda ve özellikle şu anda okula dönüş konusunda onları tekrar kaydettirmemiz gerekiyor,” dedi Çocuklar ve Aileler Merkezi’nin yönetici direktörü ve kurucu ortağı ve Georgetown Üniversitesi’nde araştırma profesörü olan Joan Alker.

Net Medicaid kayıt değişiklikleri eyaletler arasında büyük ölçüde değişiyor, sayıya göre en büyük düşüş Teksas’ta 1,3 milyon daha az çocuk, Florida’da yaklaşık 542.600 daha az çocuk ve Kaliforniya’da 373.000 daha az çocuk.

Yüzdeye göre en büyük düşüşler Medicaid’de %34,5 daha az çocukla Utah; %30,9 daha az çocukla Colorado; ve Teksas, %29,1 daha az çocukla.

“Ebeveynlerin sigortalı olmadıkları için bakımı ertelediklerini ve sadece çocuklarının

Alker, “Çocuklar hastalanmıyor. Çocukların ilaçlarını atlamak, inhalerlerini alamamak ve davranışsal sağlık sorunları için tedavileri kaçırmak zorunda kalıyorlar,” dedi.

“Çocuklar sağlık sistemimiz için pahalı değiller, ancak düzenli bakıma ihtiyaç duyuyorlar, bu nedenle kısa bir boşluk bile aileyi büyük tıbbi faturalara maruz bırakıyor… ve bu rutin bakım olmadan çocuklar daha az öğrenebiliyor,” diye ekledi. “Bu çocukların çoğu hala Medicaid için uygun. Kapsamdaki herhangi bir boşluk kabul edilemez.”

PEKİ BUNDAN SONRA NELER YAPILACAK?

UnidosUS’taki Sağlık Politikası Projesi direktörü Stan Dorn, “Amerika’nın eyaletlere Medicaid programları üzerinde muazzam bir yetki vermesinin bedeli son derece yüksek,” dedi. “Bir ailenin, yalnızca yaşadığı eyalete bağlı olarak sağlık hizmeti alma olasılığı çok farklıdır.”

Dorn, eyaletler arasındaki bu dramatik kapsam boşluklarını kapatmak için, kağıtsız uygunluk; dilsel ve kültürel olarak erişilebilir kayıt yardımı; hükümetin zaten sahip olduğu vergi ve ücret bilgilerini kullanarak nitelikli kişilerin otomatik olarak yenilenmesi; ve eksik evrak durumunda sürekli kapsam sağlanması.

Eyaletler her Medicaid kayıtlısının maliyetinin bir yüzdesini ödediğinden, Dorn ayrıca ödeme yapmak istemeyen eyaletleri teşvik etmek için eyalet yeniden belirleme performansı için federal standartlar oluşturulmasını önerdi.

Standartları aşan eyaletler, 2009’da Çocuk Sağlık Sigortası Programı’nda yapıldığı gibi bir bonus alacaktı. Standartları karşılamayan eyaletler için, ailelerin feshedilmesini önlerken, eyalet iyileşene kadar federal ödemelerin ertelenmesini önerdi.

Dorn, “Kişilerin kapsamlarını kaybetmesi açısından en kötü sorunları yaşayan eyaletlerin uygunluk altyapılarına en az parayı yatıran eyaletler olduğunu gördük. Yani sonuçta, bu bir değerler meselesi,” dedi. “Eyalet yetkilileri, kendi ailelerinin sağlık bakımına güvenebilecekleri bir Medicaid programını yürütmek için yeterli parayı yatırmaya istekli mi? Bazıları aileler ve sağlayıcılar için çalışan sistemlere yatırım yapmaya istekli, diğerleri ise değil.”