HRW: Tutuklamalar siyasi güdümlü

HRW: Tutuklamalar siyasi güdümlü

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye’de özgür basına ve demokrasiye karşı yapılan darbeyi çok sert bir dille eleştirdi. HRW açıklamasında, ‘‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yine basını hedef aldı’’ sözleriyle basına karşı yapılan operasyona tepki gösterdi.

Daha önceki yıllarda Türkiye’de gazetecilere yönelik yapılan tutuklamaları hatırlatan HRW’nun Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb, ‘‘Yolsuzluk yıldönümünde gazetecilerin tutuklanması ve suçlu gösterilmeye çalışılması Gülen’e yakın medyaya karşı sindirme amaçlı bir çaba dır. Tutuklamaların, eleştirel medya ve gazetecileri susturmak için alıştığımız ‘yasadışı örgüte üye olma’ sözde iddialarıyla yapıldığı görülmekte.’’ dedi.

Açıklamada Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Medya Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile bazı basın mensuplarıyla TV çalışanlarının gözaltına alındığı hatırlatılarak, tutuklanan kişilerin Gülen Hareketi’ne yakın isimler olduğu vurgulandı.  Erdoğan’ın Gülen Hareketi’ni ‘‘Paralel Yapı’’ kurmakla suçladığı belirtilen açıklamada HRW, yine Cumhurbaşkanı’nın hükümetin karıştığı 17/25 Aralık yolsuzluk operasyonunun Gülen taraftarları tarafından yapıldığını savunduğu hatırlatıldı. Kamuoyuna yansıyan bilgiler ışığında operasyonun politik olduğunu belirten Sinclair-Webb, ‘‘Zamanlaması ve çok az sayıda kanıtın varlığı tutuklamaların makul şüphe üzerine dayalı siyasi güdümlü olduğunu göstermektedir. Bunlar operasyonun suça dayalı olmadığı şüphesini güçlendirmektedir.’’ dedi.

HRW, TUTUKLAMALAR İÇİN BİR GÜNDE İKİ FARKLI GEREKÇE ÜRETİLDİ

Erdoğan’ın 12 Aralık günü tutuklamaların olacağı konusunda konuşma yaptığını hatırlatılan HRW, tutuklamaların AB tarafından eleştirildiği ve ABD’nin de endişelerini dile getirdiğine işaret etti. HRW, 14 Aralık operasyonu için yapılan suçlamadaki tutarsızlığa dikkat çekti. Uluslararası kuruluş, 31 kişinin gözaltına alındığı operasyon için savcılığın 13 Aralık günü mahkemeden arama iznini baskı, sindirme, tehdit, örgüt kurma, devlet iktidarını ele geçirme ve belgeleri tahrif iddialarıyla istediğini vurguladı. Tahşiye adlı dini grup hakkında 2010 yılında terör örgütü suçlamasıyla cezai soruşturma başlatıldığını hatırlatan HRW, bu gruba yönelik İstanbul’da hala bir davanın sürdüğünü hatırlattı. HRW, savcılığın 14 Aralık’ta yapılan tutuklamalar için Tahşiye grubuna bağlı kimseleri ‘suçlu gibi gösterme’, ‘haklarında yalan yayınlara imza atma’ suçlamasında bulunduğuna dikkat çekti.

HRW, ‘‘Ancak bu operasyonun zamanlaması, yolsuzluğun ortaya çıkarıldığı 17 Aralık 2013 tarihine neredeyse denk geliyor. Yolsuzlukla gözaltına alınmalar arasındaki ilişki iddiaları Zaman ve Samanyolu grubunu yeniden işin odağı haline getirdi’’ ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.