2024 seçimlerini bekleyen bilgi yanlışlığı tehlikesi

2024 seçimlerini bekleyen bilgi yanlışlığı tehlikesi

2024 ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken, yanlış bilgilendirme yarışı sivil bir faaliyetten çok bir savaş alanına dönüştürme tehdidinde bulunuyor.

Etnik Medya Hizmetleri’nin 17 Kasım Cuma günü düzenlediği brifingde, adil seçimler, medeni haklar ve dijital adalet uzmanları, 2024 seçimleri için acil bir tehdit olan yanlış bilginin, oy verme erişiminin önündeki engeller, sosyal medyadaki yanlış bilgilendirme, seçim görevlilerinin yüksek devir hızı ve yapay zeka “deepfakes” tarafından nasıl yayıldığını tartıştı.

Seçmen erişimine yönelik tehditler

Brennan Adalet Merkezi Seçimler ve Hükümet Programı Direktör Yardımcısı Gowri Ramachandran, adil seçimlerin anahtarının seçmenlere kesintisiz erişim olduğunu söyledi. Buna göre, seçim görevlileri “dokunmatik ekranlı oy verme makinelerinin bozulması, elektronik oy defterlerinin kullanılamaz hale gelmesi veya seçmen kayıt veri tabanında bir ihlal olması durumunda” dirençli olmalıdır.
“Seçmen veri tabanının seçimden çok önce yedeklenmesi, çok sayıda acil durum ve geçici oy pusulası stoğunun bulundurulması ve elektronik sistemler için kapasite testi yapılması gibi uygulamaları öneriyoruz” diye devam etti. “Bu gibi küçük aksaklıklar, seçmenlerin nasıl oy kullanabilecekleri ve hatta tüm seçimin adil olmadığı konusunda pek çok yanlış bilgi için yem olabilir.”

Ramachandran, yaklaşan seçimlere yönelik bir diğer güvenlik tehdidinin de 2020’de pandemi nedeniyle ortaya çıkan sandık görevlisi eksiklikleri olduğunu, özellikle de birçok sandık gönüllüsünün yaşlı olduğu düşünüldüğünde, “seçim görevlileri tehdit ve taciz nedeniyle kendilerini güvende hissetmediklerinde de eksiklikler yaşandığını” söyledi.

“Seçim görevlilerinin kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olmak için, seçim görevlilerinin kurşun geçirmez cam ve anahtar kartlı erişim gibi güvenlik yükseltmeleri uygulamalarını … ve doxxing ve dezenformasyon gibi tehditlere müsamaha gösterilmeyeceğini açıkça belirtmelerini tavsiye ediyoruz” diye ekledi.

Çevrimiçi siyasetin çevrimdışı sonuçları

Free Press’in kıdemli avukatı ve Dijital Adalet ve Sivil Haklar Direktörü Nora Benavidez, sosyal medya şirketlerinin yanlış bilginin sürdürülmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi. “Özellikle 6 Ocak ayaklanmasından bu yana, en büyük şirketler – Meta, Tik Tok, Google, YouTube, Twitter – nihayet içeriği denetlemedeki başarısızlıklarının kamu güvenliği ve demokrasiyi baltalamada rol oynadığını kabul etmiş görünüyorlar.”
Geçtiğimiz yıl bu şirketlerden on binlerce kişinin işten çıkarılması ve doğru içeriğin hesap verebilirliğinin öncelik olmaktan çıkarılması, “değerlerinin nerede yattığına işaret ediyor” diye ekledi. “CNN ve LA Times gibi ana akım medya kuruluşlarının sosyal medya kaynaklı doğrulanmamış yanlış bilgileri ve dezenformasyonu sıklıkla sindirdiği bir aşağı akış etkisi var… ve bunun önümüzdeki 12 ay boyunca ciddi etkileri olacak.”

Benavidez, seçimlerle ilgili doğru içeriği teşvik etmek için bu teknoloji şirketlerinin “bilgileri denetlemek ve seçim bütünlüğünü korumak” için personel ekiplerine yeniden yatırım yapmaları, siyasi reklamları diller arasında daha verimli bir şekilde denetlemeleri, araştırmacılar, gazeteciler ve politika yapıcılarla paylaşılan veri analizi raporları gibi artan şeffaflık uygulamaları geliştirmeleri ve oy kullanma yerleri, uygulamalar veya adaylar hakkında yanlış bilgileri teşvik eden içeriği yasaklamak için siyasi reklam politikalarını güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Seçim görevlilerinin değişimi ve yanlış bilgilendirme

Bipartisan Policy Center’da Seçim Projesi direktör yardımcısı olan William Adler, 2024 seçimlerinin adil bir şekilde yapılmasına yönelik yanlış bilgilendirme tehditlerinin, seçim çalışanlarının yüksek devir hızı nedeniyle daha da kötüleştiğini söyledi.

Seçimleri yönetmek her zaman “nispeten nankör, düşük maaşlı bir devlet işi olmuştur ve son 20 yılda giderek daha karmaşık hale gelmiştir” dedi. “Oy verme işlemlerine daha fazla teknoloji dahil ettikçe, kamu spotu altında, kamusal tehditlerle karşı karşıya kalan BT yöneticileri haline geldiler… İşleri hakkında nasıl iletişim kuracaklarına dair yeni sorumluluklar, 2020 veya 2016’dan önce olmadığı gibi işlerinin önemli bir parçası.”
Adler, güvenlik kaygılarının yanı sıra bu faktörlerin de yüksek bir işgücü devrine yol açtığını belirterek, Reed College’ın Kasım 2023’te yaklaşık 1.000 yerel seçim görevlisiyle yaptığı bir ankete atıfta bulundu. Ankete katılanların %31’i “kişisel güvenlik sorunları ve tehditler nedeniyle işlerini bırakan başka yerel seçim görevlileri” tanıdıklarını söyledi. Ankete katılanların %11’i güvenlik endişeleri nedeniyle işten ayrılmayı düşündüklerini ve bunların üçte birinden fazlasının 2026’dan önce emekliliğe hak kazanacağını belirtmiştir.”

Adler, bunun tehlikeli bir yanlış bilgilendirme döngüsü oluşturduğunu belirtti: “Seçim görevlileri tehditlerle karşı karşıya kaldıklarında, işlerini bırakmaya daha meyilli olabilirler, bu da bir seçimin nasıl yürütüleceğine dair daha az kurumsal bilgi ile sonuçlanabilir, bu da daha fazla hataya neden olabilir, bu da seçmen güvenini zayıflatabilir, bu da daha fazla tehdit getirir … Oy pusulalarının işlenmesindeki gecikmeler veya hatalar, yanlış bilgi satıcılarının doldurmaya çok hevesli olduğu bir bilgi açlığı yaratır.”

Yapay zeka “deepfakes”

Witness.org İcra Direktörü Sam Gregory, bu yanlış bilgilerin giderek artan bir kısmının yapay zeka tarafından üretilen “deepfake” görüntüler ve sesler şeklinde olduğunu söyledi.

Bu süreç özellikle geçtiğimiz yıl daha da kolaylaştı, zira herkesin bir metin komutundan görüntüler oluşturabileceği veya ses örneklerinden sesler taklit edebileceği geniş bir teknoloji yelpazesi ortaya çıktı, “insanları hedef almak ve kamusal alanın dışına itmek için. Seçim süreçlerinde çalışan insanlarla yaptığım konuşmalarda, bu onların gördükleri ve endişe duydukları bir şey.”
Seçim bağlamında, aldatıcı görüntü ve ses kullanımı modelleri halihazırda yükselişte; Slovakyalı liberal politikacı Michal Šimečka ve gazeteci Monika Tódová’nın görünüşe göre yaklaşan seçimlere nasıl hile karıştırılacağını tartıştıkları bir ses deepfake’i; Birleşik Krallık İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ı hedef alan bir başka ses deepfake’i ve Chicago belediye başkan adayı Paul Vallas’ın bir başka ses deepfake’i gibi yakın tarihli örneklerden bahsetti.

Gregory, yanlış bilgilendirmenin bir başka biçiminin de “bir kişinin gerçek olduğu halde bir şeyin deepfake olduğunu iddia ettiği durumlar” olduğunu belirtiyor. Witness.org’a çok sayıda deepfake vakası ulaşıyor ve bunların birçoğu temelde başkalarının bilgi eksikliğine güvenerek bir ses kaydını sahte olduğu gerekçesiyle inkar eden insanlardan oluşuyor.”

“Bilgi ortamımız, tasarımı gereği, karşıt siyasi taraflar arasında etkileşim ve konuşmayı caydırıyor” diye ekledi. Bu gibi seçim tehditleriyle mücadele etmek için “neyin mümkün olduğuna, yanlış bilginin nasıl yayıldığına dair bir temelden başlamalıyız ki nerede arayacağımızı ve durduracağımızı bilelim.”