BM, Suriye’de 400 bin insana yardım ulaştırılamıyor

BM, Suriye’de 400 bin insana yardım ulaştırılamıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’de kuşatma altına olan bazı yerleşim birimlerinde yaşayan 400 bin kadar insana yardım ulaştırılamadığını ve bu insanların açlık sorunu ile karşı karşıya olduklarını açıkladı.

BM Suriye İnsani Yardım Daimi Koordinatörü Yakup (Yacoup) El Hillo ile BM Suriye krizi için Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Kevin Kennedy yaptıkları ortak açıklamada 400 bin insana acil insani yardımın ulaştırılması gerektiğine dikkat çekti.  

Suriye’de kuşatma altında bulunan bazı kasabalara BM yardım konvoylarının giremediği belirtilen açıklamada, El Hillo ile Kennedy, insani erişimin önündeki engellerin acilen kaldırılmasını istedi. Açıklamada, kuşatma nedeni ile ulaşılamayan Deyr Ez Zor, Daraya, Foah ile Kafraya’nın yanı sıra Doğu Ghouta’da yaklaşık 400 bin insanın durumundan endişe edildiğini ifade edildi.  BM, kuşatma altında bulunan 15 yere ulaşmada zorluk yaşadıklarını belirtti.

BM yetkilileri, geçtiğimiz yıl süresince kuşatma altına bulunan yerlere istenilen insani yardımların ulaştırılması için yaptıkları talebin yalnızca yüzde 10’una olumlu cevap verildiğine işaret etti.

Yaklaşık 42 bin insanın yaşadığı Madaya kasabasında insanların açlık krizi ile yüzyüze bulunduğunu belirten Kennedy ile El Hillo, 5 Ocak’ta aldıkları güvenli bir rapora göre 53 yaşında bir kişinin açlıktan öldüğüne dikkat çekti.

Suriye içinde 4.5 milyon insanın yaşamlarını zor şartlarından sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, çatışma bölgeleri ile kuşatma altındaki yerlere insani yardımların vakit kaybetmeden acilen ulaştırılması gerektiğine dikkat çekildi. Kennedy ile El Hillo, Madaya kasabasına en son tıbbi yardım malzemesi taşıyan BM konvoyunun 18 Ekim 2015 tarihinde girdiğini ifade etti. Açıklamada, geçtiğimiz Aralık ayında da yine Madaya kasabasından tıbbi yardıma ihtiyacı olan kimselerin tahliye edildiği kaydedildi.

Suriye hükümetinin bugün (Perşembe) Madaya, Foah ile Kefraya BM’nin insani yardım götürebilmek için yaptığı talebe olumlu cevap verdiği kaydedildi. BM açıklamasında Suriye hükümetinin kararının memnuniyet verici olarak değerlendirdi.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.