Yunanistan adım adım iflasa gidiyor
Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan’ın borç durumunu görüştüğü toplantıdan olumlu sonuç çıkmadı. Bakanlar Pazartesi günü tekrar toplanacak.
Yunanistan’ın Euro’dan çıkışının AB için sonun başlangıcı olacağını belirten Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yeni toplantıdan umutlu olduklarını söyledi.
Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan’ın durumunu görüşmek için önceki gün toplandı. Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’ın borç kriziyle ilgili müzakerelerde anlaşmaya varılamadığını belirtti. Dijsselbloem, Lüksemburg’da yapılan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, görüşmelerde ilerleme kaydedilemediğini ifade etti. Yunanistan ile bir anlaşmanın hâlâ ihtimal dahilinde olduğunu dile getiren Dijsselbloem, Yunanistan’ı Euro Bölgesi içinde tutmak istediklerini ifade etti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Euro Bölgesi’nin 19 liderinin pazartesi günü Yunanistan ile görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi için acil olarak toplanacağını söyledi.
Euro Bölgesi maliye bakanları pazartesi günü Türkiye saati ile 20.00’de yapılacak olan Euro Bölgesi devlet başkanları zirvesine hazırlık amacıyla Yunanistan hakkında aynı gün Türkiye saatiyle ile 16.00’da toplanacak. AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Yunanistan’ın reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde yeni bir teklifte bulunmaması halinde Pazartesi toplanacak olan euro bölgesi maliye bakanları ülkenin temerrüte düşmesi halinde neler yapılacağını değerlendirecek. Yunanistan birkaç gün içinde mali yardım alamaması halinde temerrüte düşecek. Temerrüt ülkenin ortak para birimi euroyu kullanmayı bırakmasına neden olacak bir süreci de başlatabilir. Euro bölgesi maliye bakanlarının mali yardım müzakerelerinde taviz verebilmesi için Yunanistan’ın yeni bir reform önerisi sunması gerekiyor. Ancak yeni tasarıda vergi tabanının genişletilmesinden emeklilik reformuna kadar bir dizi görüş ayrılığına çözüm bulunması gerekiyor.Yunan hükümetinin ise daha önce “kırmızı çizgiler” olarak belirttiği bu konularda taviz vereceği yeni bir tasarı sunup sunmayacağı ise bilinmiyor. Euro bölgesinden bir yetkili, “Yunanistan’dan müzakere edilecek yeni bir tasarı gelmezse bakanlar büyük olasılıkla Yunanistan’ın temerrütünün nasıl yönetileceğini görüşecek” dedi. Yunanistan’ın 30 Haziran’da Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1.6 milyar euro borç ödemesi gerekiyor. Ülke aksi halde temerrüte düşecek.
AB DEĞİŞİM İÇİN CESUR OLMALI
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün St.Petersburg Forumu’nda konuştu. Çipras, “Avrupa Birliği değişim için cesur kararlar vermeli.” dedi. Çipras sorunun sadece Yunanistan’ın değil AB’nin de sorunu olduğunu ifade ederek, “Şu anda bir krizin tam ortasındayız. 2008 sonrası ekonomilerin işbirliğini daha da artırmak zorundayız. Hataları tekrarlamamak için işbirliğine devam etmeliyiz.” dedi. Ekonomik başarı için yeni yollar aradıklarını belirten Yunan Başbakanı, “Enerji ve turizm alanında bölgesel merkez olmak için çalıştıklarını söyledi. Çipras, pazartesi günü yapılacak toplantıdan umutlu olduklarını söyledi.
Bankalardan 4,2 milyar Euro çıktı
Yunanistan’ın geçen hafta sonunda mali yardım müzakerelerinden sonuç alamamasının ardından ülke bankalarından mevduat çıkışı hızlanırken, sadece bugün meydana gelen mevduat çıkışı 1 milyar euroyu aştı. Üç bankacılık kaynağının verdiği bilgiye göre hafta başından bu yana mevduat çıkışı 4.2 milyar euroya yükseldi. Bir bankacı, “Bugün düne kıyasla daha zor geçti. Pazartesi de büyük ihtimalle zor bir gün olacak” dedi. Yunan bankalarının alabildiği acil likidite yardımının üst sınırını bu hafta içinde ikinci defa artırıldı. Reuters’a bilgi veren bir bankacılık kaynağı, likidite yardımı üst sınırının ne kadar artırıldığını söylemedi. ECB hafta başında Yunan bankalarının ülke merkez bankasından kullanabildiği acil likidite yardımını 1,1 milyar Euro artırarak 84,1 milyar Euro’ya yükseltmişti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment