Related Articles
Uzmanlar uyardı: Dünyanın yarısı 5 yıl sonra su kıtlığı yaşayacak
San Fransisco merkezli gazeteci örgütü Ethnic Media Services tarafından internet üzerinden “İçilecek Bir Damla Değil: California, 1200 Yılın En Kötü Kuraklığıyla Karşı Karşıya” konulu bir konferansta konuşan uzmanlar dünyanın yarısının 4-5 yıl sonra su kıtlığı yaşayabileceği uyarasında bulundu.
4 MİLYAR İNSAN YILDA EN AZ 1 AY BOYUNCA SU KITLIĞI YAŞIYOR
Programın ilk konuşmacısı düşünce kuruluşu Terre İndia Derneği’nin Başkanı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı eski Direktörü Dr. Rajendra Shende, 4 milyar insanın yılda en az 1 ay boyunca sut kıtlığı yaşadığını söyledi. Suyla doğrudan veya dolaylı olarak ilgilenen onlarca BM kuruluşu olduğunu söyleyen Dr. Shende, “BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6”, temiz su ve sanitasyonla ilgilidir ve SDG 14, su altındaki hayata odaklanmaktadır.”dedi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Dünya’nın en fazla su sıkıntısı çeken bölgeleri olduğuna dikkat çeken Dr. Shende aynı zamanda, Hindistan, Çin’in bazı bölgeleri ve Avrupa gibi su sıkıntısı çeken başka bölgeler de olduğunu söyledi. Şu an için su sıkıntısı yaşamayan ülkelerin ise zaman ilerledikçe bu su sıkıntılarına maruz kalabileceğini söyledi. İklim değişikliği ve Su ile ilgili yapılan çalışmalara bakıldığında ‘dünyanın zor bir durumda’ olduğunu belirten Dr. Shende “Orta Doğu’da Umman suyunun yaklaşık yüzde 78’ini geri dönüştürüyor. Kaliforniya’nın kendi suyu yeniden kullanımı yaklaşık yüzde 10-15, Dubai’de atık suyun yüzde 84’ü toplanıyor ve yüzde 17’si yeniden kullanılıyor.” Şeklinde konuştu.
KARLAR ÇOK HIZLI ERİYOR
Bir sonraki konuşmacı Pacific Enstitüsü Araştırma Direktörü Heather Cooley ‘şu anda California (CA) eyaletinde şiddetli yaşanan kuraklığın üçüncü yılında ve toplanan kar birikintilerinin çok hızlı eridiğini’ söyledi. CA’da yüzde 95 kuraklık yaşandığını ve bunun sadece bu eyalete has olmadığını belirten Cooley ‘Son 20 yılı incelemeye alan bir araştırmaya göre son 1000 yılın en kurak dönemi olduğunu ve bunun büyük ölçüde insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu gösteriyor.’dedi. Cooley, CA’nın su kullanımını azaltmada ilerleme kaydetmesine rağmen, ne yazık ki su sistemlerinde ve planlarında bunu henüz hesaba katmadığı uyarısında bulundu. Çevre konusunda yaptığı araştırmaları ile bilinen uzman üretilen atık suyun yaklaşık yüzde 25’ni geri dönüştürülebildiğini belirterek ‘Pacific Enstitüsü tarafından yapılan yeni bir araştırmaya ve yeni politika ve teknolojilerin benimsenmesiyle CA’da kentsel su kullanımını yüzde 48’e kadar azaltabileceğimizi gösteriyor.’bilgisini paylaştı. Bir diğer konuşmacı California Eyaleti Su Kaynakları Kontrol Kurulu’ndan James Nachbaur ve Karina Herrera, CA’da kuraklığa karşı çiftçileri de koruyabilecek acil ve uzun vadeli iki yaklaşımın olduğunu hatırlattı. Herrera su tasarrufları konusunda daha önemli ve adil bir adım atılabileceğine dikkat çekti.
KARLAR SON 15 YILDA HIZLI BİR ŞEKİLDE ERİYOR
CA Su Kaynakları Departmanı uzmanlarından Sean de Guzman, son 70 yılın en küçük 5 kar birikiminin son 15 yılda (Kar paketi) gerçekleştiğini söyledi. De Guzman, Shasta Gölü’nin eyaletin en büyük rezervi olduğunun bunun sadece yüzde 39’nun dolu olduğunu belirtti. De Guzman, rezervlerimizde doldurmamız gereken oldukça büyük bir delik olduğunu kaydetti.
KURAKLIK TARIMA 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA ZARAR VERDİ
Etkinliğin son konuşmacısı California Merced Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Doç Dr. Josue Medellin-Azuara, kuraklığın eyaletin tarım endüstrisine 1 milyar dolarlık zarar verdiğini belirtti. Kuru dönemlerin ve ardından yağışlı yılların olduğu CA’da birbirinin zıttı olan hava durumunun yaşandığını ifade etti. Geçen yüzyılın son yarısından itibaren, sıcaklıkların giderek arttığını, yılların yaklaşık yarısının yağışlı ve yarısının kurak geçtiğini belirten Dr. Azuara, ‘Geçtiğimiz yıllarda geleneksel olarak daha fazla su alan ve büyük kentsel alanlara su sağlayan alanlar, önceki kuraklığa kıyasla bu yıl kurak geçti. Mevcut kuraklık, 1,1 milyar dolarlık gelir kaybına ve eyalette 45 bin kişinin işini kaybetmesine mal oldu.Bu işlerin çoğu eyaletteki en düşük gelir gruplarına aittir.’şeklinde konuştu. Dr. Azuara, kuraklığın gelecekte daha fazla görüleceği uyarısında da bulundu.