Usulsüz ev haczeden 10 bankaya toplam 8.5 milyar dolar ceza
Amerika’nın önde gelen 10 bankası kriz döneminde evleri usulsüz şekilde haciz etmekten dolayı 8.5 milyar dolarlık tazminat ödemeyi kabul etti.
Tazminat ödemeyi kabul eden 10 banka dışında Merkez Bankası 4 banka ile pazarlığı sürdürüyor. Usulsüz şekilde haciz işlemi yaptığını kabul eden bankalar şunlar: Bank of America, Citibank, JPMorgan Chase, PNC, Wells Fargo, Aurora, MetLife Bank, Sovereign, SunTrust ile U.S. Bank bulunuyor.
Merkez Bankası ve Para Birimi Kontrol Dairesi tarafından ortaklaşa yürütülen soruşturma sonunda pazarlığın sürdüğü dört banka ise Ally Financial, HSBC, One West Bank ile Everbank.
Merkez Bankası ile haftanın ilk gününde anlaşmaya varan bankalar haksız haciz işlemine maruz kalmış insanlara geri ödeme yapacak. 2009 ve 2010 yılları arasında işlerini kaybeden milyonlarca kişinin konut kredilerini ödeyemez duruma düşmesinden tedirgin olan bankalar hızlı haciz kararları almaya gitmişti. Uzmanlar, soruşturma sonucunda bankalar tarafından ‘bireylerin durumlarının tek tek incelenip haciz kararı alındığı’ yolundaki yazıların bireysel inceleme yapılmadan bağlanarak hazırlandığını tespit etti.
4.4 MİLYON KİŞİ TAZMİNAT ALIP BORÇ FAİZLERİ SİLİNECEK
Bankalar tarafından gerçekleştirilen haciz işlemlerindeki kanunsuz uygulamaların ortaya çıkması milyonlarca insanı tekrar evlerine kavuşması anlamına geliyor. Bankaların bu tazminatları ödemeye başlaması ile ilk defa konut sahipleri nakit para alacak. 2009-2012 yılları arasında evleri için haciz işlemleri başlatılan yaklaşık 4.4 milyon Amerikalıya ortalama 2 bin dolar geri ödeme yapılacak.
Bankaların ödeyeceği 8.5 milyar doların 3.3 milyar doları nakit olarak mağdur olan ev sahiplerine verilecek. Geriye kalan 5.2 milyar dolar ise kredi modifikasyon ve hizmetleri ile rehine ihlalleri için kullanılacak. Yani 5.2 milyar dolar, borcunu ödeyemeyen veya ödeme de geçiken konut sahiplerine bankaların kesmiş olduğu faizlerin silinmesi ya da ödedikleri faiz oranlarında indirim olarak geri ödeme yapılacak.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment