“Türkiye ve ‘banka batırma’ kelimeleri aynı cümle içinde bile geçmemeli”
Ekonomi Uzmanı Doç. Dr. Elvan Aktaş, Bank Asya’yı batırma girişimlerinin Türkiye ekonomisine vereceği zararları anlattı. Aktaş, “Aynı cümle içinde Türkiye ve ‘banka batırma’ kelimelerinin yan yana geçmesi bile yabancı yatırımcıyı kaçırmaya, uluslararası piyasalarda Türkiye’nin kredisini yerle bir etmeye yeter.” dedi.
Uzun yıllardır çalışmalarını ABD’de sürdüren ekonomist Aktaş, 2008 finansal krizi ile Türkiye’de bugün yaşanan krizin benzerlikler oluşturduğunu belirtti. 2008’deki ekonomik krizden önce de Amerika’da bir bankanın batmasına Amerikan Merkez Bankası ve Hazine tarafından seyirci kalındığını ve bunun acı sonuçlar verdiğini söyledi.
‘Amerika bile hâlâ altından kalkamadı’
Amerika’nın ekonomik olarak hala bunun altından kalkmaya çalıştığına değinen Aktaş, “Bir ülkede banka batırılmasını İngilizce’ye tercüme etmeyi bile çok tehlikeli bulurum. Bırakın bilinçli olarak bir bankanın devlet, hükümet eliyle batırılmasını, sağlıksız bir bankanın normal şartlarda batmasına bile müsaade etmemek gerekir.” sözlerine yer verdi.
‘Ülkeye ne yatırım ne yatırımcı gelir’
Elvan Aktaş, banka batırmanın uluslararası ekonomideki anlamını şöyle anlattı: “Bir ülkede bir banka battığı zaman dışarıdaki yatırımcı o bankanın battığını düşünmez. O ülkede bir problem olduğunu, o ülkede bankaları denetleyen, düzenleyen kurumların kurumlarının doğru çalışmadığını düşünür. Yatırımcı o ülkeye şüpheyle bakar, bankacılık sistemi hakkında soru işaretleri oluşur. Dünyadaki ekonomik dengeler böyle bir şeye müsaade etmez. Eğer siz müsaade ederseniz ülkeye ne yatırım, ne de yatırımcı gelir.”
‘Rantla, inşaatla büyümeler tehlikeli balonlardır’
Aktaş, hükümet çevrelerinin övgüyle bahsettiği ekonomik büyümenin bizzat eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan tarafından “Bu reel, gerçek bir büyüme değildir.” şeklinde açıklandığını vurguladı. Türkiye’nin kıyaslanması gereken ekonomilerin Güney Kore gibi ülkeler olması gerektiğini ifade eden Aktaş, “Ranta, inşaata dayalı büyümeler çok tehlikeli balonlar oluşturan geçici büyümelerdir.” ifadelerini kullandı.
‘IMF’ye borcu bitirdik söylemi kimseyi aldatmasın’
Aktaş ekonominin iyiye gittiği yönündeki değerlendirmelere karşı, sözlerini şöyle noktaladı: “Bugün gecekonduda vatandaşımızdan en zengin iş adamımıza kadar herkes borç altındadır. O yüzden siyasi otoritenin biz IMF’ye borcu bitirdik, devletin borcu şu kadar azaldı demesi hiç kimseyi aldatmasın. Borç sadece şekil değiştirmiş, hane halkının ve özel şahısların üstüne geçmiştir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment