Türkiye gelir eşitsizliğinde ikinci sırada
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayımladığı Gelir Dağılımı Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Meksika’dan sonra ikinci sırada yer aldı.
OECD raporunda üye ülkelerde gelir dağılımı eşitsizliğinin son yıllarda önemli ölçüde arttığı vurgulanarak, üye ülkelerin çoğunda son 30 yılın en yüksek gelir dağılımı eşitsizliği yaşandığı bildirildi. Rapora göre üye ülkeler arasında zengin ve fakir arasındaki uçurum giderek artarken, sıralamada Türkiye’nin Meksika’dan sonra ikinci sırada yer alması dikkat çekti. OECD’nin gelir dağılımı eşitsizliği hesaplamalarında kullandığı Gini parametrelerine göre gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu 21 ülke seçildi. Gelir dağılımı eşitsizliğinin en az olduğu ülkeler arasında ise Norveç birinci sırayı alırken, bu ülkeyi Danimarka ve Çek Cumhuriyeti takip etti.
Raporda üye ülkelerde zenginlerin toplam nüfus içindeki payının yüzde 10 olduğuna dikkat çekilirken; zenginlerin, yoksullardan ortalama 9,5 misli daha fazla kazandığı ifade edildi. Öte yandan, gelir dağılımı eşitsizliğinin ekonomik büyüme üzerinde kaçınılmaz olarak olumsuz etki yaptığı, gelir dağılımı eşitsizliğiyle mücadelenin toplumları daha adil ve ekonomilerini daha güçlü hale getirdiği uyarısı yapıldı.
Gelir dağılımındaki eşitsizlik büyümeyi engelliyor
OECD raporunda, üye ülkelerinin 1985’ten bugüne kadarki verileri ele alındı. Gelir dağılımında adaletin sağlanması konusunda Türkiye ve Yunanistan’da çok az da olsa bir ilerleme kaydedildiği saptandı. Ayrıca gelir eşitsizliğinin ekonomik büyümeyi de etkilediği belirtilen raporda, 1985-2012 yılları arasında Türkiye’nin büyümesinin yüzde 4,6’sını gelir adaletsizliği nedeniyle kaybettiğini gösteriyor. Aynı dönemde Meksika’nın yüzde 10’luk, büyüme kaybı yaşadığı gözlemlendi.
Öte yandan gelir dağılımındaki eşitsizliğin dezavantajlı grupların eğitim fırsatlarını da azalttığına da dikkat çekildi. Ayrıca gelir eşitsizliğinin, sınıf değiştirme sıklığını aşağı çektiğini, bireylerin yeteri kadar beceri geliştirememesine neden olduğuna vurgu yapıldı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment