Related Articles
Petrol fiyatları düşünce 16 bin 700 kişi işsiz kaldı
Dünya genelinde petrol fiyatlarının rekor seviyelere düşmesinden sonra ABD’de yüzde 8,3 oranında yani 16 bin 700 kişinin işine son verildi.
İnsanların iş bulma konusunda yaptığı çalışmaları ile tanınan Indeed şirketinin verilerine göre düşük petrol fiyatları nedeniyle akaryakıt şirketleri bazı çalışanların işlerine son vermek zorunda kaldı.
Indeed şirketi Baş Ekonomisti Dr. Tara M. Sinclair, dünyada iş arayanlar ile işverenler arasında devam eden bir uyuşmazsızlık olduğunu söyledi. Şirketin New York’taki ofisinde 2016’da istihdam piyasası ile ilgili öngörülerini açıklayan Dr. Sinclair, 2016’da istihdam piyasasının politik belirsizliğe göre yön alacağına dikkat çekti. 2016 yılı için umutlu konuşan Sinclair, şirketlerin, iş arayanların mevcut durumundan daha donanımlı kişilere istihdam sağlamak istediğini kaydetti.
Aynı zamanda The George Washington Üniversitesi’nde derslere giren Dr. Tara M. Sinclair raporunda insan kaynakları konusunda yaptığı çalışmaları ile bilinen bir başka Amerikan şirketi ManpowerGroup anketine de yer verdi. ManpowerGroup anketine göre işverenlerin yüzde 38’i global olarak istihdam sağlamakta zorluk çekiyor. İş arayanlar donamımlı olduğu halde zayıf ekonomi nedeniyle, daha fazla istihdam sağlanamıyor. Bununla birlikte işveren, çalışanlarına yatırım yapıp üretimini artıramıyor.
İşsizlik oranının yüksek olduğu yerlerde işverenlere daha çok kalifiyeli eleman istihdam etmek istiyor. New York merkezli araştırma grubu The Conference Board tahminlerine göre 2014’te işlerde verimlilik artışı yüzde 2,1 seviyesinde kaldı. Bu oran 1999-2006 tarihleri arasında ortalama yüzde 2,6 oranında açıklanmıştı. Yine 2015’deki verimlilik artışının oldukça belirsiz olduğu ifade edildi Çin, Brezilya ve Rusya ülkelerde de verimlilik artışı konusunda yavaşlama gösterdi.
Baş ekonomiste göre, yeni teknoloji ile birlikte insanların yeni çalışma yöntemlerine yöneltti. 12 ülkede yapılan bir çalışmada 2013 ile 2015 yılları arasında çalışanların yüzde 43,7 esnek iş anlaşmalarına imza attığı belirtildi. İş arayanlar, mobil olabilecek ve evden çalışabilecek imkanlar istiyor. İşverenler açısından bu durum ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor.
SAATLİK ÜCRET SADECE YÜZDE 0,5 ORANINDA ARTTI
Baş ekonomist Dr. Sinclair, OECD verilerine göre global ücret artışı 2011-2014 arasında yüzde 0,5 oranında artış gösterdiğini belirtti. Genel olarak sözkonusu artış 2008’deki finans krizinden önceki durumu daha yakalayamadı.
İŞ ALANLARININ EN UZUN AÇIK TUTULDUĞU YER ABD
Indeed’e göre, iş alanlarının en uzun açık tutulduğu ülkeler sırasıyla ABD ve Almanya. ABD’de işverenlerin 4’te bir Almanya’da ise 5’te biri iş ilanlarını 60 günden daha fazla açık tutuyor.
GÖÇMEN İSTİHDAMI ARTTI
İstihdam raporunda OECD verilerine göre göçmen istihdamı 4,3 milyon ile 2007’den sonra 2014’te en yüksek seviyeye ulaştı. Göçmen çalışanlara en fazla ABD, Almanya ve İngiltere iş imkanı veriyor. Ülkeler piyasların talebine göre, çalışanların kalifiyeli olmasına dikkat ediyor.
GÖÇMENLER DAHA ÇOK ABD’DE İŞ ARIYOR
Dünya genelinde iş arayanların en çok araştırma yaptığı ülke ABD, Kanada ve Hindistan. Brezilya ve Rusya gibi ülkeler ise, komşu ülkelerinde istihdam sağlanamadığı için bulundukları bölgelerde iş arayanların gözdesi olmaya devam ediyor.
Sınır ötesinde iş arayanların birçoğu, teknoloji alanında yetenekli olanlar. Teknoloji şirketleri, kalifiyeli çalışanların taşınma masraflarından vize işlemlerine kadar birçok masrafların karşılamayı göze alıyor.
EĞİTİMLİ SAYISI ARTTI
Dünya genelinde eğitimli insan sayısı arttı. Bu nedenle şirketler istihdam konusunda eğitim alanında en kaliteli elemanları çalıştırmak istiyor. Geleneksel eğitim yöntemleri insanların yeteneklerini geliştirmiyor ve bu nedenle iş bulma şansları azalıyor. OECD verilerine göre 16-29 yaşları arasındaki insanların çalıştıkları yerlerde herhangi bir bilgisayar tecrübeleri yok. Şirketler ise çalışanları eğitmek yerine, iyi eğitimli insanları almayı tercih ediyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment