Online alışverişe en çok zaman harcayan ülkelerden biri Türkiye
Küresel PayPal “People Economy” Araştırması sonuçlarına göre, Çinlilerden sonra online alışverişe en çok zaman ayıran Türkler oldu.
PayPal’ın, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 15 ülkede yaptığı, zaman, para ve teknoloji ilişkisine odaklanan PayPal “People Economy” araştırmasına göre, Çinlilerden sonra online alışverişe en çok zaman ayıran Türkler oldu.
PayPal, zaman, para ve teknoloji ilişkisine odaklanan ilginç bir araştırmaya imza attı. Türkiye, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İsrail, İtalya, Japonya, Rusya, Singapur, İspanya, İngiltere ve ABD’de yapılan araştırma, teknolojinin insanların gündelik hayatlarına, alışveriş alışkanlıklarına ve ekonomiye nasıl etki ettiğini ve bunun ülkeden ülkeye nasıl değiştiğini gözler önüne serdi.
GELENEKSEL ALIŞVERİŞE EN AZ VAKİT HARCAYAN ÜLKE ABD
Araştırma sonuçlarına göre, insanlar “geleneksel” alışverişe haftada 291 saat; online alışverişe ise 202 saat ayırıyor. Yüz yüze alışverişe en çok vakit harcayan ülkelerden biri de 387 saatle Türkiye. Geleneksel alışverişe en az zaman ülkeyse, haftada sadece 20 saatle ABD’nin olduğu öğrenildi.
Online alışverişin şampiyonu 387 saat Çin oldu. Çinliler aynı zamanda online alışverişe, geleneksel alışverişten daha çok zaman ayıran yegane millet. İkinci sırada 263 saatle Türkiye, üçüncü sırada ise 238 saatle Brezilyalılar yer aldı. En az vakit harcayan ülkeyse, yine ABD oldu.
ORTAK KAYGI: ONLİNE DOLANDIRICILIK
Araştırma sonuçlarına göre, hala birçok kişi online alışveriş yaparken kaygılanıyor. Herkesin en büyük ortak tasası dolandırıcılık. Dünya ortalaması yüzde 62 iken, dolandırılmaktan en çok korkan iki millet yüzde 70 ile Singapurlular ve Brezilyalılar. Türkiye de yüzde 68 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Dünya genelindeyse sıralama biraz farklı. Sınır ötesi online alışveriş yapanların en önemli tasası, ürünlerin teslim edilmemesi. Ürünün kalitesini dert edenlerin başında, yüzde 68 ile Singapurlular geliyor. ABD nüfusunun ise neredeyse yarısının kendi ülkelerinde alışveriş yapmayı tercih etmesi dikkat çekiyor. Üzerinde nakit parayla yurtdışına çıkma fikrine hemen hemen kimse sıcak bakmıyor. Tabii bunun altında yatan temel sebep güvenlik. İnsanların yüzde 85’i üzerlerinde nakit para olmadan yurtdışına çıkmayı tercih edeceklerini söylüyor.
TÜRKLERİN YÜZDE 23’Ü ALMANLAR, YÜZDE 27’SİYSE BREZİLYALILAR GİBİ DÜŞÜNÜYOR
Araştırmada, “Online ödeme yaparken en çok neden rahatsız oluyorsunuz?” sorusu yöneltilenlerden, “Para çekmek veya üzerimde para taşımak” ile “Ödememi alacak birini beklemek” arasında seçim yapmaları istendi. Brezilyalıların yüzde 48’i “Ödememi alacak birini beklemek” yanıtını verirken, Almanların yüzde 41’i para çekmek veya para taşımak zorunda kalmaktan şikayetçi oldu. Bu konuda Türklerin yüzde 23’ü Almanlar, yüzde 27’siyse Brezilyalılar gibi düşündüğü sonucuna ulaşıldı.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE MOBİL ÖDEME DAHA ÇOK YAPILIYOR
Araştırma, online ödeme yaparken, gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere oranla daha çok mobil cihaz kullandıklarını ortaya koyuyor. Örneğin İsraillilerin yüzde 60’ı “Mobil cihazlarla online işlem yapmıyorum” derken, bu oran Çin’de sadece yüzde 10, Türkiye’deyse yüzde 40 oldu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment