Nasdaq, Borsa İstanbul’a ortak oldu
Borsa İstanbul, Amerikalı borsa işletmecisi Nasdaq Omx ile stratejik ortaklık için ön anlaşma imzaladı. Borsada elektronik işlemin mucidi Nasdaq Omx, Borsa İstanbul’a teknoloji desteği sağlayacak. Anlaşma ile BIST enerji kontratları dahil bütün varlık sınıfları için Nasdaq Omx’in yazılımlarını kullanacak.
Borsa İstanbul (BIST), Amerikalı borsa işletmecisi Nasdaq Omx Group ile İstanbul’un uluslararası finans merkezi, Borsa İstanbul’un ise küresel bir borsa olma vizyonuna katkı sağlayacak stratejik ortaklık için ön anlaşma imzaladı. Anlaşma ile Borsa İstanbul bütün varlık türlerinde alım-satım, takas, piyasa gözetimi ve risk yönetimi uygulamalarına imkân tanıyan Nasdaq Omx’in bilişim teknolojisi yazılım çözümünü, enerji sözleşmeleri de dahil olmak üzere tüm finansal sözleşmeler için kullanabilir hale gelecek. İki borsa, bölgede de etkin işbirliğinde bulunacak. Bu stratejik ortaklık, her iki tarafın üye ve müşterilerine fayda sağlayacak uzun vadeli bir taahhüt olarak değerlendiriliyor. Anlaşma, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 138. maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabi olacak. Söz konusu anlaşma ile Borsa İstanbul, küresel borsalar ağının bir unsuru olacak.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, anlaşmayı kendileri için ‘bir dönüm noktası’ olarak niteledi. İbrahim Turhan, anlaşmayı şöyle değerlendirdi: “Bu ortaklık sadece Borsa’mız için değil, Türkiye, bölgemiz ve küresel borsacılık sektörü için bir dönüm noktası. Amacımız Borsa İstanbul’u, küresel piyasalarda alınıp satılan her türlü varlığın işlem görebildiği entegre bir borsa olarak konumlandırmak. En gelişmiş teknolojiyle çalışan uluslararası bir platformu hem sermaye piyasası ihraç eden kesimler hem de yatırımcılar ve piyasalarda işlem yapan diğer tarafların hizmetine sunacağız. Bu kadar güçlü bir markayla ortak olmaktan memnunuz. Bu ortaklık sadece teknoloji ve know-how aktarımından ibaret değil, aynı zamanda, Avrasya bölgesindeki iş ve yatırım imkânlarından birlikte faydalanabilmemize imkân tanıyan güçlü bir ortaklığın da temelini oluşturuyor. Nasdaq Omx’in sunduğu türünün en iyi örneği teknolojiyi etkin biçimde uygulayabileceğiz. Borsa İstanbul bilişim ekibi teknoloji üstünde tam kontrol ve derinlemesine bilgi sahibi haline geleceğinden Borsa’mız yakın gelecekte bu anlamda kendine yetebilecek bir yapıya kavuşacaktır.”
Nasdaq Omx CEO’su Bob Greifeld ise anlaşma için, “Hızla uluslararası bir finans merkezi ve gerçek bir küresel oyuncu haline gelen Borsa İstanbul ile çalışmaktan onur duyuyoruz. Teknolojimizi Türkiye piyasasını güçlendirme amacıyla sunmanın yanında, Borsa İstanbul’un stratejik ortağı olarak bölgedeki sermaye piyasalarını geliştirme fırsatı şirketimiz için çok önemli.” açıklamasında bulundu. “Bu ortaklık, piyasa teknolojisi işimizde önemli bir başarı.” ifadesini kullanan Nasdaq Omx Başkan Yardımcısı Anna Ewing ise, “Danışmanlık hizmetlerimiz ve aracılık servislerimiz de dahil olmak üzere tüm piyasa teknoloji ürünlerimizi Borsa İstanbul’u güçlendirmek için sunma fırsatı, Nasdaq Omx’in sektörün öncü teknolojisini müşterilerine ve stratejik ortaklarına iletme konusundaki kararlılığının açık bir göstergesi.” diye konuştu.
Borsa İstanbul, bağlı kuruluşları Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile birlikte, Türkiye’de pay, borçlanma araçları, repo, aracı kuruluş varantları, opsiyon ve vadeli işlemler sözleşmeleri, sertifikalar ve borsa yatırım fonları gibi geniş bir yelpazeye yayılan ürünler için alım-satım, takas, saklama ve kayıt hizmetlerinin tümünü veren tek kurum.
Elektronik işlemin mucidi Nasdaq Omx Grubu risk yönetiminden alım-satım, gözetim ve takasın bütün döngüsü için teknolojik altyapı hizmeti veriyor. Nasdax Omx, Amerika ve Avrupa’da hisse senedi, opsiyon, sabit getirili enstrümanlar, türev ürünler, emtia ve vadeli işlemler gibi çeşitli ürünlerin alım-satımının yapıldığı 26 piyasa, 3 takas merkezi ve 5 merkezi kayıt kuruluşunun sahibi. Saniyede 1 milyon adedin üzerinde mesajı 40 mikrosaniyenin altında bir hızda ve yüzde 99,99 çalışma süresiyle işleme kapasitesini haiz olan Nasdaq Omx teknolojisi, 50 ülkede faaliyet gösteren 70 piyasada kullanılmakta. Dünyada gerçekleştirilen her 10 işlemden 1’i bu teknolojiyle yapılmakta. Nasdaq Omx sistemi üzerinde toplam piyasa değeri 6 trilyon dolara yaklaşan 3.400 şirket işlem görmekte.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment