Moody’s Türkiye’nin notunu ‘negatif’e çevirdi
Kredi derecelendirme şirketi Moody’s’den Türkiye’ye not uyarısı. Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan, ‘negatif’e çevirdi, notunu ise mevcut BAA3 düzeyinde korudu.
Moody’s’den yapılan açıklamada, not görünümünün “negatif”e çevrilmesine gerekçe olarak, “Türkiye’nin dış finansman durumu üzerindeki artan baskı, yerli ve küresel yatırımcıların güvenini olumsuz etkiliyor” gösterildi.
Açıklamada, “Belirsiz politika ortamından dolayı Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentileri orta vade için zayıfladı” uyarısı yapıldı.
MOODY’S’İN KARARININ PİYASALARA ETKİSİ
• Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin «Baa3» olan kredi notunun teyit ederken, görünümünü ise «durağan»’dan «negatif»’e düşürüldü. Görünümdeki değişiklikte etkili olan faktörler: 1)Artan politik belirsizlikler ve azalan global likiditenin dış finansman tarafında baskı oluşturduğu ve bunun yabancı ve yerli yatırımcıların güvenini olumsuz etkilediği belirtiliyor. 2)Kısa vadede büyüme görünümünün yavaşladığı, siyasi belirsizliklerin büyümeyi destekleyici yapısal reformları azaltabileceği yönündeki beklentilerin orta-uzun vadede büyüme trendine ilişkin belirsizliğe neden olduğunun altı çizildi. Moody’s politik belirsizliğin 2015’te yapılacak genel seçimlere kadar devam edeceğini değerlendiriyor.
• Notun teyidinde gerekçe olarak ise; güçlü mali yapısı- borcun milli gelire oranının son yıllarda önemli ölçüde düşüş gösterdiği, borcun vade yapısının uzadığı ve YP cinsi borçların toplam içindeki payının azaldığı-, benzer ratinge sahip ülkelerle karşılaştırıldığında ekonominin büyüklük gibi güçlü yanları olduğu vurgulandı. $/TL bu sabah, Moody’s haberi sonrası, 2,1210 seviyelerinden işlem görüyor.
• Çin’de tüketici fiyatları Mart’ta aylık %0,5 düşüş gösterirken, yıllık bazda artış ise Ocak’ta %2,0’den Şubat’ta %2,4’e yükseldi. Yıllık olarak yükselişte özellikle gıda fiyatları kaynaklı düşük baz etkili oldu.
• Döviz piyasalarında dolar endeksi son 4 haftanın en düşüğüne gerilerken; €/$ paritesi Yunanistan’daki tahvil ihracının başarılı geçmesinin de etkisiyle 1,39 seviyelerine yükseldi; bu sabah 1,3890 seviyelerinden işlem görüyor.
• Çin’in dün açıklanan dış ticaret verisinin büyüme endişelerini artırmasıyla; güvenli liman yen’e olan talep de arttı; USD/JPY 101,3 seviyelerine kadar gerilerken gelişmekte olan ülke para birimlerinde de %0,9’a ulaşan kayıplar görüldü.
• FT’nin haberine göre; Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları finansal kurumların varlığa dayalı menkul kıymetleri satın alabilmelerine teşvik edecek adımlar üzerinde çalışıyor. Bu aynı zamanda, varlık alımlarının bir politika alternatifi olarak değerlendirilmesinin önünü açacak nitelikte. Bilindiği üzere, Draghi son faiz kararının ardından yaptığı basın toplantısında geleneksel olmayan politika enstrümanlarının da tartışıldığını belirtmişti.
• ABD hisse senedi piyasaları, teknoloji hisseleri öncülüğünde dün sert satışlar yaşadı. S&P 500 endeksi %2,1 oranında gerilerken, Nasdaq endeksindeki düşüş %3’ün üzerinde gerçekleşti. Gerileyen risk iştahıyla ABD 10 yıllık tahvil getirisi de %2,69 seviyelerinden %2,65’e geriledi.
• ABD’deki satış dalgasına ek olarak, Japonya Merkez Bankası (BoJ) tutanaklarının da ek teşvik ihtimalini azalmış olmasıyla Nikkei 225 endeksi bu sabah %2,3’lik kayıplar yaşarken haftalık bazda kayıplarını %7,3’e taşıdı. Hang Seng ve Senxex endeksleri de sırasıyla %0,6 ve %0,75 kayıplar yaşıyor. Dün %1 oranında değerlenen BIST 100 endeksinde bu sabah satıcılı bir açılış bekliyoruz. Benzer şekilde Avrupa borsalarının da güne satıcılı başlamaları bekleniyor.(Akbank Araştırmalar Kurulu)
KARAR İÇİN KİM NE DEDİ
KALKINMA BAKANI YILMAZ: ‘Esas olan piyasanın ne dediğidir’
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatife düşürmesinin, not değişikliği anlamına gelmediğini söyledi ve “Esas olan piyasanın ne dediğidir” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment