Moody’s: En kırılgan ülke Türkiye
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in değerlendirmesine göre dolardaki yükseliş sebebiyle Türk şirketlerinin dış borçlarını ödemeleri daha da zorlaştı. Türkiye gibi yüksek dış borcu bulunan ülkelerde ödemelerin daha maliyetli olacağı belirtilirken Türkiye, en kırılgan ülke olarak öne çıktı.
Düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açıkta iyileşme sağladığına yönelik bir gün önce Fitch’in yaptığı açıklamaların ardından kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den de açıklama geldi. Dolardaki değer kazancı nedeniyle Türk şirketlerinin dış borçlarını ödemelerinin daha zorlaştığını açıklayan Moody’s, Türkiye gibi yüksek tutarlı dış borç ödemeleri bulunan ülkelerde para birimlerinin gösterdiği belirgin değer kaybının şirketlerin dış borçlarını ödemelerini daha maliyetli hale getirdiği ifade edildi.
Moody’s, bir dizi gelişmekte olan ülkede döviz baskısı ile dış finansman ihtiyacı kırılganlığı arasındaki ilişkiyi ele aldı. Kurum, dış finansman kırılganlığını ölçmede, cari denge, dış borç, dış borç geri ödemeleri ve toplam kamu borcu içerisinde döviz cinsinden borcun payı olmak üzere dört indikatör kullandı. En yoğun döviz baskısı altındaki ülkeler büyük dış finansman ihtiyacı olan ülkeler olurken Türkiye en kırılgan ülke olarak öne çıktı. Gelişmekte olan ülkeler arasında dış kırılganlık endeksi sıralamasında Türkiye yüzde 176,1’lik oran ile ilk sırada yer aldı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yayımlanan raporda, son haftalarda ABD Doları’ndaki güçlenme nedeniyle kurlarda sert düşüş kaydedilirken birçok ülkenin yabancı para cinsinden rezervlerinde kayda değer düşüş görüldüğü belirtildi.
Doların değer artışının dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkelere etkisini değerlendiren ve dün yayımlanan raporda, “Malezya, Türkiye ve Şili gibi yüksek tutarlı dış borç ödemeleri bulunan ülkelerde para birimlerinin gösterdiği belirgin değer kaybı şirketlerin dış borçlarını ödemelerini daha maliyetli hale getirmektedir. Ayrıca yabancı kreditörlerin yerel para cinsi dış borcu yeniden finanse etme isteği azalabilir.” denildi.
Raporda ayrıca Türkiye ve Güney Afrika gibi cari açığı yüksek olan ülkelerin “açıklarını finanse etmekte biraz daha zorlukla karşı karşıya kalabilecekleri” ifade edilerek bu ülkelerin dış baskılar karşısında kırılgan durumda oldukları da belirtildi.
Doların değer kazanması nedeniyle bazı ülkelerin para birimlerinde değer kaybettiği ve döviz rezervlerinin azaldığına dikkat çekilen raporda, “Bu baskılar sermaye çıkışlarına veya sermaye girişlerinin belirgin şekilde azalmasına yol açarsa dış finansman gereksinimi yüksek ülkeler üzerinde baskı oluşuyor.” denildi.
TL, yılbaşından bugüne dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Türkiye’yi Baa3 kredi notu ve negatif görünüm ile derecelendiren Moody’s, değerlendirme takvimine göre Türkiye’nin notuna dair ilk değerlendirmesini 10 Nisan’da yayımlayabilecek.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment