Mercedes çalışanları ilk protestosuna gece vardiyası ile başladı
Mercedes’in Sprinter’lerini (minibüs) ürettiği Düsseldorf’taki fabrikasında yüzlerce çalışan dün geceyarısı iş bıraktı. Fabrika yönetiminin üretimin büyük bir kısmını ABD’ye taşıyacak olmasını protesto eden bin 800 kadar çalışan, fabrika önünde ilk grevini gece vardiyası ile yaptı. Geceyarısı başlayan greve 800 kişi katılırken, diğer bin kişi sabah vardiyası ile değişim esnasında iş yapmayarak protestoyu devam ettirdi.
Düsseldorf’ta üretilen Sprinter’lerin sekizde biri ABD’ye ihraç ediliyor. ABD ihraç ürünlerinden belli bir kısmı aşıldığında yüzde 25 oranında gümrük vergisi alıyor. Sprinter’lerin ihraç fazlasını çok aştığını ifade eden protestocular, minibüslerin gümrükte söküldüğünü ve ABD’de tekrar montajlandığını ileri sürüyor. Kar edilen rakam kesin olarak tam bilinmese de, uzmanlar araç başına 3 bin Euro tahmininde bulunuyor. Ayrıca 2016 yılında Sprinter’lerle aynı ürün olan VW Crafter de üretimini yurt dışında kendi fabrikasında ürettiği takdirde yüzde 25 oranında azalma olacağından yola çıkılıyor.
Bunun gerçekleşmesi durumunda IG Metall sendikası, bin 800 kişinin işinden olacağını ve geriye kalanların da üçüncü vardiyalarının otomatikman kalkacağını dile getiriyor. İşçi Temsilcileri Sendika Başkanı Thomas Weilbier, yönetiminin yeni ürün ve yeni Sprinterin iptali ile bin 800 kadar işçi çıkarılacağını ve üçüncü vardiyanın iptal edileceğini, bu uygulamada asıl niyetin ise üretimi Amerika’ya kaydırmak olduğunu söyledi. Weilbier, “Bu eylem ile yönetimin kararını değiştirmesini istiyoruz. Yönetim henüz son kararı vermedi.” dedi.
Düsseldorf’ta 160 bin araç yapıldığını anlatan İşçi Temsilcisi Abdullah Kıran, “Bunların içinde 40 bin adedi VW, Crafter ve geri kalanı da Mercedes Sprinter modeli. İşveren 2018’den sonra 20 bin adet Sprinter’i Düsseldorf’da üretmeyip Amerika’da sıfırdan bir fabrika kurarak orada üretmek istiyor. Bu da Düsseldorf’daki çalışanların üç vardiyadan iki vardiyaya düşmesi demek.” diyerek bin 800 işcinin geleceğinin rizikoya girdiğini ifade etti.
Çalışan üç vardiyanın da sırası geldikçe grevlerine devam edeceğini, seslerini Stutgart’daki yetkililere duyuruncaya kadar protestolarına devam edeceklerini söyleyen Kıran, ‘‘Mercedes-Benz büyüdükçe değişik ülkelerde şubeler açıp genişliyordu. Bu gayet normal. Ama şimdi ilk defa 20 bin aracı ve bin 800 çalışanı alıp Düsseldorf‘un dışına ya da ülkenin dışına çıkması kolay hazmedilecek bir şey değil. Bir fabrikanın karlı üretim yapabilmesi için yıllık 80 bin ila 100 bin araç üretmesi gerekir.” diye konuştu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment