IMF’den küresel krize Nasrettin Hoca’lı yorum
IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, küresel ekonomik krizi bir Nasrettin Hoca fıkrasıyla anlattı.
İstanbul’da dün yapılan ‘Global Finansal Tasarım: Sil Baştan’ temalı Active Akademi 10. Finans Zirvesi’nde IMF temsilcisi Lewis de konuştu. Lewis burada küresel krizi Nasrettin Hoca’nın şu fıkrasıyla anlattı: “Bir Türk filozofu, şair ve halk bilgesi Nasrettin Hoca’nın hikâyelerinden birini paylaşmak istiyorum ki bence buraya uygulanabilir. Bir gün cenazedeki insanlar, karar vermeye çalışıyormuş. ‘Tabutun sağ tarafı mı, sol tarafı mı, önü mü, yoksa arkası mı daha önemli?’ diye konuşuyorlarmış. Bir türlü karar verememişler ve Hoca’ya sormuşlar. Hoca, sen ne düşünüyorsun diye? Hoca da demiş ki, ‘Dostlar, en önemli olan şey, tabutun içinde misiniz, dışında mısınız? (Durum) Budur.’ Şimdi o ruhla ben, global ekonomiyle ilgili söyleyeceğim şeylerin odak noktasını işin önemli olan konularında tutacağım. İlk olarak ekonomik manzara açısından, genelde işte böyle biraz zayıf, iç karartıcı bir ekonomik manzara söz konusu.”
Küresel ekonomideki durumu Nasrettin Hoca fıkrasıyla anlatan Lewis, IMF’nin projeksiyonlarını birçok ülke ve bölge için aşağı yönlü revize ettiğini söyledi. Riskler arttığı için bu yola gittiklerini belirten Lewis, gelişmiş ekonomilerde politikalar açısından ilerleme olsa da çok daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu, genel hatlarıyla ekonomik aktivitenin zayıf kaldığını ifade etti. Hem gelişmekte olan, hem gelişmiş ekonomilerde aktivitenin yavaşladığını vurgulayan Mark Lewis, “2009’daki gibi bir küresel resesyon beklemiyoruz, fakat aktiviteler yavaşlıyor ve yine bu bütün ülkeler açısından aynı. Niçin her şey eskisine nazaran daha zayıf? Üç genel konu var burada. Biri Euro Bölgesi’ndeki olan bitenler. Bugün politikalarda bazı ilerlemeler olsa da, bütün politikalarla ilgili o belirsizlikler gerçek ekonomiye yansıyor.” dedi. Lewis, ikinci konu olarak ise son 10 yılda hızlı büyüyen gelişmekte olan pazarların da doygunluğa ulaşmak üzere olduğunu, çok az daha büyüme olabileceğini anlattı. Lewis, “Üçüncü konu da, o kadar çok ülke paralarını, bütçelerini daraltmakta ki dünyada, bu ekonomik aktivite üzerindeki etkiyi artırıyor.” dedi.
Türkiye ekonomisi için ise Mark Lewis, büyümenin azaldığını, ancak yumuşak inişin devam ettiğini söyledi. Lewis, “Yumuşak iniş bir başarı ve eğer Türkiye yumuşak inişi devam ettirebilirse bu anlamlı bir başarı olacak.” dedi. Önümüzdeki dönemde Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in IMF’nin TOP-10 hissedarlarından olacağını belirten Lewis, “Türkiye de ekonomik ağırlığını yansıtacak şekilde TOP-20’ye girecek. Belki önümüzdeki yılın başlarında, Türkiye’yi yüzde 1 oylama payından IMF’nin Top 20’sinde göreceksiniz.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment