Fitch, Türkiye’nin notunu değiştirmedi
Fitch Ratings Türkiye’nin BBB- olan kredi notunu ve “durağan” olan görünümünü değiştirmedi. Fitch, Türkiye’nin son yıllardaki şoklara karşı direncinin 2015 yılı içinde “test edilebileceğini” bildirdi.
Fitch Türkiye’nin cari işlemler açığının iyileştiği ancak bunun sağlamlığının kilit öneme sahip bulunduğunu belirtti.
Fitch’ten yapılan açıklamada, geçen yıl Türkiye’nin car işlemler açığındaki düşüşün ekonominin yeniden dengelenme kapasitesini sergilediği bildirildi. Bu yeniden dengelenmenin sağlamlığı ve Türkiye’nin için yatırımcı duyarlılığındaki ani kaymalara karşı hassasiyetini düşürme boyutunun ülke not değerlendirmesinin önemli bir parçası olduğuna değinen Fitch, cari işlemler açığının kısmen liranın değer kaybına bağlı olmak üzere ticaret açığının daralması ve düşük petrol fiyatlarından dolayı düşüş gösterdiğini bildirdi.
Cari işlemler açığı finansmanının başlıca dayanak noktası olan portföy yatırımı ve kısa vadeli borçlanmanın yüzde 81’den 56’ya düştüğünü belirten Fitch bunun cari işlemler finansmanındaki kalitende iyileşmeyi ortaya koyduğunu bildirdi. Fitch, portföy akışlarının büyük ölçüde değişmeden kaldığını ancak kısa vadeli borçlanmada hızlı bir düşüş yaşanmış olduğunu, bunların banka ve şirketlerin uzun vadeli borçlanmaya geçiş yaptığını ortaya koyduğunu bildirdi.
Uzun vadeli fonlamada borç çevirme oranlarının banka ve şirketler için yüzde 100’ü geçtiğine dikkat çeken Fitch’in açıklamasından bazı bölümler şöyle:
“-Düşük cari işlemler açığının gösterdiği, net sermaye girişlerine daha az bağlı olacak sürdürülebilir büyümeye doğru yeniden dengelenme Türkiye’nin ülke kredi profilini destekliyor.
-Ancak Türkiye yükselen piyasalar arasında, büyük brüt dış finansman gereksinimi, ülkeyi yatırımcı duyarlılığındaki kaymalara karşı hassas kılarken, cari işlemler açığının boyutundan dolayı göze çarpıyor.
-Bu hafta başında tüm zamanların dolar karşısındaki en düşük düzeyine inen Türk lirasında süren oynaklıkta da görüldü.
-Daha dar cari işlemler açığı ve net sermaye akışlarında daha uzun vadeli enstrümanlara geçiş, gerçekleşir ve kalıcı olursa, Türkiye’nin dış finansmanında sürdürülebilirliği artırır.
-Önceki cari işlemler açığı düzenlemeleri, geçici ve daha yüksek doğrudan yabancı yatırımın cari işlemler finansmanı karışımını iyileştireceğini kanıtladı.
-Dış finansman son yıllardaki şoklara karşı dirençli olmuş ve Türkiye sermaye akışlarında bir ‘ani duruş’ deneyimlememişti. Bununla birlikte bu direnç, ABD para politikası daralır ve Rusya, Ukrayna ve Irak’a ihracatta zaten keskin düşüş olmuşken jeopolitik riskler tarafından 2015’te test edilebilir (net ihracat 2014’te ekonomik büyümenin önemli bir nedeni olmuştu). Avro bölgesinde beklenenden zayıf bir toparlanma da cari işlemler açığını yavaşlatabilir.”
Fitch Ekim 2014’teki Türkiye’nin ‘BBB-‘ / Durağan Notunu onayladığını, bir sonraki değerlendirmenin ise 20 Mart’ta yapılacağını bildirdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment