Related Articles
Fitch Türkiye’nin kredi notunu değiştirmedi
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye not değerlendirmesini açıkladı.
Fitch, Türkiye’nin ‘BBB -’ kredi notu ve ‘durağan’ görünümünü teyit etti. Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik ortamın kötüleştiği, güvenlik önemlerine ve mültecilere yönelik artırılan harcamaların bütçe üzerinde baskı oluşturacağı öngörüsünde bulundu.
Seçim öncesi harcama taahhütlerinin uygulanmasının 2016’da kamu borcunun GSYH’ye oranı yüzde 2 artıracağına vurgu yaptı.
Mali disiplin durumunun 2015’teki iki seçime rağmen korunduğunu belirten Fitch, “Genel kamu açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı yüzde 1,3’den yüzde 1,2’ye düştü. Bunun sonucunda, aynı kredi notuna sahip olan ülkelerde ortalama yüzde 42,6 seviyesinde bulunan kamu borcu/GSYH oranı 2015 sonu itibarıyla yüzde 32,6’ya geriledi. Seçim öncesi harcama taahhütlerinin uygulanması kamu borcunun GSYH’ye oranı yüzde 2 artıracaktır. 2016 yılında mali konumunu daha da kötüleşmesi bekleniyor, ancak borcun / GSYH oranı aşağı yönde kalmaya devam edecek” ifadelerine yer verdi.
“Türkiye’nin komşu Suriye’deki çatışmalara müdahil olması ve Kürtlerle yapılan barış sürecinin sona erdirmesi, yüksek profilli terör saldırılarını tetiklemiş görünüyor” denilen açıklamada, Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesiyle iki ülke ilişkilerinde artan tansiyon da gündeme getirildi. Fitch “Yaşanan askeri olaydan sonra Türkiye ikili yaptırımlar gördü. Kasım seçimlerinde AKP’nin başka bir dönemi olarak sonuçlanması iç siyasi belirsizliği azaltmasına rağmen, cumhurbaşkanlığının yetkilerini güçlendirmek amacıyla anayasal reform umudu bazı belirsizlikleri beraberinde getiriyor” denildi.
Dış güvenlik açıklarının kredi zayıflığı için çok önemli olduğuna dikkat çeken Fitch Ratings, Türkiye ile aynı kredi notuna sahip olan ülkelerde net dış borcun GSYH’ye oranı yüzde 3,4 iken Türkiye’de bunun yüzde 38,4 ile çok yüksek olduğunu kaydetti.
Fitch Ratings, açıklamasında, “Düşük petrol fiyatları cari açığı düşürdü. 2016’da 7 yılın en düşük borcun GSYH’ye oranı yüzde 3,5 olması bekleniyor. Dış pozisyonu değiştirebilecek herhangi bir yapısal değişikliği belirtisi görmüyoruz” ifadelerine yer verildi.
Brüt dış finansman ihtiyacının (kısa vadeli borçlar dahil) 2016 yılında 197 milyar ABD Doları ile çok büyük olduğunu belirten derecelendirme kuruluşu, “Kısa vadeli borçlanma güveni makro ihtiyati politika nedeniyle düştü ve bankların ciddi bir finansman şokuna dayanacak döviz likiditesine sahip. Türk şirketlerindeki yabancı varlık pozisyonlarındaki belirsizlik ve yüksek finansman maliyetleri savunmasızlık üzerinde önemli bir kaynak oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Liranın son zamanlarda değer kaybetmesi ve asgari ücret artışı, enflasyonu 2016’da çift haneli sayıya çıkarabilir.” sözlerine yer veren Fitch, Merkez Bankası’ndaki (MB) muhtemel bir başkan değişikliğinin önemine de dikkat çekti. Fitch, MB’deki değişikliğin yakın olduğu ve kuruluşun yakın geçmişte faiz politikaları konusunda bazı siyasi baskı ile karşı karşıya kaldığını hatırlattı.
Fitch, dış finansman açıklarından kaynaklanan gerilmeler, uzun süreli siyasi istikrarsızlık ve ekonomik performansı zayıflatacak jeopolitik gelişmelerin kredi notu üzerinde olumsuz etki oluşturabileceğine dikkat çekti.
Fitch, 2015 yılının son not değerlendirmesinde de Türkiye’nin kredi notunu “BBB -” ve görünümü “durağan” olarak teyit etmişti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment