Related Articles
Fed’in faiz artırımı sinyali yatırımcıyı hareketlendirdi
Amerikan Merkez Bankası Fed’in 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleştireceği toplantı, gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiriyor.
10 yıl aradan sonra güçlü faiz artırımı beklentisiyle yatırımcı pozisyon alıyor. Faiz artırması konusunda Fed’e yapılan baskıların sonuç vermesi durumunda ise uzun süredir gelişmekteki piyasalarda yüksek getiri sağlayan sıcak paranın yön değiştirerek gelişmekte olan pazarlara yönelmesi bekleniyor. Haliyle gelişmekte olan piyasalar hareketli günler yaşıyor. Türkiye’den son 1 ayda çıkan sıcak para miktarı 1,1 milyar doları geçti. Küresel piyasalardaki rüzgâr Türkiye’yi de olumsuz etkilerken buna Rusya krizi de eklenince piyasalardaki dalgalanma hızlandı.
Hafta sonu 2,88 lira seviyesindeki dolar, hafta başından itibaren yükselmeye başladı. Fed toplantısı yaklaştıkça haftaya yüzde 0,80’lik artışla 2,91 lira seviyesine yükselen doların ilerleyen günlerde bir miktar daha çıkması şaşırtıcı olmaz. Geçen hafta dolara karşı bir miktar değerlenen Euro ise gün içinde yüzde 0,32 değerlenerek 3,15 liraya yükseldi. Borsa İstanbul’da sabah saatlerinde artış kaydetse de gün içindeki dalgalanmanın ardından yüzde 0,48’lik kayıpla 73908 puandan kapattı.
MOODY’S HAFTA SONUNU KURTARDI
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin görünümünü 19 aydır ‘negatif’ olarak koruyor. Türkiye’ye not indirimi yapması beklenirken Baa3 olan kredi notunda değişikliğe gitmeyen Moody’s, az da olsa hafta sonu dövizdeki ateşi almış oldu. Cuma günü 2,92’ye kadar yükselen dolar, kredilendirme kuruluşunun açıklamasıyla 2,88’e kadar geriledi. Euroda 3,15’ten 3,13’e düştü. Ancak piyasalar FED’den faiz artırımı beklentisine kayıtsız kalmayarak, piyasaların açılmasıyla doları tekrar 2,90’ın üzerine taşıdı. Türkiye’nin 2016 ekonomik büyümesinin yüzde 2,9’a gerileyeceği öngörüsünde bulunan Moody’s, Türkiye ekonomisine dair şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin önünde yavaşlayan ekonomik büyüme ve zayıflayan dış güven olmak üzere 2 temel engel bulunuyor.”
Kasımda 1,14 milyar dolar çıktı
Başta BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) piyasaları olmak üzere Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan piyasalarda zorlu günler yaşanıyor. Dolar yukarı seyrederken borsalarda gerileme yaşanıyor. Türkiye’deki yabancı yatırımcıların da sermaye çıkışına hız verdikleri gözleniyor. Yabancı yatırımcı, kasımda Borsa İstanbul’da 6,4 milyar dolar alım yaparken 7,5 milyar dolarlık satış yaptı. Türkiye borsasından çıkan para 1 ayda net 1,14 milyar dolar oldu. 2015’in 11 aylık verilerine bakıldığında net çıkış 1,91 milyar doların yüzde 60’ı son bir ayda gerçekleşti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment