Fason iPad üreten şirketin bir fabrikasında 14 yaşındaki öğrenci işçiler bulundu

Fason iPad üreten şirketin bir fabrikasında 14 yaşındaki öğrenci işçiler bulundu

Dünyanın büyük elektronik şirketlerinin tedarikçisi durumundaki Foxconn’un Çin’deki fabrikalarında yaşanan skandallara bir yenisi daha eklendi.


Şirketin Çin’in kuzeyindeki Shandong eyaletinde yer alan bir fabrikasında 14 yaşındaki lise öğrencilerinin stajer kimliği adı altında çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Apple’ın Çin’de bulunan iPad ve iPhone üreticisi Foxconn’un, 16 yaşını doldurmamış öğrencileri stajer kimliği ile çalıştırdığı belirtildi. Shandong eyaletinin Yantai şehrinde bulunan fabrikada yapılan incelemelerde, en küçüğü 14 yaşında olan öğrencilerin çalıştırıldığının belirlendiği, sorumluğunun fabrikaya ait olduğu ve sorunun çözüme kavuşması adına tüm önlemlerin alındığı ifade edildi.

Foxconn, yaptıkları araştırma sonucunda yaşları küçük öğrencileri ortaya çıkardıklarını ve bu öğrencilerin okullarına geri gönderdiklerini açıkladı. Çin’de yasal olarak çalışma yaşının en az 16 olması gerekiyor. Apple, Microsoft ve Hewleet-Packard’a ürün yapan şirket, 16 yaşın altında kaç öğrenciyi bulduklarını ve bu öğrencilerin nerelerde çalıştıklarını açıklamazken, sorumluluğun kendilerinde olduğunu ve özür dilediklerini bildirdi.

Çalışanlarının yaşlarını açıklamamakla eleştirilen Foxconn, müşterileri ve ürünleri hakkında açıklamama prensibine sahip olduklarını ancak Yantai’daki fabrikada Apple adına bir üretim yapmadıklarını teyit edebileceklerini açıkladı.

Yabancı şirketlerin Çinlilere fason ürün yaptırdıkları fabrikaların çalışma şartları son yıllarda dikkat çekmeye başladı. Geçen ay Foxconn, ülkenin kuzeyindeki Taiyuan şehrindeki fabrikasında çıkan ve 2 bin kişinin katıldığı kavga nedeniyle üretimine bir gün ara vermişti. Kavgada 40 kişi yaralanmıştı. Son zamanlarda Tayvanlı şirketin Çin’deki fabrikalarında aşırı çalıştırma neticesinde ölümler ile intihar olayları dünya kamuoyuna yansımıştı.

14 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİ İŞÇİ KONUŞTU: ÇALIŞMAYA ZORLANDIK

Çinli bir gazetecinin fabrikada çalışan bir öğrenci ile yaptığı röportajda ise, öğrencilerin okul ve görevli öğretmenleri tarafından çalışmaya zorlandığı ifade edildi. Gece mesailerinde lojistik işlerde çalıştırıldıklarını anlatan 14 yaşındaki bir öğrenci, görevinin atölyede uzman çalışanlara malzeme taşımak olduğunu, sabahlara kadar çalıştıklarını anlattığı aktarıldı. Staj görevini bırakması halinde öğretmenleri tarafından dersi geçememe, mezuniyet belgesi alamama gibi tehditlere maruz kaldıklarını anlatan Çinli öğrenci, hatta okuldan atılma tehdidi bile aldığını dile getirdi.

Haberlerde, yaşanan skandalın ortaya çıkartılmasından önce ilk olarak, Eylül ayının başından itibaren Jiangsu eyaleti ve çevresinde yer alan onlarca okuldan binlerce öğrencinin Foxconn fabrikasında staj amaçlı olarak çalıştırıldığı, staj zamanını dolduran öğrencilerin şirket ile ilişkileri kesilerek okullarına döndüğü vurgulandı. Foxconn’un staj programında, mesleki eğitim öğrencileri 3 ve 6 ay arasında çalıştırılıyor.

Çin resmi televizyonu CCTV’ye gelen tepkiler üzerine olaya müdahil olan gazetecilerin yapmış olduğu araştırmalar sonucu, Yantai şehrindeki skandalın gözler önüne serildiğinin altı çizildi.

FOXCONN İNTİHARLAR GÜNDEME GELMİŞTİ

Tayvan merkezli Honghai Precision Industry şirketine bağlı Foxconn, Çin’in dokuz farklı şehrinde toplam 13 fabrikaya sahip ve 1974 yılında elektronik bileşenler üretmek amacıyla kuruldu. İlk imalat fabrikasını 1988 yılında Çin’in güneyindeki Shenzhen şehrinde açan Foxconn, dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetleri sağlayıcısı ve aynı zamanda Çin’in en büyük ihracatçıları arasında yer alıyor.

Apple’ın iPhone ile iPad ürünlerinin tedarikçisi olan Tayvan’ın dev elektronik üreticisi Foxconn, 1,2 milyon işçi istihdamıyla Çin’deki en büyük istihdam sağlayıcı şirketler arasında. Kötü çalışma şartlarının olduğu ileri sürülen Foxconn’da 2010 yılından bu yana 18 kişi intihara teşebbüs etmiş, bunlardan 14’ü hayatını kaybetmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.