Facebook ve Yahoo’dan ABD yönetimine şeffaflık çağrısı
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve Yahoo’nun CEO’su Marissa Mayer, istihbarat servislerinin kendilerinden istediği bilgiler konusunda ABD yönetimine daha fazla şeffaflık çağrısında bulundu.
Ünlü bir teknoloji blogunun düzenlediği bir konferansta konuşan yöneticiler, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın şirketlerinden istediği kullanıcı kayıtları ve eski CIA çalışanı Edward Snowden’in ortaya çıkardığı dinleme skandalı ile ilgili tepkilerini ifade etti. Zuckerberg, Washington’ın konuyu “eline yüzüne bulaştırdığını” belirtti. Dünya çapında izleme ve dinleme faaliyetlerine imkan veren NSA’nın PRISM programının ortaya çıkması sonrasında, Washington yönetimi, kamuoyundaki endişeleri gidermek için, programın sadece ABD dışındaki ülkelerde yürütüldüğünü belirtmişti. Zuckerberg, alaycı bir dille, “Dünya genelinde insanlara hizmet eden şirketler için bu açıklama çok faydalı oldu” dedi.
Hükümetin kullanıcı verilerini izleme taleplerini neden reddetmediği ya da ulusal güvenlikle ilişkilendirilen bu talepler hakkında neden konuşmadığı hakkında bir soru yöneltilen Yahoo CEO’su Marissa Mayer, eğer mahkeme emirlerine uymazlarsa “vatana ihanet” suçuyla karşı karşıya kalacaklarını belirtti. Mayer, Yahoo’nun, istihbarat servislerinin talepleri konusunda farklı bir yaklaşım izlediğini ifade etti. Yahoo, 2007’de, istihbarat servislerinin izleme-dinleme taleplerine karşı bir dava açmış ve kaybetmişti. Marissa Mayer, “Başından beri bu isteklere şüpheyle yaklaşan ve onları detaylı olarak inceleyen bir kurumun parçası olmaktan gurur duyuyorum,” dedi. Mayer, Yahoo’nun istihbarat servislerinin her isteğini titizlikle gözden geçirdiğini ifade etti.
Yahoo, Google, Twitter, Microsoft ve Facebook, geçtiğimiz hafta, istihbarat servislerinden gelen izleme istekleriyle ilgili bir “şeffaflık raporu” yayınlamıştı. Raporda, ABD hükümetinden gelen isteklerin yüzde 98’ine olumlu cevap verildiği açıklanmıştı. Şeffaflık raporu, ABD istihbarat servislerinin kullanıcı bilgilerine yönelik isteklerini ülkelere ve bireysel kullanıcı hesaplarına göre sıralıyor. Fakat şirketler, bu isteklerden kaçının ulusal güvenliği ilgilendiren konular, kaçının normal cezai soruşturmalarla ilgili olduğunun açıklanmasına da izin verilmesini istiyor.
Mark Zuckerberg, daha fazla şeffaflık için mücadele ettiklerini ifade ediyor. Zuckerberg, konuyla ilgili şunları ifade etti: “Facebook kullanıcılarını, bizimle paylaştıkları bütün bilgileri korumak bizim işimiz. Hükümetin işi ise hepimizi korumak. Bu iki hususu dengelemek konusunda hükümetin başarısız olduğunu düşünüyorum.”
Washington; Google, Facebook ve Yahoo gibi şirketlerden, ABD dışında yaşayan kullanıcılarla ilgili bilgi talebinde bulunabiliyor. Mahkeme emri sayesinde, bu şirketlerin istihbarat servislerine verdiği kullanıcı verileri hakkında kamuya açıklama yapması yasak.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment