Ekonomideki yavaşlama, Türk bankalarında kırılganlığı artırır

Ekonomideki yavaşlama, Türk bankalarında kırılganlığı artırır

Amerikalı derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un (S&P) hazırladığı bankacılık raporuna göre, Türk bankalarının aktif kalitesi, kârlılık ve sermaye yapısı görece olarak güçlü. Ancak son yıllardaki hızlı kredi büyümesi ile bankaların aktif kalitesi, muhtemel bir ekonomik bozulmaya karşı kırılgan yapıda.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) son yıllardaki hızlı kredi büyümesi nedeniyle Türk bankalarının aktif kalitesinin ekonomideki olası bir yavaşlama karşısında kırılgan olduğunu belirtti. S&P tarafından hazırlanan bankacılık raporunda, bankaların aktif kalitesi, kârlılık ve sermaye yapısının görece güçlü olduğuna dikkat çekilmesine rağmen, “Bu güçlü tarafların son yıllardaki hızlı kredi büyümesi sebebiyle baskı altında kalmaya başladığına inanıyoruz.” denildi. Bankaların faaliyet ortamının ‘artan iç siyasi risk ve FED’in (Amerikan Merkez Bankası) tahvil alımlarını azaltmasının etkileri ve ekonomideki büyüme nedeniyle bozulduğu’ ifade edildi.

 

Geçen dört yıldaki kredi büyümesi sonucu kredilerin gayrıisafi yurtiçi hasılaya oranının 20 puanın üzerinde artarak yüzde 60’a yaklaştığı belirtilen raporda, yavaşlayarak devam etmesi beklenen kredi büyümesi nedeniyle Türk bankalarının olası bir ekonomik yavaşlama karşısında her zamankinden daha hassas olduğuna dikkat çekildi. S&P’nin büyüme tahminini bu yıl ve gelecek yıl ortalama yüzde 3,4’ten yüzde 2,2’ye indirdiğine dikkat çekilen raporda, “Bu durumun bankaların aktif kalitesine asgari etkide bulunmasını ve bankaların kârlılıklarını orta derece etkilemesini bekliyoruz. Bankaların güçlü faiz marjları ve sermayeleri göz önüne alındığında mali yapısı belirgin derecede etkilenmeyecek.” denildi. Türk bankalarının 2001 reformlarının ardından daha dayanıklı ve güçlü finansal göstergelere sahip olduklarını kanıtladığına dikkat çekilirken, ticari gayrimenkul alanındaki büyüme nedeniyle balon oluşması olasılığı bulunduğu ancak konut alanında böyle bir risk görülmediği ifade edildi.

Raporda geçen yılın ortasından bu yana değer kaybeden TL’nin bankaların döviz cinsi borçlanma ve borç vermede ‘direncini test ettiği’ ve bu durumun bu yıl da devam etmesi beklendiği ifade edildi. S&P, 10 Şubat’ta Türkiye’nin durağan olan kredi notu görünümünü ekonomideki ani yavaşlama riskini ve kurumsal denetleme mekanizmasının gücünün zayıflamasını gerekçe göstererek negatife düşürdü.

 

Takipteki kredi miktarı yükselir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışının KOBİ kredilerini konut kredilerinden daha çok etkileyeceğini belirtti. Moody’s, bugün yayımladığı raporda, faiz artışının ekonomiyi yavaşlatacağı ve konut ve KOBİ kredilerinde takibe düşüş oranını artıracağı belirtildi. Raporda, “KOBİ kredileri konut kredilerine göre ekonomik daralmaya daha duyarlı ve bu krediler borçluların daha kısa vadelere sahip olması ve borçlarını daha sık yeniden finanse etmeleri nedeniyle daha yüksek faiz oranlarından daha hızlı etkilenir.” görüşüne yer verildi. Türkiye’nin kredi notu Moody’s tarafından Mayıs 2013’te ‘Baa3’ ile yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.