Dünyanın ‘en pahalı enerji projesi’ Kazakistan’da
Enerji alanında dünyanın en maliyetli projesinin Kazakistan’ın Hazar Deniz’i havzasında faaliyet gösteren Kaşagan petrol ve doğalgaz işletmesi olduğu açıklandı.
CNN Money tarafından yapılan değerlendirmede, son 40 yıl içinde keşfedilen ve işletmeye açılan projelerin en maliyetlisi Kaşagan Petrol ve Doğalgaz Çıkarım ve Üretim Projesi. Bu projeye toplam 116 milyar dolar harcandı. Kaşagan projesi; inceleme, yapı, işletmeye alma, delme, lojistik, gelişim ve üretim gibi çok değişik alanları kapsıyor.
Kaşagan Petrol ve Doğalgaz Yatağının, Hazar Denizi’nin kuzey kesiminde bulunması ve yaklaşık 6 ay buzla kaplanmış olması petrol ve doğalgazın işletilmesini zorlaştırdığı ifade ediliyor.
Burada deniz suyunun yılın en az 6 ayında buz tutuğu, bu sebeple projenin maliyetinin de yükseldiği kayd ediliyor. Lojistik açısında da zor bir yerde bulunan yatakta üretilen petrol ve doğalgazın dünya piyasalarına ulaşması için çeşitli demiryolları, boru hatları ve deniz güzergahları kullanılmakta.
Kaşagan yatakları, Kazakistan Ulusal Petrol ve Doğalgaz Şirketi Kazmunaygaz, İtalyan Petrol Devi Eni, ABD merkezli Exxon Mobil ve Hollanda-İngiliz ortaklığı Shell şirketleri tarafından ortak işletiliyor.
CNN Money’nin sıralamasında Kazakistan’ın Hazar Denizi havzasında işletilen Kaşagan Projesi 116 milyar dolarla birinci sırada yer alırken; Avustralya’da işletilen Gorgon Projesi ise 57 milyar dolar ile ikinci sırada yer alıyor.
Hazar Denizi kıyısındaki Kaşagan, 1968′den bu yana keşfedilen en büyük petrol yatağı. Uzmanlar 30 milyar varil petrol rezervine sahip olan bu bölgede 8-12 milyar varil petrol çıkarılabileceğini düşünüyor.
Kaşagan petrol sahaları, rezerv büyüklüğü açısından dünyada ilk 5’e giriyor. Saha, Kazakistan’ın Atırau şehrinin 75 kilometre güney doğusunda bulunuyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment