Dolara karşı en çok kaybeden TL oldu
Gelişmekte olan ülkeler gözünü Amerikan Merkez Bankası FED’den ayırmıyor. Amerika’nın ekonomik verileri krizden çıktığını gösteriyor.
Bu durum FED’in faiz artırımına haziranda başlayacağına işaret ediyor. Faiz artırımı dünyadaki sıcak paranın gelişmekte olan ülkeleri terk edip Amerika’ya gideceği anlamına geliyor. Bu durum, aralarında Türkiye’nin de olduğu gelişmekte olan piyasalarda Doların yükselmesine sebep oluyor. Gelişmekte olan ülke piyasaları dışa bağımlı ve cari açığı sıcak para yoluyla dengeleyebilir durumda. Amerikan ekonomisinin düzelmesi ve FED’in faiz artıracak olması gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor. FED Başkanı Jennet Yellen, şimdilik en erken yılın ikinci yarısında faiz artırımı yapılacağını duyursa da yılbaşından beri gelişmekte olan ülke piyasalarında kur yerinde durmuyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu ülke para birimleri, dolar karşısında değer yitiriyor.
Türk Lirası yılbaşından bu yana 3,5 aylık süreçte gelişmekte olan ülke piyasaları içinde dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Yılbaşında 2,34 lira olan dolar dün bankalar arası piyasada 2,7305 lirayı görürken döviz büfelerinde 2,73-2,74 liradan satıldı. Böylece TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 17 oldu. Bu durumda FED etkisinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik “faizi indir, vatanı satmak yüksek faizle olur” çıkışının payı büyük. 2,3 liralarda yatay bir seyir izleyen dolar, Erdoğan’ın bu çıkışları sonrası 2,6 liraya yükseldi. Her ne kadar Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkanı Erdem Başçı’dan Saray’ında brifing aldıktan sonra “tatlıya bağladık” dese de bu arada dolar aldı başını gitti ve 2,6 lira seviyesine demir attı.
Yılbaşından bu yana Türk Lirası’ndan sonra en fazla değer kaybeden para birimleri yüzde 13,24 ile Brezilya Reali, yüzde 12,32 ile Bulgar Levası, yüzde 11,50 ile Çek Korunası ve yüzde 11,12 ile Romen Leisi oldu. Yüzde 4,4 değer kaybeden Arjantin Pesosu ve yüzde 3,73 kayıp yaşayan Meksika Pesosu da gelişmekte olan ülkelerdeki hareketliliği yansıtıyor. Bu dönemde ihracat fazlası veren birkaç ülkeden biri olan Çin’in para birimi yuan yüzde 0,01’lik artışla kendini dolara karşı korudu. Bir miktar daha iyi performans gösteren Hindistan Rupisi yüzde 1,01 oranında değer kazandı.
Rusya ekonomisi 2014’te ülkenin uluslararası arenada attığı adımların bedelini ağır ekonomik kayıpla ödedi. Ham petrolün varil fiyatının 50 dolar seviyesine gerilemesiyle Rus Rublesi 2014 Aralık ayında dibe vurdu. Yüzde 100’e yakın devalüe olan ruble, yılbaşından itibaren ise toparlanıyor. Ruble, 2014’ün son ayındaki dip seviyenin baz etkisiyle yılbaşından beri dolara karşı yüzde 20’nin üzerinde değer kazandı.
Avrupa Birliği para birimi Euro da dolar karşısında değer kaybediyor. Bugün itibarıyla parite 1,06’ya geriledi. Bu seviye Euro’nun ilk piyasaya çıktığı değerin altında. Bunda Avrupa Merkez Bankası ECB’nin genişleyici para politikalarının etkisi var. Dün saat 18.55 itibarıyla TL karşısında yüzde 1,3 değer kazanan Euro, 2,8855 TL’den işlem gördü. İngiliz Sterlini ise dolar ile benzer hareket ediyor. 1 Ocak’ta 3,63 lira olan sterlin dün 3,97 TL’den satıldı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment