Dolar, 2,53 liraya ulaştı
Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin kaygılar ve ABD’de faiz artırımının yakınlaştığı beklentileriyle dolar 2.53 liraya ulaşarak yeni rekor düzeye çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Merkez Bankası’nın para politikasını ve Başkanı Erdem Başçı’yı sert şekilde eleştirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı’nın istifa ettikleri yönünde söylentiler yayılmış, ancak bu söylentiler hükümet tarafından net şekilde yalanlanmıştı.
Yalanlamaya karşın, dövizdeki satış baskıları hafiflemedi ve Dolar bugüne 2.5275 liralık rekoruna yakın düzeylerde başladıktan sonra, 2.5150 – 2.5250 bandında hareket etti. ABD Merkez Bankası’nın yakın vadede faiz artırma olasılığının güç kazandığına ilişkin belirtilere bağlı olarak dolardaki küresel piyasalardaki değer kazancı da içerideki alımları destekledi ve ABD para birimi 2.53 lira ile yeni rekor düzeyini gördü. Dolar daha sonra 2.5250 – 2.5290 bandında hareket etmeye başladı.
Merkez Bankası: Dövizdeki gelişmeler enflasyondaki düşüşü sınırlayabilir
Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde ekonomide “aşağı yönlü” risklerin önemini koruduğu ve döviz kurlarındaki yükselişlerin enflasyondaki düşüşü sınırlayabileceği uyarısı yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun sınırlı faiz indirimi kararını aldığı 24 Şubat toplantısına ilişkin özetlerinde, yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşüş kaydetse de dayanıklı mallar genelinde yüksek oranlı fiyat artışları gözlendiğine işaret edilerek, “Giyim ve dayanıklı mallar dışında kalan gruplarda da yıllık enflasyon gerilerken aylık enflasyonun yükseldiği görüldü. Yakın dönem döviz kuru gelişmeleri temel mal enflasyonunda öngörülen düşüş sürecini sınırlayabilecek olmakla birlikte grup enflasyonunda yılın ilk çeyreğinde belirgin bir iyileşme olması bekleniyor” denildi. Bu dönemde tüketici güvenindeki zayıf gelişmenin tüketim harcamalarını sınırlayan bir unsur olduğu vurgulanan özetlerde, “Dış talep göstergeleri, 2014 yılının son çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkı yapmadığına işaret etmektedir. Bu dönemde ana ticaret ortaklarının büyüme hızlarındaki yavaşlama ve jeopolitik gelişmeler ihracattaki artışı sınırlarken, yurt içi talepteki ılımlı toparlanmayla birlikte ithalat talebinde artış gözlenmiştir” denildi.
Buna bağlı olarak, altın hariç mal bazında dengelenme sürecinde yılın son çeyreğinde herhangi bir iyileşme gerçekleşmediğinin de vurgulandığı özetlerde, “Küresel finans piyasalarında oynaklığın devam etmesi ve güven endekslerindeki zayıf seyir özel kesim nihai talebinin büyümeye yaptığı katkıyı sınırlayabilecektir” denildi ve eklendi:
“Dış talepte ek zayıflama gözlenmesi ve küresel büyüme oranlarının önemli oranda gerilemesi durumunda, emtia fiyatlarında yaşanacak düşüşler enflasyonu azaltıcı etki yapacak, fakat aynı zamanda yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde belirgin olumsuz etkiler gözlenebilecektir. Bu durumda, Kurul politika araçlarını ekonomiyi destekleyici yönde kullanacaktır.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment