Babacan, İtalyan kökenli işadamlarına Türkiye’yi anlattı
Dünyadaki İtalyan İşadamları Konfederasyonu’nda İtalyan kökenli işadamları ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş dünyası ve uluslar arası kuruluşların Türkiye bölgesinde merkez üst haline geldiğine işaret etti. Babacan, New York’ta bir araya geldiği işadamlarına Türkiye’nin yatırım yapılabilecek en iyi ülkelerden birisi olduğu mesajını verdi.
Türkiye’nin yalnızca ekonomik gelişmesinden değil demokratik alanda aldığı yoldan da konuşmasında sözkonusu eden Babacan, Avrupa Birliği üyeliğinin de kendileri için stratejik bir seçim olduğuna işaret etti. Babacan konuşmasında neden Türkiye’ye yatırım yapılabileceğini aktarırken hem ülke içindeki atmosferi hem de uluslar arası arenadaki geldiği konuma dikkat çekti.
Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerine verdiği önemin yanı sıra Doğu’yu da ihmal etmediği mesajını veren Babacan, ‘‘Türkiye Afrika Birliğini stratejik partner olarak ilan etti… Yine Türkiye’nin Arap Ligi ile özel bir bağı var’’ diye konuştu.
Türkiye’nin Kuzey Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar bugün büyük değişimlerin eşiğinde olan ülkeler üzerinde etkisi olduğunu dile getiren Babacan, Libya, Mısır, Tunus, Suriye, Bahreyn gibi ülkelerde yaşanılan büyük değişimin sürdüğünü kaydetti. Her ülkede yaşanan değişim sürecinin kendine has özellikleri barındırdığına işaret eden Babacan, Türkiye’nin yaşanan bu büyük değişime etkide bulunduğu, sosyal, ekonomik, politik alanlardaki tecrübelerini bu ülekerle ile paylaşmaya açık olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin evrensel değerlerin yanı sıra barışın, istikrarın sürdürülebilmesi için çaba sarf ettiğine işaret eden Babacan, AB üyelik müzakerlerinin kolay olmadığı ancak bunun ülke içindeki değişimin de itici gücü olması açısından büyük önem verdiklerini ifade etti.
Türkiye ile İtalya arasında her alanda çok iyi ilişkiler olduğunu anımsatan Babacan, ‘‘Bizler müttefiğiz, partneriz, yüksek düzeyli stratejik işbirliğimiz var… İtalya, bizim AB üyelik sürecimizi desteklemeye devam etmekte’’ dedi.
New York’ta iki gün süreyle devam edecek olan Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde gerçekleştirilen “2012 Yılında Dünya Ekonomisi ve Maliyesinin Durumu” konulu Yüksek Düzeyli Tematik Toplantıya katılmak için geldiğini hatırlatan Babacan, Avro bölgesinde devam eden krizin aşılabilmesi için cesur adımların biran önce atılmasının önemine işaret etti.
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR
2008-09 yıllarında birçok ülke krizi aşabilmek için piyasaya mali yardım yaptığı dönemde Türkiye’nin mali yapıyı güçlendirici politiklar uyguladığını belirten Babacan, 2010 da 9.2, 2011 de 8.5 oranında Türk ekonomisinin büyüdüğünü ve özel seköründe buna bağlı olarak geliştiğini söyledi. ‘‘Bu hızlı büyüme elbette yeni istahdam alanlarının da açılmasına neden oldu. Kriz döneminden 2011 yılı sonuna kadar 3.7 milyon insana iş imkanı sağlandı’’ diyen Babacan, halkın alım gücünün arttığını, özellikle orta sınıfın güçlendiğini aktardı. Orta sınıfın genişlemesi sonunda iç piyasının çok canlandığını aktaran Babacan, artık Türkiye’de günlük geliri 1. 2 dolar olan insan bulunmadığını ifade etti.
Türk hükümeti olarak özel sosyal girişimciliği desteklediklerine işaret eden Babacan, bu yardımın insanları tembelliğe değil daha fazla üretmeye teşvik ettiğini söyledi.
İstanbul’u uluslar arası finans üssü yapmak arzusunda olduklarını aktaran Başbakan Yardımcısı Babacan, bunun içinde gerekli adımları attıklarını hatırlattı. İstanbul’un şimdiden merkez haline geldiğini belirten Babacan, ‘‘Şimdiden birçok çok uluslu şirketler, uluslar arası finans kuruluşları üs olarak seçmiş durumda’’ dedi.
İstanbul’da ofis açan çok uluslu şirketlerin hangileri olduğu hakkında da bilgi veren Babacan, bunlar arasında IFC, Coca Cola, Microsoft gibi firmaları saydı. Istanbul’u bölgesel merkez olarak seçen firmaların Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkasya, Orta Aysa ile Balkanlara kolayca ulaşabileceğini aktaran Babacan, bu kurumların lojistik ihtiyaclarını da rahatça giderebildiklerini aktardı.
Türk Havayolları’nın (THY) Avrupa’nın en büyük üçcüncü havayolu şirketi haline geldiğini belirten Babacan, yine ülke nüfus yaş ortalamasının 29 olduğunu hatırlattı. Türk insanın misafirperverliğini, kültürünün güzelliğine de dikkat çeken Babacan, tüm bu olumlu unsurların yan yana gelmesinin sonunda Türkiye’ye olan ilginin arttığını dile getirdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment