Avrupa Birliği ile IMF arasında Atina gerilimi

Avrupa Birliği ile IMF arasında Atina gerilimi

Krizdeki Yunanistan’ın borçlarını sürdürülebilir düzeye düşürmek için iki haftadır yol arayan Euro Bölgesi ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu (IMF), önceki gün yaptıkları 12 saatlik görüşmede de uzlaşamadılar.

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin maliye bakanları toplantısından, ağır ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın beklediği 31 milyar Euro’luk yardım paketine yeşil ışık yanmadı. Gece boyunca süren görüşmelerde 27 üyeli ülke bakanları bir konsensüse varamadı. Kreditörler gelecek hafta pazartesi günü bu konu için yeniden bir araya gelecekler. Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup’un toplantılarına başkanlık eden eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, “Bir anlaşma sağlamaya yakınız, ancak teknik doğrulamalar ve mali hesaplamaların yapılması gerekiyor. Gerçekten teknik nedenlerden dolayı günün bu saatinde bunu uygun şekilde sağlayamadık ve toplantıyı sonlandırıp gelecek pazartesi yeniden bir araya gelme kararı aldık. Önemli siyasi uzlaşmazlıklar söz konusu değil.” diye konuştu.

     Geçen hafta Brüksel’de bir araya gelen maliye bakanları, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu ve AB Komisyonu’ndan oluşan Troyka’nın Yunanistan’ın bütçe hedeflerine ulaşması için belirlediği 2014 tarihini 2016’ya çekmişti. Buna karşın 31 milyar Euro’luk yardım paketinin serbest bırakılması konusu bu haftaya bırakılmıştı. Ancak yoğun geçen görüşmeler neticesinde, Yunanistan’ın beklediği yardım paketinin verilmesi hususunda mutabakat sağlanamadı. Ancak Euro bu açıklamanın ardından dolar karşısındaki kayıplarını artırdı.

     Uzlaşmanın önündeki en büyük engelin IMF ile AB maliye bakanları arasındaki görüş farklılığı olduğu belirtiliyor. IMF, Yunanistan’ın devlet borcunun 2020 tarihine kadar makul bir seviyeye indirmesini talep ederken; Avrupalı yetkililer bu sürenin 2022 yılına çekilmesini istiyor. Öte yandan, AB içinde bazı üye ülkelerin Yunanistan’a nakdi yardımla desteklerin sürdürülmesine karşı oldukları kaydediliyor. Toplamda 44,5 milyar Euro’luk son yardım diliminin tamamının serbest bırakılması için tarafların ortak mutabakata varması gerekiyor. Maliye Bakanları Toplantısı sonrasında resmi bir açıklama yapılmazken, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble gazetecilerin sorularına, “Anlaşmaya varamadık; çünkü sorunlar çok girift. Haftaya devam edeceğiz.” şeklinde cevap vermekle yetindi. Toplantı için hazırlanan ve Reuters’in elde ettiği belgede ise Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’ın borçlarının bir bölümünü silme kararı almamaları halinde ülkenin borcunun 2020 itibarıyla, sürdürülebilir düzey kabul edilen, GSYH’nın yüzde 120’sine çekilemeyeceği ifade edildi. Belge, Yunanistan’ın şimdiki halde GSYH’nın yüzde 170’i kadar olan borçlarını IMF’nin istediği hedefe indirmekten ne kadar uzak olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Belgeye göre, bu konuda iyileştirici adımlar atılamazsa, Yunanistan’ın borçlarının GSYH’ya oranı 2020’de yüzde 144, 2022 yılında ise yüzde 133 olacak.

   Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, Brüksel’deki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın ve Euro Bölgesi’nin geleceğinin bundan sonra alınacak karara bağlı olduğunu söyledi. Soruna çözüm bulunmasında karşılaşılan teknik zorlukların ‘Yunanistan konusunda bir ihmali haklı gösteremeyeceğini’ ifade eden Samaras, ülkesinin yeni yardım karşılığında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirdiğini belirtti. Avrupa ve IMF’nin de bu konudaki sorumluluklarını üstlenerek, verdiği taahhütleri gerçekleştirmelerini istedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.