‘Arjantin iflasta, tehlike çanları Türkiye için de çalıyor’
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Arjantin’in iflasının ardından tehlike çanlarının artık Türkiye için de çalmaya başladığını belirterek, “iflaslar ve işsizlikte patlama” olabileceği uyarısı yaptı.
Oran açıklamada, vadesi gelen dış borcunu ödeyemediği için Standard and Poor’s tarafından iflası ilan edilen Arjantin’in durumunun Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişen ekonomiler için yeni bir krizin habercisi niteliğinde olduğunu belirterek şöyle dedi: “Fed’in geçen yıl parasal sıkılaştırma kararı ile küresel para musluklarını kısmasının ardından iç siyasette ortaya çıkan çalkantıların da etkisiyle ülke riski en fazla artan ekonomilerin başında gelen Türkiye; Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Güney Afrika ile birlikte en kırılgan 5 ülke arasında sayılırken, sıralamada Arjantin bu ‘kırılgan 5’li’den sonra geliyordu.”
Fed’in küresel likidite bolluğunu sonlandıracak nitelikteki karar ve operasyonlarıyla dünyada yeni bir finansal iklime geçildiğini belirten Oran, “Türkiye, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika’nın oluşturduğu kırılgan 5’liye Arjantin, Rusya ve Şili de eklenerek kırılgan ülke sayısını 8’e çıkaranlar da olmuştu. Krizin ilk patlak verdiği ekonomi ise kendi özel koşulları ile de bağlantılı biçimde Arjantin oldu.” değerlendirmesini yaptı.
Oran, Arjantin’in durumunun Türkiye gibi gelişen ülkelere yayılacak yeni bir krizi tetikleyebileceğine işaret etti. Türkiye’nin temel makroekonomik göstergelerinin, Arjantin’den ve kırılgan ülkelerden daha sıkıntılı bir tablo ortaya koyduğunu söyleyen Oran, “Merkezi yönetim borcunun milli gelire oranı 2013’te Arjantin’de yüzde 47, Türkiye’de yüzde 36 düzeyinde gerçekleşmekle birlikte asıl borçluluğu özel sektör kaynaklı olan Türkiye toplam borçluluk düzeyinde Arjantin’i çok geride bırakıyor.” dedi. Bu yılın ilk çeyrek verilerine göre Arjantin’in toplam 137 milyar dolarlık dış borcuna karşılık Türkiye’nin kamu ve özel toplam 388 milyar dolar dış borcu bulunuyor. Arjantin’de yüzde 28 olan toplam dış borcun milli gelire oranı Türkiye’de yüzde 47’ye ulaşıyor. Ekonomi ile ilgili tüm kurumların kriz riskine karşı seferber olması gerektiğini belirten Oran, “En üst düzeyde koordinasyon içinde toplanarak durum değerlendirilmeli ve gereken acil önlemleri almalıdır.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment