Related Articles
Arılar tarıma yılda 165 milyar dolarlık katkı sağlıyor
Son yıllarda kimyevi tarım ilaçları yüzünden yok olma tehlikesi geçiren arılar, tarım üretimine büyük katkı sağlıyor.
Polen taşıyarak bitkileri dölleyen arılar, bu yolla ABD’de 115 milyar dolar, Avrupa’da 42 milyar euroluk katkı yapıyor. Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, bitkilerin polinasyonunun yüzde 70’inin arılar sayesinde olduğunu söyledi.
İzmir’de düzenlenen Agroexpo Eurasia–11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın özel misafiri olan McCabe, dünya arıcılığının kimyevi ilaçlar yüzünden ciddi tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Doğanın dengesini yürütmesinde arıların büyük önem taşıdığını vurgulayan McCabe, bal arılarının yok olması durumunda insanlığı korkunç bir sonun beklediğini söyledi.
Arıların yok olmasına karşı çiftçilerle arıcıların işbirliği yapması gerektiğinin altını çizerek, “Arılar artık yok olmayla karşı karşıyadır. Bunun sebebi ise tarımda bazı kimyevi maddelerin çok yoğun olarak kullanılmasıdır. Bugün yiyeceklerin daha verimli üretilmesinin yolları araştırılıyor. Üretim maliyetinin de mümkün olduğunca en aza indirilmesi isteniyor. Bugün tarım o kadar maliyet rekabeti içinde ki yiyeceklerimizi üretirken tekrar düşünmemiz gerekiyor. Bütün yiyeceklerin üçte biri, polen taşınarak dölleniyor. Bu polinasyona da en büyük katkıyı böcekler sağlıyor. Bunların yüzde 70’i arıdır. ABD Tarım Bakanlığı’na göre bal arısının polinasyon, yani polen taşıyarak bitkileri döllemesi, tarım üretimine yılda 115 milyar dolar katkı sağlıyor. Avrupa Birliği’nde ise bu rakam yıllık 42 milyar euro. Dolayısıyla bal arısı ölürse bunun dünya için çok korkunç sonuçları olacaktır. Bu mesele nasıl çözülecek? Arıcıların, tarımda çalışanlarla işbirliği yapması gerekiyor. Arıcılarla çiftçilerin işbirliği içinde olması ve birlikte çalışması gerekiyor, ancak bu şekilde arılar kurtarılabilir” diye konuştu.
‘TÜRKİYE ARICILIKTA DÜNYANIN GEN MERKEZİDİR’
Dünya Arıcılar Birliği Başkanı McCabe, Türkiye arıcılık sektörüyle ilgili de önemli bilgiler aktardı. Türkiye’de 58 bin birlik üyesinin, 6,8 milyon arı kolonisiyle yılda 104 bin ton bal ürettiğini kaydederek, şu bilgileri verdi: “Türkiye, dünya arıcılığında önemli bir rol oynuyor. Türkiye, arıcılık açısından dünyanın gen merkezidir. Bal arılarıyla ilgili en büyük gen çeşitliliği Türkiye’de bulunuyor. Bu zenginlik içinde bal arısı önemli rol oynuyor. Türkiye, arı sağlığı yönetiminde ve çam balı üretiminde dünya lideridir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment