Amerikalı süt üreticilerinin desteğe ihtiyacı yok
Türkiye’de 7 milyon öğrenciye süt dağıtarak üreticinin yüzünü güldüren hükümet, hayvan başına da 300 lira destek veriyor. ABD’de ise girdi maliyetlerinin düşüklüğü sayesinde üretici desteğe ihtiyaç duymuyor.
Avrupa standartlarını yakalayan Türkiye’deki süt üreticileri, devletten hayvan başına aldığı destekle Amerika’daki süt üreticilerinden şanslı. Hükümetten herhangi bir destek alamayan Amerikalı süt üreticileri, bundan beş yıl önce süt fiyatlarının dibe vurmasıyla devletten az miktarda bir destek görebilmiş. Amerikalı süt üreticileri, hayvan yemlerini kendilerine ait bir çiftlikte üreterek yüzde 50’den fazla tasarruf etmeyi başarmış. Mazot fiyatlarının düşük olması da Amerikalı üreticilerin en önemli avantajlarından.
Cihan Haber Ajansı, süt üretiminde, iki ülke arasındaki farkı gözlemlemek için Amerika’da bir süt üretimi tesisini gezdi. Tarım ve hayvancılık uzmanı Ali Ekber Yıldırım, “Türkiye ile Amerika arasında hayvan yetiştiriciliği arasında yem sistemi ve süt sağımı gibi durumlar arasında önemli bir fark yok. Türkiye’de de çok modern çiftlikler kuruldu. Hatta Amerika’dakinden daha büyük çiftlikler bile var. Türkiye’de kriz olsun olmasın hükümet tarafından hayvan başına destek veriliyor. Hayvanın verimliliğine ve süt üretimine bakılmaksızın hayvan başına yaklaşık olarak 300 TL gibi bir destek sağlanıyor. Türkiye’de Amerika’dan farklı olarak bir süt üretim birimi bile var.” dedi.
Amerika’da 5 yıl önce süt fiyatlarında ciddi bir düşme neticesinde, hükümetin ciddi bir destek sağlamasından sonra, fiyatların tekrar dengelendiğini söyleyen Yıldırım, “Türkiye’de bu destekler kriz olsun olmasın genellikle aynı oranda yapılıyor. Hayvanın verimliliğine, süt verimine bakılmaksızın hayvan başına bir destek veriliyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de üreticilerin genellikle yemleri ithal ettiklerini dile getiren Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Amerika’da böyle bir sorun yok. Girdi maliyetleri çok düşük olduğu için bir desteğe gerek olmaksızın faaliyetlerini sürdürüyorlar.” dedi.
2 bin 500 büyükbaş hayvanın bulunduğu süt üretim tesisinin sahibi Jamie Larson ise süt üretiminde devlet desteğine ihtiyaç duymadıklarını dile getirdi. Hayvan yemlerini aynı tesiste üretmeleri sayesinde kârı yüzde 75 oranında artırdıklarını ifade eden Larson, tarım makinaları firması John Deere ürünlerini kullandıklarını söyledi. Larson, yemlerin kalitesini test ederek hayvanların sağlığını kontrol altında tuttuklarını vurguladı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment