Amerika zor, ama tutunabilen için mutlu bir pazar
Geçen yıl ABD’ye 80 milyon dolarlık ihracat yapan çikolata ve şekerleme sektörü hedef büyüttü. Chicago’da düzenlenen Sweet and Snacks Expo 2012 Uluslararası Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı’na 15 firmayla katılan Türk firmaları, yüzde 20 ihracat artışı hedefliyor. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “ABD zor, ama girenlerin mutlu olduğu bir pazar.” diyerek, üyelerini bu ülkeye ihracata çağırdı.
Çikolata ve şekerleme sektörü gözünü, tatlının çok fazla tüketildiği Amerika pazarına dikti. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Türk firmaları için ABD’de büyük potansiyel bulunduğunu söyledi. Mete, bu pazarda yer almak için ABD’nin Chicago şehrinde 8-10 Mayıs tarihleri arasında açılan Sweet and Snacks Expo 2012 Uluslararası Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı’na milli katılım gösterdiklerini kaydetti.
Sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan Sweet and Snacks Expo’da 15 Türk firması 222 metrekarelik alanda ürünlerini sergiledi. Geçen yıl ABD’ye 80 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, fuarla birlikte bu yıl rakamı yüzde 20 artırmayı hedefliyor. “ABD zor ama girenlerin mutlu olduğu bir pazar.” diyen Birlik Başkanı Mete, siyasi ilişkilerin iyi olduğu bu dönemde Amerika ile ticari ilişkileri artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Nüfus gücü ve alım seviyesi sebebiyle Amerika pazarını önemsediklerini vurgulayan Mete, “ABD’de tatlı çok gidiyor. Obez bir toplum var. ABD pazarı için özellikle organik yeni ürünler hazırladık. Bu ülkede fuara 8. kez katılıyoruz. Benim asıl hayalini kurduğum ise Wal-Mart ve Starbucks gibi büyük zincirlerle çalışmak.” şeklinde konuştu. Amerika’ya yapılan ihracattaki sıkıntıların başında en çok finans problemi geliyor. ABD’li şirketlerin açık hesap çalışmak istediğine işaret eden Zekeriya Mete, “Daha önceleri, önce teşvik alıp sonra ihracat yapıyorduk. Fakat şimdi tersi bir durum söz konusu. Bunun yanı sıra şekerde fiyat farklılığı da var. İhracatçımız pazarı kaybetmemek adına büyük fedakârlık yapıyor.” değerlendirmesini yaptı.
2011’de toplam 2 milyar 50 milyon dolarlık çikolata ve şekerleme ihracatı gerçekleştirildi. 2012 yılında ise yüzde 20 büyüyerek 2,4 milyar dolarlık ihracat yapılması hedefleniyor. Ancak bu yıl sektör kendileri için çok önemli olan İran ve Suriye pazarlarını kaybetmiş. Buna rağmen firmalar İran’da mayısta açılacak fuara katılmaya hazırlanıyor. Zekeriya Mete, çikolata ve şekerlemede 200 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, yeni pazarlar hakkında şu bilgileri verdi: “Zıt mevsimlerdeki ülkelerde faaliyet yapmayı planlıyoruz. Böylece piyasanın durgun olduğu mevsimlerde ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. 20 Haziran’da şekerin anavatanı olan Brezilya’da gerçekleşen fuara da katılacağız.” Mete, Türkiye’de şeker sektörüne yeterince ilgi gösterilmemesinden şikâyetçi. Yaklaşık yüzde 25 ithal girdi, yüzde 75 yerli katkı payı ile ülke ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağladıklarını vurgulayan Mete, seslerini daha çok duyurabilmek için Çikolata ve Şekerleme Tanıtım Grubu kurduklarını kaydetti.
ABD’liler için özel ürün geliştirdi
Sweet and Snacks Expo Fuarı’na katılan firmalar, geliştirdikleri özel ürünlerle Amerikan halkına hitap ediyor. Türkiye’de Nazar Sakızı markasıyla bilinen Saadet Gıda, ABD pazarı için ürettiği jel tarzındaki yumuşak şekerlemelerle fuardaki yerini aldı. Şirketin Genel Müdürü Sübet Çiçek, Amerika pazarı için yaklaşık bir yıl boyunca Ar-Ge çalışması yaptıklarını ve bu süreçte 300 bin dolar para harcadıklarını kaydetti. Amerikalıların Türk damak tadının aksine ekşiye hayran olduklarını belirten Çiçek, “Burada jel tarzında ve büyük gramajlarda ürünler daha çok tüketiliyor. Amerika, girmesi zor, fakat girdikten sonra da yolu açık ve kârlı olan bir pazar.” ifadesini kullandı.
Uzun yıllardır Amerika pazarına hediyelik çikolata ürünleriyle katılan Aslan Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, gıda sektöründe Amerika’da 8-10 büyük firmanın ithalatı gerçekleştirip, toptancılara ürün verdiğini söyledi. Elvan Çikolata ABD Bölgesi İhracat Sorumlusu Hasan Yiğit ise ihracatlarının Amerika kıtasında Güney Amerika bölgesine ağırlıklı olduğunu, ABD pazarından çok büyük beklentileri olduğunu ifade etti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment