Related Articles
ABD’de ticarete başlama rehberi – 1
ABD’de alışveriş merkezlerinde yer alan küçük standlar (cart veya kiosk) bu ülkede ticaret yapmak isteyenler için risksiz bir başlangıç olabilir.
Fırsatlar ülkesi ABD’de ticaret veya yatırım yapmak çok sayıda insanın hayalini süsler. Amerika denince akla büyük paralar gelir ve doların özellikle gelişmemiş ülkelerin para birimleri karşısındaki yüksek değeri ABD’ye yatırım yapmak isteyenlerin gözünü korkutur.
Ancak gerçek hiç de öyle değil. Bu ülkede yaşayanlar öğrenci yaşındaki insanların nasıl da çok küçük yatırımlarla Türkiye’de servet denecek paralara sahip olabildiklerini bizzat görür.
Zaman Amerika olarak Amerikan rüyasını yaşamak isteyenlere bu ülkede az bir yatırımla başlanabilecek ticaret fırsatlarını incelemeye karar verdik. İlk yatırım fırsatı incelememiz alışveriş merkezlerindeki küçük standlar.
CART VEYA KIOSK NEDİR? KAÇA MAL OLUR?
ABD’de cart ve kiosk olarak adlandırılan alışveriş merkezi standları çok düşük yatırımla size büyük kazanç sağlayacağınız işlerin kapılarını aralayabilir. Nitekim bu yolla büyük paralar kazanmış ve halen yaşamını Amerika’da sürdüren çok sayıda Türk vatandaşı var.
Küçük alışveriş standı “cart” ve onun biraz daha gelişmiş modeli “kiosk”ların aylık kirası alışveriş merkezinin yoğunluğuna göre 2 bin ila 10 bin dolar arası değişir. Başlangıçta kuracağınız raflar ve mal maliyetleri de 5 bin dolardan başlayıp, alacağınız ürüne göre 40 bin dolara kadar çıkabilir. Kısacası bir cart veya kiosk kabaca 10 bin ila 50 bin dolara mal olur.
SATILACAK ÜRÜN
ABD’de cart veya kiosk denince akla ilk olarak trend olan ürünler gelir. Satılacak ürün yeni popüler olmuş ve henüz Walmart veya Target gibi dev alışveriş merkezlerinin raflarında yerini almamış olmalı.
Trend olmayan ürünlerin cart veya kiosklarda satılması çok zor. İnsanlar dev alışveriş merkezlerinde veya internette daha ucuza kolayca bulabilecekleri ürünü alışveriş merkezlerinden almayı tercih etmezler. İnsanlar ürünü ilk kez carta görmeli ve ürün dikkat çekmeli.
KAR MARJI
Cart veya kioskta ürün satan kişiler arasındaki genel kanaat bir üründen en az 2 veya 3 kat kar edilmesi gerektiğidir. Örneğin yakın zamana alışveriş merkezlerinde çok popüler olan “yapışkan su topu”nun (atıldığı bölgeye yapışıyor) maliyeti “60 cent”. Bu ürünün cartlardaki satış fiyatı ise ortalama 3 dolar civarındaydı.
İyi bir ürün bulmak için en klasik yöntem çevrenizdeki en büyük ve en gözde alışveriş merkezlerini gezip oralarda talep alan ürünleri gözlemlemek ve benzerini satmaktır. Bunun dışında google üzerinden trend ürünler araştırılabilir. En tavsiye edilen yöntem ise specialtyretail.com gibi trend ürün satıcılarını ve toptancılarını buluşturan özel siteleri dikkatle takip etmek. Tabii ürünü alacağınız toptancınız hakkında kısa bir araştırma yapmak gelecekte sorun yaşamamak adına önemli bir ayrıntı.
KİRA
Daha önce dediğimiz gibi cart veya kiosk kiraları alışveriş merkezinin yoğunluğuna göre 2 bin ila 10 bin arası değişir. Bu rakam Noel döneminde (Kasım ve Aralık) iki ila üç kat artar. Yılın bu en yoğun döneminde satışlar da kira ile doğru orantılı olarak en az iki-üç kat artar. Hatta ürününüz çok popüler ise çok daha yüksek rakamda satışlar yapabilirsiniz.
Alışveriş merkezleri cart veya kioskları en az 3 ay, en fazla bir yıl kiraya verir. Yeni başlayanlara genellikle 3 aylık kira tavsiye edilir. Çünkü tercih edilen üründe istenilen satış rakamına ulaşılamaması halinde 3 ay içinde ciddi bir zarara uğramadan cartınızı kapatabilirsiniz.
GİDERLER NEDİR? ELDE NE KALIR?
Küçük denecek paralara kurulabilen Cart veya Kiosk’lardan çok büyük paralar kazanmayı beklemek fazla iyimserlik olur. Cart veya kiosklarda ortalama çalışan gideri 2 bin 500 ila 3 bin dolar civarındadır. Eğer başında kendiniz durursanız tabii ki bu para cebinizde kalır. Bu işi yapan kişiler, “Cart veya kiosk kirası ve çalışanın parası ödendikten sonra bir kira kadar kar bırakıyorsa iyidir” derler. Yani standınızın kirası 2 bin dolar ise aylık ortalama 2 bin dolar, eğer 10 bin dolar ise aylık 10 bin dolar kazanabilirsiniz.
Şu da bir gerçek ki cart veya kiosk açanların tek bir stand ile yetinmeleri çok nadirdir. Ürünün satılması satıcıyı haliyle başka stand arayışına sokar. Bu da kazancı artırır.
Amerikalı Türkler arasında şöyle bir söz vardır: “İşine sahip çıkar ve iyi çalışırsan Amerika sana karşılığını verir.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment