ABD ‘müzelik’ bombardıman uçağı B-52’den vazgeçemiyor
ABD artık neredeyse müzelik hale gelen B-52 tipi uzun menzilli bombardıman uçaklarından bir türlü vazgeçemiyor. US Airforce’tan yapılan açıklamaya göre altmış yıllık B-52’lerin en az 2040 yılına kadar kullanılması hedefleniyor. Ancak bu karar öylesine bir tercihten kaynaklanmıyor. Çünkü soğuk savaş döneminden bu yana ABD’nin en önemli silahları arasında yer alan bu modelin en az bu kadar düşük maliyetli olan bir alternatifi hala geliştirilemedi.
ABD’li mühendislerin ilk deneme uçuşunu bundan altmış yıl önce gerçekleştirdiği uzun menzilli bombardıman uçağı B-52’nin yirmi birinci yüzyılda da kullanılmaya devam edileceği o dönemde söylense buna belki kimse inanmazdı. Ancak Amerikan Hava Kuvvetleri kimsenin beklemediği bu kararı almış görünüyor. US Airforce tarafından internet portalı CNET’e yapılan son açıklamada, Amerikan hava savunmasının en önemli araçları arasında yer alan B-52’lerin 2040 yılına kadar kullanılmasının önünde bir engel bulunmadığı belirtildi. Amerikan savunma doktrininde hayati konuma sahip olan bu uzun menzilli bombardıman uçakları Mart 1961 ile Ekim 1962 tarihleri arasında üretildi. Yani halen kullanılan B-52’lerin en yeni modeli 50 yaşından daha genç değil. Buna rağmen Amerikan Kongresi 2006 yılında en az 44 adet B-52’nin daimi olarak göreve hazır tutulmasına karar vermişti.
Artık neredeyse “tarihi” olarak nitelendirilebilecek yaşa gelen”B-52 Stratofortress” modelini Amerikan ordusu için hala cazip kılan husus ise bu bombardıman uçaklarının diğer savunma teknolojilerine kıyasla çok daha düşük maliyetli olmasından kaynaklanıyor. Savunma uzmanı David Axe’nin popüler internet dergisi Wired’da yayınlanan makalesinde yaptığı hesaba göre bir adet B-52’nin maliyeti 80’li yıllarda geliştirilen en yakın rakibi B-1’in üçte birini geçmezken, nükleer ve konvansiyonel silah taşıma kapasitesi bulunan ve radara yakalanmayan hayalet bombardıman uçağı Northrop B-2’nin ise ancak kırkta birini buluyor. Ancak maliyetlerin bu kadar düşük olması uzmanlar tarafından şaşırtıcı bulunmuyor, çünkü Boeing’in prestij projeleri arasında yer almayan B-52 modeli süreç içerisinde iyileştirilen bir tür olarak bugüne geldi.
Havacılık sektöründe en yaygın kabul gören dedikodulardan birine göre Boeing’in B-52’yi tasarlaması planlı bir başarıdan kaynaklanmıyor. Şirketin mühendisleri 1949 yılında başarısız bir sunum daha yaptıktan sonra Arizona’daki otellerine döndüklerinde bu kez daha önceki bütün eskizleri kombine eden bir tasarım geliştirdi. Fakat çizilen bu son model ordu yetkililerini o kadar etkiledi ki bugün B-52 olarak bilinen modelin geleceğinin ne olacağı da belirlenmiş oldu. B-52 bombardıman uçaklarının dış görünümü son elli yıl içinde çok fazla değişikliğe uğramadı.
Değişen askeri stratejilere paralel olarak B-52’lerin içinde önemli iyileştirmeler yapıldı. 1989 yılında bu uçaklar ilk kez küresel konumlandırma sistemleriyle (GPS) donatılırken, 90’lı yıllarda da ön kısımlarında yer alan makineli tüfekler kaldırıldı. Son yıllarda sürekli yüksek teknoloji modülleriyle güncellenen B-52’ler için US Airforce’un talep ettiği son iyileştirmeler arasında ise yeni dijital görüş sistemleri entegre edilmesi ve silah depolama kapasitesinin modernize edilmesi yer alıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment