3 milyon Suriyeli kıtlıkla karşı karşıya
17 aydır süren çatışmalar sebebiyle binlerce kayıp veren Suriyelileri, önümüzdeki aylarda açlık tehlikesi bekliyor. Birleşmiş Milletler, çatışmalar nedeniyle hasat yapılamayan ülkede yaklaşık 3 milyon kişinin gelecek 12 ayda gıda yardımına ihtiyacı olacağını belirtti. “Halep’teki insanî durum da kötüleşiyor.” diyen BM, şehre 28 bin kişilik acil yardım gönderdi.
Beşşar Esed’e bağlı güçlerle muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Suriye, iç savaşın yanı sıra açlık ve kıtlık tehlikesi ile de karşı karşıya. Birleşmiş Milletler’in Dünya Gıda Programı (DGP) ve Gıda ve Tarım Örgütü (GTÖ), yaklaşık 1,5 milyon Suriyelinin acil gıda yardımına muhtaç olduğunu açıkladı. İki örgütün dün açıkladığı raporda çatışmalar yüzünden hasat yapılamadığı ve yaklaşık 3 milyon Suriyelinin gelecek 12 ayda gıda, ürün ve besi hayvancılığı yardımına ihtiyacı olacağı belirtildi. Özellikle buğday ve arpa üretiminde büyük kayıp yaşandığı kaydedilen raporda, Suriye’deki tarım sektörünün bu yıl 1,8 milyar dolarlık zarara uğradığı bildirildi. Haziran ayında hazırlanan raporda, hem tarım işçisi yokluğu hem de tarım makineleri sahiplerinin güvensiz gördükleri ortamda makinelerini kiraya vermekten kaçınmaları yüzünden Şam, Humus ve Dera’nın kırsal kesimlerinde buğday hasadının zamanında yapılamadığı ifade edildi. Raporda, “Bu gecikmenin daha da uzaması halinde hasadın bir kısmının ziyan olması riski var.” denildi.
“Halep’teki insanî durum kötüleşiyor ve gıda ihtiyacı hızla artıyor.” diyen BM Dünya Gıda Programı, şiddetli çatışmaların yaşandığı şehre 28 bin kişilik acil yardım gönderdiğini duyurdu. Ülkenin en kalabalık şehri olan Halep’te gıdanın yanı sıra içme suyu, yakıt ve tüp sıkıntısı yaşanıyor. Elektrik kesintisinin ardından önceki gün internet bağlantısının kesilmesi ve cep telefonlarının iletişime kapatılması, halk arasında Esed güçlerinin topyekûn bir saldırı yapacağı yönünde endişelere yol açtı. Ordunun elindeki bazı tankları ele geçiren muhalif güçlerin, dün Halep’in kuzeyindeki bir askerî üssü tank ateşiyle vurduğu kaydedildi. Yoğun çatışmaların sürdüğü başkent Şam ise Esed’e bağlı birliklerin, dün Cedide Artuz kırsalında 50 kişiyi kurşuna dizerek infaz ettiği bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’ne göre ülkede çarşamba günü meydana gelen çatışmalarda 133’ü sivil, 45’i asker 180 kişi öldü. Öte yandan güneydeki Dera kentinden kaçmaya çalışan ailelere Esed birliklerinin Ürdün sınırında ateş açması sonucu Ürdün ile Suriye askerleri arasında çatışmalar yaşandığı ifade edildi.
Obama’dan muhaliflere örtülü destek izni
İngiliz Reuters haber ajansı, Başkan Barack Obama’nın, Beşşar Esed’e karşı savaşan Suriyeli muhaliflere destek verilmesine yetki veren gizli bir emri imzaladığını iddia etti. Bu yetkilendirmeyle birlikte, Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA ve diğer Amerikan istihbarat birimleri muhaliflere yardım edebilecek. Ajans, bu yetki çerçevesinde Amerikan yönetiminin, muhaliflere askeri yardım ve haberleşme desteği sağlamak üzere Adana’da kurulduğu iddia edilen gizli üste Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile beraber çalıştığını yazdı. ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Suriye muhalefetine yardım için bütçeden 25 milyon dolar ayrıldığını açıklamıştı. Ancak bu yardımın silahlanma için değil, yalnızca çeşitli iletişim araçları tedariki için kullanılacağı belirtilmişti. ABD Hazine Bakanlığı da muhalif Özgür Suriye Ordusu’na destek bulmak amacıyla Washington’da kurulan Suriye Destek Grubu adlı örgüte, finansal işlem yapma izni verdi. Karardan memnun olduklarını söyleyen derneğin yetkilisi Brian Sayers, “Muhaliflere askeri ekipman veremeyeceğiz, ancak vereceğimiz mali destekle istediklerini alabilecekler.” dedi. ABD’nin Suriye muhalefetiyle giderek yakınlaşan bir politika izlediğinin habercisi olan bu adımların ardından açıktan silah desteği verilmese de yapılacak mali desteğin artacağı vurgulanıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment