Uzmanlar seçmenleri Yapay Zeka konusunda uyardı: Politik önlemler alınması lazım

Uzmanlar seçmenleri Yapay Zeka konusunda uyardı: Politik önlemler alınması lazım

12 Temmuz Cuma günü düzenlenen Etnik Medya Hizmetleri brifinginde, dijital medya şeffaflığı ve yapay zeka tarafından üretilen dezenformasyonun artışını izleyen siyasi gözlemci uzmanlar, bu yılki ulusal ve yerel seçimlerde etnik seçmenler için olası zorlukları ele aldılar ve sorunla mücadele için politika ve girişimler önerdiler.

Yapay zeka dezenformasyonu
Kasım ABD seçimleri yaklaşırken, çevrimiçi dezenformasyon “yapay zeka tarafından turbo şarj edilen, demokrasimizde kelimenin tam anlamıyla her gün ortaya çıkan çok gerçek bir sorun” dedi, kâr amacı gütmeyen bir gözlemci ajansı olan California Common Cause’un yönetici direktörü Jonathan Mehta Stein.

“Bu tehditler teorik değil” diye devam etti. “Bangladeş, Slovakya, Arjantin, Pakistan ve Hindistan’da yapay zeka deepfake’leri ve dezenformasyonundan etkilenen seçimler gördük. Burada, ön seçimden önce, New Hampshire’da Demokrat seçmenlere oy vermemelerini söyleyen sahte bir Joe Biden otomatik araması vardı.” Geçtiğimiz hafta, ABD Adalet Bakanlığı ayrıca, ülke genelinde Amerikalılar gibi poz verirken X’te Rus hükümetinin amaçlarını tanıtan yaklaşık 1.000 yapay zeka tarafından oluşturulmuş sosyal medya bot profilini içeren bir Rus dezenformasyon kampanyasını da bozdu.

Ek olarak, Rusya liderliğindeki dezenformasyon amacıyla, aralarında D.C. Weekly, New York News Daily, Chicago Chronicle ve Miami Chronicle’ın da bulunduğu, yapay zeka tarafından oluşturulmuş yerel haber siteleri ortaya çıkıyor.

Stein, “Hindistan, kendimizi eğitmezsek ABD’de neler olabileceğinin iyi bir örneğidir,” dedi. “Hint seçmenleri milyonlarca derin sahte haberle bombalanırken ve adaylar bunları benimsemeye başladıkça. Bazı adayların kendilerinin ve rakiplerinin derin sahte fotoğraflarını kullandığı ve bunları kullanmak istemeyen adayların ayak uydurabilmek için bunu yapmak zorunda hissettikleri bir silahlanma yarışı yarattı.”

Sorun kötüleştikçe, birçok sosyal medya platformu bunu görmezden geliyor.

Meta, gerçek kontrol özelliklerinden bazılarını isteğe bağlı hale getirirken Twitter, organize dezenformasyon kampanyalarını tespit etmek için kullandığı yazılımı durdurdu. YouTube, Meta ve X, çalınmış bir 2020 başkanlık seçimine dair asılsız iddiaları destekleyen gönderileri etiketlemeyi veya kaldırmayı bıraktı. Tüm bu platformlar, yanlış bilgi ve toplumsal bütünlük ekiplerinin büyük bir kısmını işten çıkardı.

Stein, “Gerçek haberler, sahte haberlere cevaptır” dedi. “Siyasi haberleri iki kez kontrol ettiğimiz bir çağdayız. Bir siyasi partiye veya adaya çok fazla yardımcı olan bir resim veya video görürseniz, sosyal medyadan çıkın ve bildirilip bildirilmediğine bakın… Örneğin, Joe Biden’ın Air Force One’ın merdivenlerinden düştüğü bir videoyu paylaşmadan önce, AP, New York Times, Washington Post veya güvendiğiniz yerel medya tarafından bildirilip bildirilmediğine veya çürütülüp çürütülmediğine bakın.

Renkli topluluklara yönelik zorluklar
“Son 12 ayda, tüm büyük Çince sosyal medyalarda 600’den fazla dezenformasyon parçasını belgeledik. Kâr amacı gütmeyen Chinese for Affirmative Action’da Çin dijital etkileşimi program yöneticisi olan Jinxia Niu, “Ve en önemli iki tema Trump’ı desteklemek veya yüceltmek ve Biden’a ve demokratik politikalara saldırmak” dedi. “Bu yıl, yapay zeka dezenformasyonu bu sorunu çok daha hızlı bir şekilde ortaya koyuyor.”

“Topluluğumuzun bu sorunu ele alması için karşılaştığı en büyük zorluk, dildeki medyamızın genellikle bilgileri doğrulamak için para ve personel eksikliğidir” diye açıkladı. “Özellikle göçmen ve sınırlı İngilizce konuşan topluluklarımızda, yapay zeka okuryazarlığı genellikle sıfıra yakındır. Sahte yapay zeka etkileyicilerinin takipçileri sahte ürünler satın almaya ikna ettiği Çin sosyal medyasında dolandırıcılıklar gördük. Sahte etkileyicilerin takipçileri nasıl oy verecekleri konusunda yanıltmasıyla bunun ne kadar tehlikeli olabileceğini hayal edin.”

Çin diasporası topluluğundaki siyasi dezenformasyonun çoğu doğrudan İngilizce sosyal medyadan çevrilmiş olsa da Niu, sağcı Çinli etkileyiciler tarafından paylaşılan bazı orijinal içeriklerin arasında eski Başkan Trump’ın siyah destekçileriyle etkileşimde bulunduğu yapay zeka tarafından oluşturulmuş fotoğraflar ve Başkan Biden’ı destekçilerini “çılgın” olarak göstererek ona saldıran yapay zeka tarafından oluşturulmuş fotoğraflar olduğunu söyledi.

“Asyalı Amerikalılar topluluğu için sahadaki büyük bir zorluk, bu yanlış bilginin yalnızca sosyal medyada değil, aynı zamanda doğrudan etkili kişiler, arkadaşlar ve aile tarafından şifreli mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla paylaşılmasıdır,” diye devam etti – en popüler olanı Çinli Amerikalılar için WeChat, Hintli Amerikalılar için WhatsApp ve Koreli ve Japon Amerikalılar için Signal’dir.

“Bu özel sohbetler, iyi niyetli veri ve gizlilik korumaları nedeniyle izleyemediğiniz veya belgeleyemediğiniz düzenlenmemiş, sansürsüz kamu yayıncılığı gibi oluyor,” diye açıkladı Niu. “Sahte ve tehlikeli bilgilere müdahale etmenin zor, hatta imkansız olduğu mükemmel bir ikilem yaratıyor.”

Çözümler
“Yine de,” diye devam etti Niu, “Çinli Amerikalılar toplulukları için ilk gerçek kontrol web sitesi olan Piyaoba.org aracılığıyla bununla ilgili bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Örneğin, bu dildeki kaynak “en son gerçek kontrollerimizi bir Telegram sohbet grubundaki takipçilere göndermek için akıllı bir sohbet kutusu sunuyor… Ancak bu çözümler çok daha büyük bir sorun için yeterli değil

“Karşı karşıyayız.”

“Yanlış bilgiyle ilgili en büyük yanlış algılardan birinin, büyük çoğunluğunun sosyal medya platformlarının kurallarını ihlal ettiği olduğunu düşünüyorum. Aksine, ‘yanıltıcı, ancak teknik olarak doğru olmayan’ gri bir alana giriyor,” diyor içerik izleme platformu CrowdTangle’ın eski CEO’su ve kurucu ortağı, şu anda Meta’ya ait olan Brandon Silverman.

“Bu, ayın peynirden yapıldığını söylemekle, bazı insanların ayın peynirden yapıldığını söylediğini söylemek arasındaki farktır,” diye ekledi. “Bu gri alanda, platformların doğrudan yanlış bilgilerle herhangi bir şeyi olabildiğince çabuk yürürlüğe koyması çok zordur.”

Ayrıca, yapay zeka tarafından oluşturulan veya yabancılar tarafından kontrol edilen hesapların varlığı, “bir konu veya seçim üzerinde ölçülebilir veya anlamlı bir etkiye sahip oldukları anlamına gelmez,” diye açıkladı. “Dezenformasyon kampanyalarının hedeflerinden biri de, insanların neye güveneceğini bilemeyecekleri kadar çok güvenilmez içerikle ‘bölgeyi doldurmak’tır… Duyarlı olmak ile onları güvenebilecekleri kadar güçlü göstererek kimsenin eline oynamamak arasında bir denge kurmamız gerekiyor.”

Silverman, politika düzeyinde, büyük platformlardaki dijital reklamcılıktan elde edilen gelirin belirli bir yüzdesinin yerel düzeyde etnik ve toplumsal gazeteciliği finanse etmek için vergilendirilmesini desteklediğini söyledi.

Şu anda yapay zeka dezenformasyonuyla mücadele eden büyük kuruluşlar arasında, federal, eyalet ve yerel 2024 seçimlerini kapsayan ABD haber merkezleri için ücretsiz ve sübvansiyonlu hizmetler sunan Seçim Merkezi’ne sahip Knight Vakfı ve dezenformasyon karşıtı haber paylaşım yazılımı ve girişimleri için kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Meedan’ın lansmanıyla Brennan Merkezi’nin yer aldığını sözlerine ekledi.

Silverman, “Bireysel içeriklere yanıt vermek yerine, yalnızca botlar tarafından değil, gerçek etkileyiciler tarafından da sürekli olarak dayatılan anlatıları düşünmeliyiz ve yanlış olduğunu bildiğimiz anlatılara nasıl karşı koyabiliriz” dedi.